Ці яскраво-жовті гриби з капелюшками, що нагадують воронку, дуже корисні і неймовірно смачні в будь-якому вигляді. Пропонуємо найпопулярніші рецепти приготування маринованих лисичок на зиму.
Класичний варіант
Це найпростіший спосіб приготування маринованих лисичок на зиму. У рецепті вказано стандартний набір спецій і приправ, який можна варіювати в залежності від власних уподобань.
Інгредієнти:
- 2 кг грибів;
- 1 л води;
- 60 г солі;
- 80 г цукру;
- 50 мл оцту 9 %;
- 5-7 бутонів гвоздики;
- 4-5 горошин запашного перцю;
- 2-3 лаврових листа.
Приготування:
- Очистити зібрані лисички від сміття, хвої, прилиплих листочків. Зрізати пошкоджені краї капелюшків і залишки грибниці на ніжках.
- Висипати гриби у воду, промивати їх по одному під струменем з крана. Особливо ретельно слід переглянути капелюшки, адже земля та пісок, від яких потрібно позбутися, зосереджені саме там.
- Налити у велику каструлю з нержавіючої сталі води більше половини ємності, довести до кипіння. Акуратно опустити промиті лисички у вируючу рідина.
- Зменшити нагрів до середнього, прикрити каструлю з грибами кришкою наполовину. Варити 10 хвилин, весь час знімаючи шумівкою піну, що піднімається. Після дістати лисички і перекласти їх в іншу каструлю.
- У сотейник влити воду, розчинити в ній сіль і цукор. Довести до кипіння, влити оцет і вимкнути плиту.
- Залити гарячим маринадом лисички. Сюди ж покласти перець, бутони гвоздики і листя лавра.
- Ємність із заготівлею відправити на плиту, довести до кипіння.
- Накрити каструлю з лисичками кришкою, варити на маленькому нагріванні не менше 1 години. Час від часу слід помішувати заготовку, щоб гриби не пристали до дна ємності.
- Простерилізувати півлітрові банки сухим способом. Можна це зробити в духовці або посудомийній машині на режимі «Сушка».
- Розкласти лисички гарячими по ємкостях дуже щільно притискаючи кожен шар зворотною стороною великої ложки.
- Залити гриби пряним відваром доверху, негайно закатати.
- Перевернути банки догори дном, накрити ковдрою або ковдрою.
Дегустувати заготовки можна вже на наступний день, заправивши запашним рослинною олією і дрібно нарізаною ріпчастою цибулею.
Лисички мариновані з томатною пастою і цибулею
У цьому рецепті приготування маринованих лисичок на зиму, крім оцту, використовується томатна паста. Маса з уварених помідорів не тільки має консервуючі властивості, але й доповнює смак і аромат лісових грибів.
Інгредієнти:
- відро лисичок;
- 2-3 великі ріпчасті цибулини;
- 3-4 ст. л. томатної пасти;
- 0,5 л води;
- 3-4 ст. л. рафінованої олії;
- лавровий лист, мелений чорний перець, свіжий часник – за смаком та бажанням;
- 2-3 ст. л. оцту 9 %.
Приготування:
- Очистити гриби від сміття і гілочок, замочити в холодній воді на 1 годину.
- Вийняти лисички з холодної води, порізати великими шматками. Якщо вдалося зібрати тільки молодий «урожай», можна залишити плодові тіла цілими.
- Налийте у велику каструлю воду до половини, довести до кипіння. Висипати підготовлені лисички. Поки будуть варитися, весь час знімати піну.
- Очищену цибулю нарізати великими кубиками і викласти на сковорідку в розігріту рослинну олію. Витримати до м’якості при середньому нагріві, час від часу помішуючи.
- Очистити кілька зубчиків часнику, розчавити пресом або нашаткувати дрібними шматочками. Додати до цибулі, прогріти все разом.
- Розвести у воді томатну пасту, вилити в цибулю з часником, прогріти до загустіння.
- Змішати в жароміцної місткості з товстим дном підготовлені лисички і заправку, варити на середньому вогні не менше півгодини. Час від часу гриби перемішувати, щоб всі шматочки рівномірно просочилися томатним соусом.
- Додати інші прянощі, влити олію і оцет. Перемішати, проварити близько 5 хвилин.
- Розкласти мариновані на зиму лисички, приготовані за цим рецептом, в гарячі простерилізовані банки.
- Негайно закатати, перевернути і закутати.
- Прибирати на зберігання, як тільки консерви повністю охолонуть.
Лисички мариновані з часником
Така заготівля виходить хрусткою і дуже ароматною. Запашний часник чудово поєднується з маринованими на зиму лисичками. Особливо улюблені пікантні гриби, приготовані за цим рецептом, в якості холодної закуски до міцних напоїв.
Інгредієнти:
- 2 кг грибів;
- 2 ст. л. цукру;
- 10-12 зубчиків часнику;
- 1 л води;
- по 3-4 шт. лаврового листа і гвоздики;
- 1 с. л. сушеного кропу;
- 13-15 горошин чорного перцю;
- 2 ст. л. оцтової есенції.
Приготування:
- Вимити і відварити гриби в трохи підсоленій воді до готовності.
- Відкинути їх на друшляк, дати повністю стекти відвару. Зважити заготовку, щоб правильно розрахувати кількість спецій в маринаді.
- З води, солі і цукру приготувати розчин. Довести його до кипіння, додати в гарячу рідину сухі спеції.
- Проварити суміш хвилин 7, прибрати з плити. Процідити, вилити в каструлю.
- Додати в маринад лисички і очищений часник, подрібнений за допомогою преса.
- Всипати сюди ж сушений кріп і влити оцтову есенцію.
- Проварити все разом 5-7 хвилин.
- За цей час підготувати банки в мікрохвильовці або духовій шафі, залити окропом кришки для консервування.
- Розкласти гриби щільно по скляних ємностях у гарячому вигляді, залити банки доверху киплячим пряним відваром і закатати.
- Перевернути консерви догори дном, перевірити на підтікання.
- Утеплити, залишити на 24 години. Як тільки мариновані на зиму лисички охолонуть, винести на зберігання в сухе, темне місце.
У цьому рецепті приготування не можна замінювати сухий кріп на свіжий, інакше гриби швидко псуються.
Господиням на замітку
- Лисички відносяться до умовно-їстівних грибів, тому надовго залишати їх у відварі не можна.
- Щоб у готовій страві або заготівлі лисички залишалися хрусткими, необхідно після відварювання їх відразу остудити в крижаній воді.
- Варити і консервувати ці гриби краще окремо від інших видів. Наприклад, жорсткіші боровики потрібно тримати на плиті не менше години, тоді як лисички за цей час перетворяться на безформну масу.
- Перевіряти якість грибів сирою цибулиною, опущеної у відвар, не можна. Овоч буріє не від отрути, а через особливий фермент, що міститься в грибах, який не має ніякого відношення до їх поживності.