Секрет приготування такого варення – в гарячому сиропі, яким заливається свіжа полуниця. Виходить незвичайне варення з живими ягодами. Так вони зберігають більше корисних властивостей, ніж при звичайному варінні.
Інгредієнти
Порції: –+
- Полуниця 1 кг.
- Цукор-пісок 1 кг.
- Вода 200 мл.
- Кислота лимонна 2 гр.
Кроки
- Починайте приготування з полуниці. Ягоди для варення вибирайте міцні. Перед тим як мити, переберіть і видаліть погані, якщо вони трапляються.
- Промийте ягоди, просушіть на рушник або відкиньте на друшляк. Потім видаліть хвостики за допомогою ножа.
- Потім приступайте до сиропу. Каструлю візьміть з товстим дном. Весь цукор висипайте в каструлю і залийте 200 мл води. Додайте 2 гр. лимонної кислоти. Перемішайте, щоб цукор повністю ввібрав воду. Увімкніть плиту на середню температуру. Кожні 2-3 хвилини помішуйте.
- Поки сироп вариться, розкладіть в стерилізовані банки підготовлену полуницю. Банки можна стерилізувати в мікрохвильовці 7-10 хвилин, попередньо додавши трохи води в кожну. Кришки краще прокип’ятити 4 хвилини. Якщо полуниця не поміщається, то допускається порізати верхні ягоди, але не придавлюйте їх, щоб вмістити.
- Сироп доведіть до кипіння. Він повинен кипіти 10 хвилин. Потім зніміть його з вогню.
- Гарячий сироп розлийте по банках з полуницею. Вливайте тонкою цівкою. Банки і полуниця при цьому повинні бути теплими або кімнатної температури. Дайте постояти 15-20 хвилин.
- Потім злийте весь сироп назад у каструлю. Перед тим як вилити сироп з банки, закрийте кришкою і гарненько її струсіть. Потім виливайте з прочиненою кришки сироп.
- Сироп ставте на плиту вдруге. Доведіть знову до кипіння. Через 10 хвилин помірного кипіння вимикайте.
- Залийте гарячим сиропом полуницю вдруге і залиште на 20 хвилин в банках.
- Потім знову злийте сироп з банок з полуницею в каструлю. Варіть сироп також протягом 10 хвилин на середній температурі. Таким чином, сироп вариться 3 рази. Сироп після 3 варіння повинен мати густу, в’язку консистенцію. Для порівняння консистенція повинна бути схожа на рідкий мед.
- Завершальний етап: залийте готовим сиропом полуницю в банках до країв. Щільно закрутіть кришки і переверніть банки догори дном. У такому положенні залиште їх остигати.
Після повного охолодження варення готове. Виходить 1.5 літра ароматного варення.