Рецепти лечо з огірків на зиму з томатною пастою

Лечо з огірків з томатною пастою – популярна заготівля на зиму, яку дуже просто приготувати в домашніх умовах. Класичний варіант готують з солодкого перцю, ріпчастої цибулі і стиглих томатів, але нижче представлений новий варіант заготівлі – з свіжих огірків. Виходить дуже смачно, просто пальчики оближеш.

Лечо з огірків з часником

Рецепти цієї заготовки можуть бути найрізноманітнішими, включаючи додавання інших овочів за смаком. Лечо з огірків на зиму з томатною пастою і часником стане чудовим доповненням до м’ясних страв, риби, вареному або смаженому картоплі.

Інгредієнти:

  • 1 кілограм середніх огірків;
  • 500 грам стиглих томатів;
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • 300 грам солодкого перцю;
  • 3 зубчики часнику;
  • мелений перець – за смаком;
  • 50 мл оцту столового;
  • 15 грам солі;
  • 50 мл олії соняшникової;
  • 90 грам цукрового піску.

Приготування:

  • Промити стиглі томати, прокрутити через м’ясорубку або подрібнити за допомогою блендера. Отриманий томатний сік з м’якоттю вилити у велику товстостінну каструлю.

  • Промити свіжі огірки, порізати тонкими кружечками.

  • Солодкий перець очистити від насіння і перегородок, промити під проточною водою.

  • У ємність з подрібненими томатами додати цукровий пісок, сіль, мелений перець, томатну пасту, дрібно порізаний часник, олію. Викласти порізаний болгарський перець. Весь вміст каструлі перемішати, поставити на середній вогонь і почекати, поки маса почне кипіти. Після чого вогонь можна зменшити до мінімуму, накрити кришкою і продовжувати готувати близько 15 хвилин.

  • Викласти в каструлю порізані огірки, влити столовий оцет і знову все перемішати. Знову довести овочеву суміш до кипіння, зменшити вогонь, гасити овочі під накритою кришкою близько 5 хвилин.

  • Отриману заготівлю на зиму розкласти по стерилізованим банкам, закупорити кришкою. Кожну банку перевернути догори дном, поставити на підлогу, накрити зверху чимось теплим і почекати, поки заготівля охолоне. Після чого можна помістити банки на зберігання у відповідний прохолодне місце.

Лечо з огірків без стерилізації

З настанням перших зимових холодів немає нічого краще, ніж дістати баночку заготовленого на зиму смачного лечо з огірків з томатною пастою. З усіх запропонованих варіантів цей рецепт найпростіший, так як готується без стерилізації.

Інгредієнти:

  • 2 кілограми середніх огірків;
  • 1 кілограм перцю болгарського;
  • 300 грам моркви;
  • 400 грам томатної пасти;
  • 300 грам моркви;
  • 150 мл олії соняшникової;
  • 300 грам цибулі;
  • 350 мл кип’яченої води;
  • 2 столові ложки цукрового піску;
  • 1 столова ложка кухонної солі;
  • 8 горошин запашного перцю;
  • 3 лаврових листа;
  • 3 столові ложки оцту;
  • 1 щіпка меленого коріандру;
  • чорний мелений перець – за смаком;
  • паприка мелена.

Приготування:

  • У глибокому сотейнику з’єднати олію соняшникову, томатну пасту, сіль, воду і цукровий пісок. Поставити на середній вогонь, дочекатися закипання суміші, після чого вогонь зменшити і продовжувати тушкувати протягом 5 хвилин.

  • Очищену моркву натерти на тертці, цибулю порізати тонкими півкільцями. Викласти в каструлю разом з лавровим листом і запашним перцем. Почекати, поки вміст ємності закипить, після чого тушкувати під накритою кришкою протягом 15 хвилин.

  • Солодкий перець очистити від насіння і перегородок, порізати брусочками середнього розміру. Викласти в каструлю до інших овочів, після закипання продовжити тушкувати ще 15 хвилин.

  • Залишилося огірки промити, порізати півкільцями або кружечками. Викласти в каструлю і накрити кришкою.

  • Помішуючи, довести овочеву суміш до повторного кипіння. Тушкувати протягом 10 хвилин. Приблизно за 5 хвилин до остаточного приготування додати до овочів столовий оцет, мелений перець, цукровий пісок, сіль, мелений коріандр і паприку за смаком.

  • Після останнього закипання розкласти готове лечо по підготовленим промитим банкам. Закатати кришками, укутати ковдрою і дочекатися повного охолодження.

Готове лечо з огірків з томатною пастою і болгарським перцем без стерилізації на зиму можна подати до будь-якого основного блюда.

Лечо з огірків з цибулею

Ще один цікавий рецепт лечо з огірків на зиму з томатною пастою і цибулею. Такий смачний салат може урізноманітнити повсякденне меню або стане прикрасою святкового столу.

Інгредієнти:

  • 1 кілограм цибулі;
  • 2 кілограми огірків;
  • 3 столові ложки цукрового піску;
  • 1,5 кілограма томатів;
  • 1 столова ложка томатної пасти;
  • 100 мл соняшникової олії;
  • 1,5 столових ложки кухонної солі;
  • 85 міліграм столового оцту.

Приготування:

  • Очищений від лушпиння ріпчасту цибулю нашаткувати тонкими брусочками або маленькими кубиками.

  • Стиглі томати подрібнити за допомогою блендера або пропустити через м’ясорубку.
  • Якщо огірки середніх розмірів, краще порізати тонкими кружечками, великі – тоненькими півколами.
  • Велику каструлю помістити на середній вогонь. Влити олію і дочекатися, поки воно добре розігріється. Викласти в каструлю подрібнену цибулю, смажити близько 7 хвилин, весь час помішуючи ложкою.
  • Після ввести подрібнені томати, додати цукровий пісок, сіль і томатну пасту. Змішати всі компоненти.

  • В овочеву суміш викласти огірки. Акуратно перемішати ложкою, щоб не пошкодити овочі. Дочекавшись кипіння, зменшити вогонь, гасити протягом 20 хвилин.

  • В самому кінці гасіння додати до овочів столовий оцет, прокип’ятити все вміст близько 5 хвилин.
  • Стерилізовані банки заповнити готовим салатом і ретельно закупорити кришкою. Перевернути ємності з салатом, накрити чимось теплим зверху і дочекатися повного охолодження.

Лечо з перерослих огірків

Дуже швидкий і смачний рецепт лечо з огірків на зиму з томатною пастою. Така смачна заготівля відрізняється від інших запропонованих рецептів тим, що для її приготування можна використовувати переспілі огірки.

Інгредієнти:

  • 1,5 літра томатного соку;
  • 2 кілограми огірків;
  • 100 грам часнику;
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • 120 мл рослинної олії;
  • 1 стручок гострого перцю;
  • 150 грам цукрового піску;
  • 1,5 столових ложки оцту;
  • 2 столових ложки солі.

Приготування:

  • Переспілі огірки порізати тонкими кільцями.

  • У глибоку каструлю вилити підготовлений томатний сік з м’якоттю. Всипати сіль, цукровий пісок, перемішати. Помістити каструлю на середній вогонь, довести вміст до кипіння.
  • Викласти порізані огірки, влити до овочевої суміші підготовлене соняшникову олію. Перемішати.

  • Поставити на середній вогонь, довести до кипіння. Після зменшити вогонь, додати до овочів подрібнений часник.
  • Залишилося додати оцет і дрібно порізаний гострий перець. Якщо не любите гострі страви, кількість перцю в рецепті можна зменшити.
  • Розкласти готовий овочевий салат по банкам, закупорити.

  • Готове лечо з огірків з томатною пастою на зиму виходить настільки смачним, що пальчики оближеш. За бажанням представлений рецепт можна додати свіжу моркву, баклажани і інші овочі за смаком.

Лечо з огірків в мультиварці

Смачне лечо з огірків з томатною пастою і цибулею на зиму можна приготувати в мультиварці. Це один з найпростіших рецептів консервації, так як вимагає мінімум часу і невеликий набір інгредієнтів.

Інгредієнти:

  • 2 кілограми огірків;
  • 3 зубчики часнику;
  • перець гострий – за смаком;
  • 500 мілілітрів соку томатного;
  • 1 столова ложка томатної пасти;
  • 1,5 кг перцю болгарського;
  • 50 мл столового оцту;
  • 100 мл олії соняшникової;
  • ½ Столові ложки солі;
  • 80 грам цукрового піску.

Приготування:

  • Видалити все насіння і перегородки у болгарського перцю, порізати середніми брусочками.

  • Нашаткувати кружечками свіжі огірки.
  • Очистити від насіння і порізати гострий перець, нашаткувати часник.
  • Томатний сік вилити в глибокий сотейник, змішати з томатною пастою, цукровим піском, соняшниковою олією і сіллю.

  • Всі порізані овочі змішати в глибокій мисці і викласти в чашу мультиварки. Встановити на приладі режим «Гасіння» і продовжувати готувати овочі протягом 40 хвилин.

  • Приблизно через 15 хвилин до овочів вилити томатний сік зі спеціями. Закрити кришку приладу, продовжувати гасити овочі до звукового сигналу мультиварки.

  • Окремо простерилізувати відповідні скляні банки з кришками в киплячій воді.
  • Акуратно розлити гаряче лечо по підготовленим ємкостям, закатати і перевернути догори дном. Дочекатися повного охолодження, помістити консервацію підходяще місце для подальшого зберігання.

Лечо з огірків з томатною пастою – смачна і неймовірно популярна заготівля на зиму, яку можна подати навіть на свято. За бажанням представлені покрокові рецепти з фото можна варіювати по своєму смаку, додаючи інші овочі, запашні спеції та прянощі.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь