Мені дуже подобається крем-брюле, але протягом багатьох років у мене все ніяк не доходили руки приготувати його вдома. Все тому, що цілого набору порційних формочок у мене немає, а робити маленьку порцію для моєї сім’ї — не варіант. На щастя, нещодавно я відкрила для себе пиріг «Крем-брюле».
Тепер я можу за раз приготувати величезну порцію мого улюбленого французького десерту. А шар розсипчастого пісочного тіста робить цей рецепт ще цікавіше.
Інгредієнти
Порції: –+
- Вершки 375 мл.
- Борошно пшеничне 150 гр.
- Яєчний жовток 6 шт.
- Кардамон 8 шт.
- Ванілін за смаком
- Цукор-пісок 180 гр.
- Масло вершкове 110 гр.
- Вода 60 мл.
- Сіль ¾ ч. л.
Кроки
- У глибокій мисці змішайте борошно і 0,25 ч. л. солі. Додайте нарізане кубиками масло. Пальцями акуратно перемішайте масло з борошном. У центр влийте крижану воду. Почніть повільно змішувати інгредієнти. Щоб тісто вийшло м’яким, замішуйте його мінімальну кількість часу. Додайте ще трохи води. Тісто має схопитися, але не стати повністю гладким.
- Злегка посипте робочу поверхню борошном. Розкачайте з тіста коло товщиною близько 1,5 см.приберіть зайву муку. Посипте на верх тіста і робочу поверхню 50 г цукру і розкачайте корж товщиною приблизно 0,5 см.
- Викладіть його в плоску форму для пирога. Обріжте зайве тісто, залишивши приблизно на 1,5 см більше, ніж потрібно, по всьому зовнішньому краю. Підверніть зайве тісто, акуратно натискаючи, щоб створити щільний бортик. Поставте форму на 30-40 хвилин в холодильник.
- Наколи тісто виделкою. Відріжте шматок пергаментного паперу трохи більше, ніж форма для пирога. Покладіть папір на тісто. Наповніть форму сухим горохом, рисом або іншим обважнювачем. Випікайте від 16 до 19 хвилин. Приберіть горох і готуйте корж ще 4-6 хвилин. Дайте тісту повністю охолонути.
- У невеликому сотейнику доведіть до кипіння вершки з кардамоном. Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і дайте вершкам настоятися 15-20 хвилин. Додайте ванілін.
- Процідіть вершки в невелику миску. Витягніть кардамон. Додайте 130 г цукру, яєчні жовтки і 0,5 ч.л. солі. Добре збийте всі інгредієнти.
- Викладіть корж на деко з пергаментом і влийте всередину заварний крем, що вийшов.
- Розігрійте духовку до 180 градусів з гратами в центрі. Випікайте пиріг від 35 до 40 хвилин, поки начинка не застигне по краях. Дайте десерту охолонути і поставте його в холодильник мінімум на 2 години.
- Щоб отримати хрустку скоринку, готовий пиріг посипте цукром дрібного помелу. Обпаліть цукор за допомогою пальника. Він повинен розтанути і карамелізуватися. Дайте пирогу постояти 5 хвилин, перш ніж подавати його на стіл.
Робиться такий пиріг в рази простіше, ніж класичне крем-брюле. Адже можна приготувати велику порцію на всю сім’ю, навіть якщо у вас немає набору спеціальних формочок.