Рецепти гарячого шоколаду
Гарячий шоколад – улюблений напій мільйонів людей. Особливо гарний цей насичений ароматний напій вранці. Для європейців і американців гарячий шоколад – це не що інше, як солодкий напій, приготований з какао-порошку, а в наших широтах він відомий і як популярний десерт, який готують з плитки шоколаду з додаванням молока і різних спецій. Втім, основа для приготування гарячого шоколаду може бути будь-яка – це може бути і звичайнісінький какао-порошок, і шматочки так званого кулінарного шоколаду, і, звичайно ж, традиційна плитка цих чудовоих ласощів. А щоб надати класичному напою приємний післясмак з легкою гіркуватістю, фахівці рекомендують брати за основу 70%-ий чорний шоколад. Крім того, щоб напій вийшов дійсно смачним, шоколад обов’язково повинен бути високоякісним. Особливо добре підійде для цих цілей шоколад, здатний похвалитися високим процентним вмістом какао-олії – це дозволить отримати насичений десерт з витонченим смаком.
Як приготувати гарячий шоколад
Як правило, для приготування гарячого шоколаду використовуються темний або молочний шоколад, проте можна спробувати приготувати улюблений напій і на основі білого шоколаду, правда, варто бути готовими до того, що він може вийти занадто густим і дуже жирним, так як в білому шоколаді міститься досить багато какао-олії.
Що стосується рідкої основи, то в якості такої можуть використовуватися вершки, молоко або вода. На воді напій виходить набагато більш легким, проте смак у нього зазвичай досить прісний, тому має сенс додати в такий напій побільше спецій. А гарячий шоколад, приготований на основі вершків або молока, може похвалитися більш приємним смаком, але і калорій в ньому буде набагато більше. Щоб знайти золоту середину, можна змішати молоко з водою: шоколад в даній суміші і розчиниться відмінно, і порадує більш делікатним і легким смаком. А пропорції рідкої основи і шоколаду можна підбирати на свій розсуд.
Щоб зробити гарячий шоколад більш ситним і густим, можна додати в нього збитий яєчний білок або невелику кількість крохмалю. Непоганим варіантом стане і сметана. Для додання готовому напою більшої пікантності в нього додають такі алкогольні напої, як лікер, ром або коньяк, а щоб зробити напій більш ситним, можна прикрасити його різними фруктами, морозивом або сухофруктами. Не будуть зайвими і спеції: особливо добре з гарячим шоколадом поєднуються перець чилі, кардамон, імбир, ваніль і кориця.