Рецепти лікерів
Лікер – це алкогольний напій, відомий людству ще з часів Середньовіччя, в які працьовиті аптекарі і алхіміки всіляко прагнули створити справжнісінький «еліксир життя». А найперший напій, схожий на лікер, згадується ще в давньоєгипетських манускриптах, просто в середнє століття лікер почав отримувати більш широке поширення. Крім того, вже до одинадцятого століття в багатьох монастирях була досить широко розвинена практика лікування хворих людей різними трав’яними настоянками. А так як більшість цих настоянок мали гіркий смак, їх почали присмачувати медом – саме так вони і перетворилися в прародительок сучасних лікерів.
На звання батьківщини лікеру здавна претендує Франція, однак і Голландія теж не бажає їй поступатися – якщо французами лікери використовувалися лише як ліки, то голландці зуміли налагодити комерційний випуск лікерів як алкогольної продукції. Правда, аж до дев’ятнадцятого століття пити лікери мали можливість лише представники еліти.
Як приготувати ліке
Лікери виготовляються на основі ягідних або фруктових соків, всіляких трав’яних настоїв, різних прянощів, коріння і цілого ряду інших компонентів – як рослинних, так і тварин. Відсутність “прив’язки” до певного виду сировини дуже вигідно відрізняє лікери від всіх інших різновидів міцних напоїв. Вміст алкоголю в таких напоях знаходиться в межах від 15 до 70 відсотків, а обсяги цукру – від 100 до 400 г/л.
За міцністю все лікери діляться на міцні, десертні і лікери-креми. У перших відсоток вмісту алкоголю знаходиться в межах від 30 до 45%, у других – від 25 до 30%, а у третіх-від 15 до 25%. Найбільш ароматними лікерами є, безумовно, міцні, особливо якщо вони були виготовлені на основі м’яти, анісу або померанца. Десертні сорти зазвичай мають приємний кисло-солодкий присмак і виготовляються з найрізноманітнішої плодово-ягідної сировини, а лікери-креми виготовляються на основі вершків. Це наймолодший різновид лікерів, що з’явився в 70-і рр.минулого століття в Ірландії. Лікери-креми можуть похвалитися нудотною солодкістю і тягучою консистенцією.
Так само, як і коньяк, лікери подаються до столу після закінчення трапези. Крім того, до них нерідко подають і чорну каву, фрукти, морозиво або найрізноманітніші десерти. При цьому домашні лікери нітрохи не поступаються магазинним, а велика кількість покрокових рецептів їх приготування, забезпечених барвистими фотографіями, дозволяє побалувати своїх близьких відмінним лікером навіть початківцям господарочкам.