Традиційно всі страви до свята Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа повинні містити у своєму складі яблука. Пропонуємо добірку простих і смачних рецептів з фото, щоб приготований до обіду на Яблучний Спас стіл порадував домочадців.
Салат «Осінній»
Так як на Яблучний Спас триває Успенський піст, просту і смачну закуску по цьому рецепту з фото будемо готувати без звичного всім майонезу і яєць. Щоб приготувати салат «Осінній», попередньо відваримо картоплю в шкірці до готовності.
Інгредієнти:
- 300 г картоплі відварної;
- 1 червона цибулина солодкого сорту;
- 250 г маринованих опеньків;
- 1 солоний огірок;
- 1 ч. л. зернистої гірчиці;
- 1 ст. л. рафінованої олії;
- 1 зелене яблуко або груша.
Приготування:
- Чистимо картоплю, ріжемо середнім кубиком.
- Шаткуємо цибулину дрібними шматочками.
- Нарізаємо огірки невеликими кубиками.
- Чистимо фрукт від шкірки, видаляємо насіння і перегородки, подрібнюємо відповідними шматочками.
- Виймаємо з банки опеньки, відкидаємо гриби на друшляк, щоб стік маринад.
- Змішуємо всі компоненти в одній салатниці, заправляємо сумішшю гірчиці та олії.
- Подаємо до запечене в духовці картоплі. Мариновані опеньки можна замінити відвареними і підсмаженими в невеликій кількості олії свіжими грибами. Так салат буде ситніше.
Салат з селерою
Важко уявити собі більш корисне і вітамінна страва, що приготований за цим рецептом з фото салат. Щоб просте і смачне частування наситило організм максимумом мікроелементів, готувати його слід безпосередньо перед подачею на стіл в Яблучний Спас.
Інгредієнти:
- 1 великий корінь селери;
- 1 велике зелене яблуко;
- чверть склянки очищених волоських горіхів;
- чверть голівки червонокачанної капусти;
- 2 ст. л. свіжого лимонного соку;
- з 1 середнього пучка свіжої зелені петрушки та кропу;
- півсклянки знежиреної сметани;
- мелений чорний перець і сіль – за бажанням і смаком.
Приготування:
- Чистимо від шкірки промиті яблука і селеру.
- Капусту, яблуко і корінь селери шаткуємо тонкою соломкою.
- Горіхи обсмажуємо на сухій сковороді і розмелюємо в подрібнювачі до великої крихти.
- Змішуємо сметану з дрібно нарубаною зеленню. Заправляємо соус перемеленими горіхами, соком, перцем і сіллю.
- Змішуємо всі інгредієнти в глибокій мисці, даємо постояти третину години. Подаємо просте і смачне частування на подушці з салатного листя, попередньо прикрасивши насінням кунжуту і граната.
Щоб приготувати страву за цим рецептом на Яблучний Спас, вибирайте невеликі головки капусти з ніжними і соковитим листям. Тоді в пригощанні вона не буде жорсткою.
Суп з яблук
Для цього простого і смачного рецепти з фото нам потрібні яблука кислих сортів. Щоб приготувати оригінальний суп на Другий Спас, знадобиться також кориця, але якщо ваші домочадці її аромат не вітають, можна пряність не додавати.
Інгредієнти:
- 700 г свіжих яблук;
- 40 г картопляного крохмалю;
- 20 г меленої кориці;
- 0,5 ст. цукру;
- 80 г вершків;
- 1 л. очищеної води;
- 0,5 ч. л. солі.
Приготування:
- Ретельно перемиваємо фрукти, видаляємо пошкоджені і червиві місця. Шаткуємо яблука тонкими скибочками.
- Поки фрукти готуються до варіння, відправляємо на плиту каструлю з підсоленою водою.
- Тепер скибочки плодів опускаємо в окріп і накриваємо ємність кришкою.
- Тримаємо на середньому нагріванні близько 5 хвилин, стежимо, щоб скибочки не розвалилися.
- В половині склянки теплої води розвести крохмаль.
- У ємність з готовими яблуками відправляємо цукор і корицю, розмішуємо масу до повного розчинення крупинок.
- Тепер тонкою цівкою вливаємо розведений крохмаль, добре все розмішуємо, щоб не було грудочок.
- Як тільки суп почне густіти, прибираємо його з плити. При подачі на тарілку викладаємо скибочки фруктів, заливаємо рідкою частиною частування і додаємо в миску вершки за смаком.
- Картопляний крохмаль в цьому рецепті можна замінити кукурудзяним або додати пектин (згідно інструкції на упаковці).
Яблучний суп від шеф-кухаря
Насичений аромат такого простого і смачного частування не залишить ваших домочадців байдужими. Щоб приготувати за цим рецептом з фото страву на Яблучний Спас, потрібно зовсім небагато часу.
Інгредієнти:
- 3 зелених яблука;
- 60 г вершкового масла;
- 3 г кухонної солі;
- 100 г цукру;
- 10 г меленої кориці;
- 100 мл молока 2,5 %;
- 100 мл вершків 10 %;
- 20 мл свіжого лимонного соку.
Приготування:
- Ретельно моєму фрукти під краном. У одного з них зрізаємо з бочка кілька тонких слайсів товщиною в 2-3 міліметра для декорування страви. В інших плодів знімаємо шкірку, виймаємо насіння разом з перегородками. Шаткуємо плоди шматочками товщиною 3-2 див.
- Кладемо в сотейник масло, ставимо ємність на плиту і чекаємо, поки воно розтопиться. Додаємо сюди ж 4 ст. л. цукру.
- Перемішуємо до повного розчинення кристалів, опускаємо сюди яблучні шматочки і витримуємо на плиті до тих пір, поки кожен скибочку не покриється рум’яною карамеллю.
- На сковорідці з шматочком розтопленого масла обсмажуємо до появи скоринки приготовані яблучні пластинки з двох сторін. Присипаємо їх корицею прямо на сковорідці.
- Вливаємо свіжовичавлений лимонний сік в сотейник з фруктовою масою і цукром, дуже акуратно перемішуємо лопаткою, щоб не розвалилися скибочки.
- Змішуємо молоко і вершки, вливаємо рідину в сотейник з яблучно-лимонною масою і знову перемішуємо.
- Як тільки рідина в каструлі закипить, знімаємо суп з плити, розбиваємо його в однорідну масу заглибним блендером. Для подрібнення фруктових шматочків підійде і звичайна толкушка для пюре.
- Наливаємо в порційні мисочки ароматний суп і подаємо до столу.
При подачі обов’язково прикрашаємо просте і смачне блюдо на Яблучний Спас обсмаженого скибочками фруктів, спіральками лимонної цедри і свіжими листочками м’яти. Щоб приготувати частування по цьому рецепту з фото, слід використовувати сорту Гренні Сміт, Путівка або Сніжку.
Свинина з яблуками на сковорідці
Якщо релігійні традиції вам не близькі, можна на Яблучний спас приготувати м’ясо з кисло-солодкими плодами. Так як на це свято церква допускає послаблення, сміливо робіть це просте і смачне частування за нашим рецептом з фото.
Інгредієнти:
- 300-400 свіжого м’яса;
- 1 кг цибулі;
- 5 великих яблук;
- 1-2 ст. л. цукру;
- велика щіпка спецій для корейської моркви.
Приготування:
- Свинину ріжемо невеликими кубиками, злегка віджимаємо від зайвої води.
- Вливаємо на сковороду трохи рафінованої олії, трохи присолюємо, щоб не так бризгалось. Обсмажуємо м’ясо, перемішуємо дерев’яною лопаткою.
- Поки свинина доходить до готовності, великими шматками очищену цибулю шаткуємо. Відправляємо його до м’яса, перемішуємо і заправляємо дрібкою солі і цукром.
- Знову все ретельно перемішуємо і накриваємо ємність кришкою. Тримаємо сковорідку на середньому вогні, час від часу заглядаючи під кришку. Обов’язково перемішуємо масу в процесі приготування, щоб цибуля просмажилася рівномірно.
- Промиті фрукти обсушуємо рушником і нарізаємо великими шматочками. Шкірку знімати не потрібно.
- Відправляємо фруктову заготовку до піджарки, заправляємо спеціями і перемішуємо.
- Накриваємо кришкою, тушкуємо до готовності яблук. Обов’язково заглядаємо час від часу під кришку, щоб регулювати вогонь і не допустити пригорання.
- Якщо фрукти не дуже соковиті, підливаємо трохи кип’яченої води, щоб всі компоненти стали соковитими і вийшла підливка до гарніру.
- Подаємо блюдо, приготоване за рецептом з покроковим фото на Яблучний Спас, з відварним рисом. Щоб частування виглядало більш святковим, прикрашаємо його свіжою зеленню.
За цим рецептом можна приготувати будь-яке м’ясо – курку, яловичину або змішати кілька видів. Спеції можна замінити на свій смак і розсуд.
Шарлотка
Складніше придумати більш популярне частування, ніж це блюдо. Пропонуємо рецепт з фото, що дозволить приготувати випічку на Яблучний Спас легко і просто. Випічка буде дуже смачною і ароматною.
Інгредієнти:
- 5 яєць;
- 1 ст. борошна;
- 1 ст. цукру;
- масло для змащування форми;
- 4-5 яблук;
- кориця або ванілін за бажанням;
- 1/4 ч. л. розпушувача.
Приготування:
- Промиті, сухі плоди чистимо від шкірки і насіннєвий коробки, нарізаємо тонкими часточками.
- Присипаємо заготівлю цукром і улюбленою пряністю, відставляємо в сторону.
- Розбиваємо в глибокій посуді яйця, додаємо цукор і збиваємо їх міксером до стану густої піни.
- Порціями вводимо в масу просіяне борошно з розпушувачем, щоб тісто вийшло однорідним і повітряним.
- Роз’ємну форму змащуємо рафінованим маслом, трохи присипаємо манкою або борошном.
- Виливаємо в підготовлену ємність половину тіста, рівномірним шаром викладаємо поверх заготовки скибочки фруктів.
- Заливаємо форму тістом, що залишилося, відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку. Час випічки в середньому становить близько півгодини.
- Даємо пирогу охолонути повністю і виймаємо з форми. Перед подачею на стіл шарлотку присиплюєм цукровою пудрою або тертим шоколадом.
Таке частування на Яблучний Спас можна приготувати також з грушами, тільки сорт потрібно вибирати твердий. Щоб скибочки плодів краще пропеклися, обдайте їх окропом перед закладанням в тісто по цьому рецепту з фото.
Яблучний напій
В середині серпня, коли святкують Яблучний Спас, ще стоїть спека. Порадуйте домочадців корисним прохолодним напоєм з додаванням яблук.
Інгредієнти:
- 500 мл свіжовичавленого яблучного соку;
- жменя листя м’яти;
- 1-2 ст. л. тростинного цукру (можна замінити медом);
- лайм (цілий або половина — за смаком);
- 500 мл газованої води;
- лід.
Приготування:
- Готуємо з промитих і очищених від насіннєвих коробок яблук сік.
- Наповнюємо ємність для напою кубиками льоду.
- Відправляємо сюди ж цукор, четвертинки зеленого цитруса і цукор.
- Вливаємо яблучний сік, перемішуємо міксером на малих обертах до розчинення сипучих інгредієнтів.
- Доливаємо ємність охолодженої мінеральною водою. Подаємо у високих склянках.
- У рецепті можна використовувати сік із пакета, якщо вдома немає соковижималки. Так готувати лимонад можна практично з будь-яких плодів, навіть з гарбуза.
Представлені прості і смачні рецепти з фото — лише мала частина того, що можна приготувати на Яблучний Спас.