Рецепти пахлави в домашніх умовах

Час приготування: 60 хв

Пахлава – найпопулярніша східна солодкість, традиційний десерт не тільки в Туреччині, але і в багатьох інших країнах. І якщо використовувати перевірені рецепти з покроковими фото, то такі ласощі можна приготувати і в домашніх умовах.

Турецька пахлава

Приготувати в домашніх умовах турецьку пахлаву не так складно, просто потрібно слідувати покроковому рецептом з фото. Головне — готовий десерт не варто зберігати в холодильнику, сироп буде густіти і пахлава стане занадто твердою.

Інгредієнти для тіста:

  • 4-4,5 склянки борошна;
  • 0,5 склянки води;
  • 0,5 склянки молока;
  • 0,5 склянки рослинної олії;
  • 40 г вершкового масла;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. л. оцту;
  • сіль.

Для сиропу:

  • 4 ст. л. цукрового піску;
  • 3 склянки води;
  • 1 ст. л. лимонного соку.

Для розкочування:

  • 300 г пшеничного крохмалю;
  • 1 ст. л. борошна.

Для заливки:

  • 200 г вершкового масла.

Приготування:

  • Для тіста в миску вливаємо яйце, підсипаємо сіль, вливаємо молоко і воду. Розмішуємо до однорідності звичайним віночком.
  • Вливаємо олію, злегка розтоплене вершкове, а також оцет, перемішуємо.

  • Після висипаємо борошно і протягом 10 хвилин замішуємо круте тісто, а потім залишаємо його відпочивати на 30 хвилин.

  • В цей час приготуємо сироп. Для цього в сотейник висипаємо цукор, вливаємо воду і сік лимона, який можна замінити лимонною кислотою. Ставимо на вогонь і після закипання даємо сиропу 5 хвилин покипіти.
  • В окремій мисці змішуємо пшеничний крохмаль з борошном.
  • Відпочиле тісто кладемо на присипаний борошном стіл, ділимо на три частини, а потім кожну на чотири і ще раз на чотири.

  • Тепер шматочки скачуємо в кульки і обвалюємо в крохмалі з борошном.

  • Після кожна кулька розкачуємо діаметром близько 10 див.
  • Складемо стопкою з 8 штук і щедро пересипаємо кожну заготовку крохмалем.

  • Далі кожну стопку розкачуємо, і перші 8 шарів укладаємо у форму.

  • Зверху другі 8 шарів, їх присипаємо подрібненими горіхами. Також горіхами присипаємо четверті 8 шарів.

  • Тепер шари тіста прорізаємо у вигляді ромбів, поливаємо теплим розтопленим маслом і випікаємо в духовці до рум’яного кольору при температурі 180 °С.

  • Гарячу пахлаву заливаємо холодним сиропом і даємо їй час настоятися.
  • Кількість шарів тіста можна вибирати на свій розсуд, але їх повинно бути не менше 5. Пшеничний крохмаль можна замінити кукурудзяним, але тільки не картопляним, з ним шари можуть злипнутися.

Бакинська пахлава

Бакинська пахлава – це десерт, який готують в Азербайджані. Деяким подобається саме азербайджанська пахлава, так як тісто замішується на маслі та сметані, від цього насолоду виходить ще смачніше.

В домашніх умовах можна приготувати і такий варіант східним ласощів, якщо слідувати рецептом з покроковим фото.

Інгредієнти:

  • 300 г борошна;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 150 г вершкового масла;
  • 120 мл сметани;
  • 2 яєчних жовтка.

Для начинки:

  • 300 г горіхів;
  • 3 яєчних білка;
  • 200 г цукру;
  • 1 ч. л. кориці (за бажанням);
  • 100 г родзинок (за бажанням);
  • горіхи для прикраси.

Для заливки:

  • 1 жовток;
  • 1 ст. л. молока;
  • 3-4 ст. л. меду.

Приготування:

  • У миску просіваємо борошно, засипаємо розпушувач, ванільний цукор і перемішуємо до однорідності.
  • Тепер борошно перетираємо з холодним, нарізаною на шматочки вершковим маслом. Це можна зробити прямо руками або в комбайні з ножами.

  • В борошняну крихту відправляємо холодну сметану і жовтки, замішуємо тісто. Довго вимішувати не варто. Як тільки вона збереться в кулю, заміс припиняємо. Якщо замішувати занадто довго, то воно затягнеться і пахлава вийде жорсткою.

  • Кладемо тісто в пакет, злегка розгортаємо в прямокутник і відправляємо в холодильник на 1 годину.
  • Для начинки горіхи просушуємо на сухій сковороді і подрібнюємо, при бажанні додаємо до них корицю.

  • До яєчним білкам підсипаємо сіль, збиваємо до легкої піни, а потім порційно підсипаємо цукор і продовжуємо збивати до отримання щільної глянсової маси.
  • Дістаємо тісто і ділимо його на три рівні частини.
  • Першу частину розкачуємо прямо на пергаменті в прямокутник розміром форми.
  • Папір з тістом перекладаємо в форму і викладаємо на нього половину меренги, розподіляємо рівномірним шаром.
  • Зверху на меренгу також рівномірним шаром висипаємо горіхи і при бажанні додаємо родзинки.

  • На горіхи викладаємо другу частину тіста, яку також розгортаємо в пласт, знову шар залишилася меренги і горіхів.
  • Тепер розгортаємо останню частину тіста і обережно викладаємо зверху горіхи.

  • Жовток змішати з молоком і покриваємо пахлаву зверху за допомогою пензля.
  • Далі верхній шар тіста надрізаємо у вигляді ромбів, в середину кожного кладемо шматочок горіха.

  • Випікаємо пахлаву 30-35 хвилин при температурі 180 °С. Після десерт покриваємо медом і відправляємо в духовку ще на 5-10 хвилин.

  • Потім пахлаву дістаємо, і поки вона ще гаряча, нарізаємо, після даємо їй повністю охолонути.

Азербайджанська пахлава готується без меренги. Так готують сочинську пахлаву, тому її використовувати необов’язково, але з такою прошарком десерт виходить ще смачніше.

Пахлава по-вірменськи

Вірменська пахлава – смачний і ароматний десерт, так як тут головним інгредієнтом виступає мед, а ось тісто може бути дріжджовим, листковим або пісочним. В домашніх умовах приготувати таке ласощі зовсім нескладно, а при наявності покроковий рецепт з фото впорається навіть новачок.

Інгредієнти:

  • 1 кг волоських горіхів;
  • 700 р борошна;
  • 5 яєць;
  • 200 мл меду;
  • 1 склянка сметани;
  • 2 пачки вершкового масла;
  • 600 г цукру;
  • 1 ч. л. соди.

Приготування:

  • У пропущену через сито підсипаємо борошно сіль і на тертці натираємо холодне вершкове масло.

  • Відокремлюємо жовтки від білків. Жовтки злегка збовтуємо, відправляємо в борошняну масу разом зі сметаною. Вимішуємо тісто і даємо йому трохи часу відпочити.
  • В цей час ножем або в блендері подрібнюємо волоські горіхи.
  • До горіхів підсипаємо цукор, вливаємо білки і ретельно все перемішуємо.

  • Відпочиле тісто ділимо на три рівні частини. Першу розкачуємо і за допомогою качалки переносимо на змащений маслом деко.

  • Викладаємо на тісто начинку і рівномірно розподіляємо по всій поверхні.
  • Начинку накриваємо другим шаром тіста, потім знову горіховий шар і тісто.

  • Поверхня пахлави промазуємо збитим яйцем і робимо надрізи ромбиками.
  • В серединку кожного ромбика кладемо горішок, злегка вдавлюючи його в тісто, після ставимо в розігріту до 200 °С духовку.

  • У цей час на сковороді розтоплюємо масло з медом до карамельного кольору.
  • Напівготову пахлаву дістаємо, рясно поливаємо медовою заливкою і випікаємо до повної готовності.

Вірменська пахлава виходить дуже солодким, тому якщо ви не любите нудотні солодощі, то кількість цукру можна зменшити.

Кримська пахлава

На відміну від інших варіантів східних солодощів, кримська пахлава виходить більш хрусткою і розсипчастою. Такий десерт можна приготувати в домашніх умовах, адже запропонований покроковий рецепт з фото зовсім не складний.

Інгредієнти для тіста:

  • 500 г борошна;
  • 250 молока;
  • 50 мл сметани;
  • 70 г вершкового масла;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • щіпка солі;
  • 500 мл рослинної олії.

Для сиропу:

  • 250 г цукру;
  • 200 мл води;
  • 1-2 ст. л. меду;
  • жменю горіхів.

Приготування:

  • У борошно висипаємо розпушувач, добре перемішуємо і просіваємо.
  • У чашу вливаємо молоко, розтоплене масло, також кладемо сметану і сіль. Тепер в декілька заходів додаємо борошно, замішуємо гладке, однорідне і досить круте тісто.
  • Скачуємо його в кулю, кладемо в миску, прикриваємо і залишаємо на столі на 15-20 хвилин.
  • Відпочиле тісто ділимо на чотири рівні частини, кожну частину скачуємо в кулю.

  • Після тісто розгортаємо в дуже тонкий пласт товщиною в 1 мм.

  • Основу присипаємо борошном, за допомогою качалки перевертаємо на інший бік, також присипаємо борошном. І далі також за допомогою качалки переносимо на рушник, залишаємо на 15 хвилин, щоб тісто обвітрилося й трохи підсушилося. А в цей час розкачуємо решту порції тістової основи.
  • Після розкатане тісто звертаємо в плоский рулет, і як тільки воно буде згорнуто до середини, краї злегка просочуємо звичайною водою.

  • Потім рулет ріжемо на смужки товщиною 2 см, після шари тіста злегка розпрямляємо і отримуємо ось такі, як на фото, заготовки.

  • Смажимо пахлаву у фритюрі до красивого золотистого кольору.

  • Викладаємо вироби на деко з паперовими рушниками і даємо їм час повністю охолонути.

  • Для сиропу в сотейник вливаємо воду, висипаємо цукор і після закипання варимо 5-7 хвилин. Відразу кладемо мед і розмішуємо.
  • У гарячий сироп занурюємо пахлаву і посипаємо рубаними горішками.

  • Для кримської пахлави дуже важливо замісити круте тісто, так як тільки таке можна буде тонко розкачати і приготувати з нього ніжну і розсипчасту пахлаву.

Пахлава – простий рецепт

Приготувати пахлаву не так складно, правда, буде потрібно час. Але сьогодні є простий рецепт з покроковими фото, яке також дозволить отримати в домашніх умовах дивний на смак десерт, який прибув до нас з Сходу.

Інгредієнти:

  • 480 г борошна;
  • 2 яйця;
  • 125 мл води;
  • 1 ч. л. соди;
  • 30 мл оливкової олії;
  • 300 г вершкового масла;
  • 150 г крохмалю.

Для сиропу:

  • 400 г цукру;
  • 1 ч. л. лимонного соку;
  • 1/3 ч. л. кориці.

Для начинки:

  • 150 г мигдалю;
  • 150 г цукру.

Приготування:

  • Для тіста розбиваємо в миску яйця, підсипаємо сіль, вливаємо олію і воду. Все добре перемішуємо.
  • Поступово вводимо просіяне борошно і замішуємо протягом 10 хвилин м’яке тісто. Загортаємо його в плівку і залишаємо на 1 годину.

  • Для начинки в блендері подрібнюємо будь за смаком горіхи. З’єднуємо їх з цукром і перемішуємо.

  • Відпочиле тісто ділимо на чотири частини. Кожен шматочок присипаємо крохмалем і тонко розкочуємо.
  • Поверхня розкатаного тіста змащуємо розтопленим маслом і присипаємо горіхами, після скачуємо в рулет.

  • Розрізаємо рулет на півмісяці і викладаємо в круглу форму. Зверху поливаємо розтопленим маслом і відправляємо в духовку на 30 хвилин, температура 180 °С.

  • В цей час приготуємо сироп. Цукор змішати з корицею і заливаємо водою.

  • Варимо сироп протягом 8-10 хвилин, в кінці додаємо лимонний сік і сам лимон.
  • Готову пахлаву дістаємо, відразу поливаємо сиропом, посипаємо горіхами і залишаємо до повного охолодження.

Пахлава з листкового тіста

Пахлава з листкового тіста – самий простий і швидкий покроковий рецепт з фото приготування десерту. Замішувати нічого не потрібно, просто купуємо готову тісто і готуємо смачний десерт в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • 400 г листкового тіста;
  • 1 склянка цукру;
  • 1 стакан волоських горіхів;
  • 3 яєчних білка;
  • горіхи для прикраси.

Для сиропу:

  • 100 мл меду;
  • 100 г цукру;
  • 100 мл води.

Приготування:

  1. Листкове тісто розморожуємо, кожен пласт ділимо на дві рівні частини і розкачуємо так, щоб вони відповідали розміру форми.
  2. Яєчні білки збиваємо з цукром, після додаємо подрібнені горіхи і перемішуємо.
  3. Тепер перший розкатаний пласт тіста акуратно перекладаємо в форму, зверху викладаємо начинку і рівномірно розподіляємо її.
  4. Далі поверх начинки кладемо другий розкатаний пласт тіста, знову начинку і так викладаємо всі шари.
  5. На останньому, четвертому шарі тіста, намічаємо ромби, зверху змащуємо збитим жовтком.
  6. Кожен ромб прикрашаємо шматочком горіха, відправляємо пахлаву випікатися на 45 хвилин, температура 180 °С.
  7. Для сиропу в сотейник відправляємо цукор з медом і водою, варимо 7-10 хвилин з моменту закипання.
  8. Після випікання пахлаву дістаємо, прорізаємо ромбики, злегка поливаємо остившим сиропом і ставимо в духовку ще на 5 хвилин.

Пахлава – це насолода, приготувавши яку, можна побалувати близьких, а також здивувати гостей своїм кулінарним талантом. Рецепт з покроковими фото приготування такої солодощі нескладний, правда, вимагає час і сили. Але результат того вартий, адже так в домашніх умовах можна буде навчитися готувати приголомшливе на смак ласощі, яке сподобається всім без винятку.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь