Лечо з огірків з томатною пастою – популярна заготівля на зиму, яку дуже просто приготувати в домашніх умовах. Класичний варіант готують з солодкого перцю, ріпчастої цибулі і стиглих томатів, але нижче представлений новий варіант заготівлі – з свіжих огірків. Виходить дуже смачно, просто пальчики оближеш.
Лечо з огірків з часником
Рецепти цієї заготовки можуть бути найрізноманітнішими, включаючи додавання інших овочів за смаком. Лечо з огірків на зиму з томатною пастою і часником стане чудовим доповненням до м’ясних страв, риби, вареному або смаженому картоплі.
Інгредієнти:
- 1 кілограм середніх огірків;
- 500 грам стиглих томатів;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 300 грам солодкого перцю;
- 3 зубчики часнику;
- мелений перець – за смаком;
- 50 мл оцту столового;
- 15 грам солі;
- 50 мл олії соняшникової;
- 90 грам цукрового піску.
Приготування:
- Промити стиглі томати, прокрутити через м’ясорубку або подрібнити за допомогою блендера. Отриманий томатний сік з м’якоттю вилити у велику товстостінну каструлю.
- Промити свіжі огірки, порізати тонкими кружечками.
- Солодкий перець очистити від насіння і перегородок, промити під проточною водою.
- У ємність з подрібненими томатами додати цукровий пісок, сіль, мелений перець, томатну пасту, дрібно порізаний часник, олію. Викласти порізаний болгарський перець. Весь вміст каструлі перемішати, поставити на середній вогонь і почекати, поки маса почне кипіти. Після чого вогонь можна зменшити до мінімуму, накрити кришкою і продовжувати готувати близько 15 хвилин.
- Викласти в каструлю порізані огірки, влити столовий оцет і знову все перемішати. Знову довести овочеву суміш до кипіння, зменшити вогонь, гасити овочі під накритою кришкою близько 5 хвилин.
- Отриману заготівлю на зиму розкласти по стерилізованим банкам, закупорити кришкою. Кожну банку перевернути догори дном, поставити на підлогу, накрити зверху чимось теплим і почекати, поки заготівля охолоне. Після чого можна помістити банки на зберігання у відповідний прохолодне місце.
Лечо з огірків без стерилізації
З настанням перших зимових холодів немає нічого краще, ніж дістати баночку заготовленого на зиму смачного лечо з огірків з томатною пастою. З усіх запропонованих варіантів цей рецепт найпростіший, так як готується без стерилізації.
Інгредієнти:
- 2 кілограми середніх огірків;
- 1 кілограм перцю болгарського;
- 300 грам моркви;
- 400 грам томатної пасти;
- 300 грам моркви;
- 150 мл олії соняшникової;
- 300 грам цибулі;
- 350 мл кип’яченої води;
- 2 столові ложки цукрового піску;
- 1 столова ложка кухонної солі;
- 8 горошин запашного перцю;
- 3 лаврових листа;
- 3 столові ложки оцту;
- 1 щіпка меленого коріандру;
- чорний мелений перець – за смаком;
- паприка мелена.
Приготування:
- У глибокому сотейнику з’єднати олію соняшникову, томатну пасту, сіль, воду і цукровий пісок. Поставити на середній вогонь, дочекатися закипання суміші, після чого вогонь зменшити і продовжувати тушкувати протягом 5 хвилин.
- Очищену моркву натерти на тертці, цибулю порізати тонкими півкільцями. Викласти в каструлю разом з лавровим листом і запашним перцем. Почекати, поки вміст ємності закипить, після чого тушкувати під накритою кришкою протягом 15 хвилин.
- Солодкий перець очистити від насіння і перегородок, порізати брусочками середнього розміру. Викласти в каструлю до інших овочів, після закипання продовжити тушкувати ще 15 хвилин.
- Залишилося огірки промити, порізати півкільцями або кружечками. Викласти в каструлю і накрити кришкою.
- Помішуючи, довести овочеву суміш до повторного кипіння. Тушкувати протягом 10 хвилин. Приблизно за 5 хвилин до остаточного приготування додати до овочів столовий оцет, мелений перець, цукровий пісок, сіль, мелений коріандр і паприку за смаком.
- Після останнього закипання розкласти готове лечо по підготовленим промитим банкам. Закатати кришками, укутати ковдрою і дочекатися повного охолодження.
Готове лечо з огірків з томатною пастою і болгарським перцем без стерилізації на зиму можна подати до будь-якого основного блюда.
Лечо з огірків з цибулею
Ще один цікавий рецепт лечо з огірків на зиму з томатною пастою і цибулею. Такий смачний салат може урізноманітнити повсякденне меню або стане прикрасою святкового столу.
Інгредієнти:
- 1 кілограм цибулі;
- 2 кілограми огірків;
- 3 столові ложки цукрового піску;
- 1,5 кілограма томатів;
- 1 столова ложка томатної пасти;
- 100 мл соняшникової олії;
- 1,5 столових ложки кухонної солі;
- 85 міліграм столового оцту.
Приготування:
- Очищений від лушпиння ріпчасту цибулю нашаткувати тонкими брусочками або маленькими кубиками.
- Стиглі томати подрібнити за допомогою блендера або пропустити через м’ясорубку.
- Якщо огірки середніх розмірів, краще порізати тонкими кружечками, великі – тоненькими півколами.
- Велику каструлю помістити на середній вогонь. Влити олію і дочекатися, поки воно добре розігріється. Викласти в каструлю подрібнену цибулю, смажити близько 7 хвилин, весь час помішуючи ложкою.
- Після ввести подрібнені томати, додати цукровий пісок, сіль і томатну пасту. Змішати всі компоненти.
- В овочеву суміш викласти огірки. Акуратно перемішати ложкою, щоб не пошкодити овочі. Дочекавшись кипіння, зменшити вогонь, гасити протягом 20 хвилин.
- В самому кінці гасіння додати до овочів столовий оцет, прокип’ятити все вміст близько 5 хвилин.
- Стерилізовані банки заповнити готовим салатом і ретельно закупорити кришкою. Перевернути ємності з салатом, накрити чимось теплим зверху і дочекатися повного охолодження.
Лечо з перерослих огірків
Дуже швидкий і смачний рецепт лечо з огірків на зиму з томатною пастою. Така смачна заготівля відрізняється від інших запропонованих рецептів тим, що для її приготування можна використовувати переспілі огірки.
Інгредієнти:
- 1,5 літра томатного соку;
- 2 кілограми огірків;
- 100 грам часнику;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 120 мл рослинної олії;
- 1 стручок гострого перцю;
- 150 грам цукрового піску;
- 1,5 столових ложки оцту;
- 2 столових ложки солі.
Приготування:
- Переспілі огірки порізати тонкими кільцями.
- У глибоку каструлю вилити підготовлений томатний сік з м’якоттю. Всипати сіль, цукровий пісок, перемішати. Помістити каструлю на середній вогонь, довести вміст до кипіння.
- Викласти порізані огірки, влити до овочевої суміші підготовлене соняшникову олію. Перемішати.
- Поставити на середній вогонь, довести до кипіння. Після зменшити вогонь, додати до овочів подрібнений часник.
- Залишилося додати оцет і дрібно порізаний гострий перець. Якщо не любите гострі страви, кількість перцю в рецепті можна зменшити.
- Розкласти готовий овочевий салат по банкам, закупорити.
- Готове лечо з огірків з томатною пастою на зиму виходить настільки смачним, що пальчики оближеш. За бажанням представлений рецепт можна додати свіжу моркву, баклажани і інші овочі за смаком.
Лечо з огірків в мультиварці
Смачне лечо з огірків з томатною пастою і цибулею на зиму можна приготувати в мультиварці. Це один з найпростіших рецептів консервації, так як вимагає мінімум часу і невеликий набір інгредієнтів.
Інгредієнти:
- 2 кілограми огірків;
- 3 зубчики часнику;
- перець гострий – за смаком;
- 500 мілілітрів соку томатного;
- 1 столова ложка томатної пасти;
- 1,5 кг перцю болгарського;
- 50 мл столового оцту;
- 100 мл олії соняшникової;
- ½ Столові ложки солі;
- 80 грам цукрового піску.
Приготування:
- Видалити все насіння і перегородки у болгарського перцю, порізати середніми брусочками.
- Нашаткувати кружечками свіжі огірки.
- Очистити від насіння і порізати гострий перець, нашаткувати часник.
- Томатний сік вилити в глибокий сотейник, змішати з томатною пастою, цукровим піском, соняшниковою олією і сіллю.
- Всі порізані овочі змішати в глибокій мисці і викласти в чашу мультиварки. Встановити на приладі режим «Гасіння» і продовжувати готувати овочі протягом 40 хвилин.
- Приблизно через 15 хвилин до овочів вилити томатний сік зі спеціями. Закрити кришку приладу, продовжувати гасити овочі до звукового сигналу мультиварки.
- Окремо простерилізувати відповідні скляні банки з кришками в киплячій воді.
- Акуратно розлити гаряче лечо по підготовленим ємкостям, закатати і перевернути догори дном. Дочекатися повного охолодження, помістити консервацію підходяще місце для подальшого зберігання.
Лечо з огірків з томатною пастою – смачна і неймовірно популярна заготівля на зиму, яку можна подати навіть на свято. За бажанням представлені покрокові рецепти з фото можна варіювати по своєму смаку, додаючи інші овочі, запашні спеції та прянощі.