Крінгель (Kringel) – традиційна страва естонської кухні. Крінгель це крендель з дріжджового тіста. Зазвичай крінгель роблять солодким, оригінальний і найпоширеніший варіант готується з топленим маслом, цукром та корицею. Проте крінгель роблять і солоним. Естонський крінгель має гарну форму, що нагадує ребристу корону. Зовні у нього утворюється хрумка скоринка, а всередині пухнасте, м’яке тісто.
Нижче ми наводимо традиційний естонський рецепт крінгелю з корицею.
Інгредієнти
Порції: –+
- Борошно пшеничне 300 гр.
- Тепле молоко 120 мл.
- Масло вершкове 80 гр.
- Яєчний жовток 1 шт.
- Цукор-пісок 6 ст. л.
- Свіжі дріжджі 15 гр.
- Сіль ½ ч. л.
- Кориця 3 ч. л.
- Цукрова пудра для посипання
Кроки
- У склянці змішати тепле молоко з дріжджами та 1 ст. ложкою цукру. Туди ж додати 30 гр розтопленого вершкового масла та яєчний жовток. Залишити на 10 хвилин.
- У глибоку миску просіяти борошно, додати сіль і перемішати.
- У центрі зробити поглиблення, вилити молочно-дріжджову суміш та замісити тісто.
- З тіста сформувати кулю і помістити її в змащену маслом миску. Зверху накрити кришкою або харчовою плівкою та залишити на годину у теплому місці. Тісто має збільшитися вдвічі.
- 50 гр вершкового масла, що залишилися, збити з 5 ст. ложками цукру та корицею.
- Перекласти тісто на присипану борошном робочу поверхню і розкотити в прямокутник розміром близько 20*30 см, товщиною 1 см.
- Рівним шаром розподілити начинку з вершкового масла, залишивши 1 ч. ложку начинки для того, щоб змастити готовий крінгель.
- Згорнути тісто в щільний рулет і розрізати отриманий рулет уздовж навпіл, залишивши з одного краю ділянку, що не розрізана, в кілька сантиметрів.
- Скрутити дві смужки тіста між собою так, щоб зріз залишався зверху. З’єднати кінці між собою, щоб вийшло коло.
- Отриманий крінгель перекласти на змащене деко і змастити зверху вершковим маслом з корицею.
- Випікати в попередньо розігрітій до 200°С духовці протягом 15 хвилин. Потім зменшити температуру в духовці до 180 і випікати ще 10 хвилин до золотистого кольору.
Готовий крінгель посипати цукровою пудрою.