Коли найближча рідня збирається у нас вдома, рідний брат ще біля порога запитує, де його українське об’єднання. Це вже стало доброю сімейною традицією. Тут і не посперечаєшся, моє сало по-полтавськи і справді дуже хороше. Майстерність засолювання відточена роками, а смак страви щоразу приємно дивує.
І, мабуть, головне в цій справі — купити дійсно якісне сало (бажано з щедрим м’ясним прошарком). Часник важливо додавати не пресований, а саме нарізаний ножем. Повірте, це сильно впливає на смак продукту.
Чому засолювати сало потрібно за Полтавським рецептом
По-перше, рецепт максимально простий і не вимагає якихось навичок або особливих приправ. По-друге, таке сало зберігається в морозилці до року. Тобто зробили один раз і більше не думаєте, чим би це пригостити раптових гостей. Здорово, правда?
- Сало свиняче 2 кг.
- Сіль 1 ст.
- Часник 8 зуб.
- Перець чорний горошок за смаком
- Лавровий лист 10 шт.
- Вода 1 л.
- Поріжте сало на шматочки (5 на 5 см.). Промийте під проточною водою
- У каструлі змішайте сіль з водою. Одержаний розсіл поставте підігріватися, а після закипання потримайте на вогні ще 3 хвилини (до повного розчинення солі). Зніміть з плити і остудіть.
- Помістіть сало в банки або контейнер, між шматочками покладіть лаврові листи. Утрамбовувати щільно не варто.
- Залийте все остиглим розсолом і прикрийте кришкою (не герметично!). Залиште сало на 3 дні в темному прохолодному місці.
- Після прибираємо продукт в холодильник ще на 6-7 днів.
- Потім дістаньте сало з розсолу, промокніть кожен шматочок паперовою серветкою і інтенсивно натріть перцем і нарізаним часником.
Закуска на всі випадки життя готова! Можна їсти відразу, а можна відправити в морозилку, дістаючи в міру необхідності. Запевняю, такого сала ви точно не їли: в міру солоне, ніжне і дуже красиве. Настійно рекомендую додавати сало по-полтавськи до запеченої картоплі: ну вже дуже смачно.