Шакотіс (Šakotis) – традиційна литовська страва. Шакотіс є незвичайним тортом у вигляді ялинки, приготованим з рідкого яєчного тіста на рожні, розташованому над відкритим вогнем. У перекладі з литовської назва шакотіс перекладається як «гіллястий». Шакотіс має щільну текстуру та незабутній солодкий смак. Солодке рідке яєчне тісто капає поетапно на стрижень із нержавіючої сталі або рожен, що обертається над джерелом тепла. Коли швидкість збільшується, рідке тісто утворює шипи, що нагадують гілки дерева. Поперечний переріз торта також нагадує кільця стовбура дерева, звідси його назва.
Рецепт шакотіс з’явився ще в Середньовіччі у Речі Посполитій. Вважається, що шакотіс вперше приготував кухар на ім’я Йонас для королеви Барбари Радзивілл, випадково проливши тісто на металевий рожен. Шакотіс так сподобався королеві, що вона щедро нагородила кухаря.
У наші дні торт шакотіс вважається одним із символів литовської кухні. Його можна купити не лише у кафе та ресторанах, але навіть у супермаркетах. Шакотіс везуть із Литви до різних країн як частування чи сувенір. У самій Литві шакотіс вважається швидше за весільний або урочистий торт. Його подають також на Різдво чи Великдень. У центрі шакотис має характерний отвір, що залишився від рожна, в цей отвір зазвичай поміщають пляшку шампанського. Шакотіс нарізають на шматочки і їдять самостійно або зі свіжими фруктами та розтопленим шоколадом.
Нижче ми наводимо традиційний литовський рецепт шакотіс, який можна приготувати, спорудивши необхідну конструкцію біля відкритого вогню або біля каміна.
- Борошно пшеничне 250 гр.
- Масло вершкове 250 гр.
- Куряче яйце 10 шт.
- Цукор-пісок 150 гр.
- Жирні вершки 1 скл.
- Коньяк 20 мл.
- Лимонна кислота ½ ч. л.
- Збити вершкове масло з цукром до отримання однорідної маси.
- Продовжуючи збивати, додавати по одному яйцю.
- Продовжуючи збивати, додати інгредієнти, що залишилися. Повинно вийти солодке рідке тісто.
- Біля відкритого вогню або електричного джерела тепла встановити спеціальний вертел, що повільно обертається. Під рожен необхідно встановити чистий піддон.
- Зверху по всій поверхні рожна налити тісто. Оскільки на одному рожні зазвичай готують два торти, в центрі рожна зазвичай наливають більше тіста, щоб зробити ширшу основу. Саме там готовий шакотис буде розрізаний на два торти.
- Як тільки перший шар тіста схопиться, настав час наливати наступний шар тіста. Кожен такий етап може зайняти від 15 до 20 хвилин. Надмірне тісто, що стікає зі сталевого стрижня, потрапляє в чистий піддон, а потім його переливають назад у каструлю з тістом, щоб знову використовувати його для наступного шару шакотіс.
- У міру нарощування шарів швидкість обертання рожна збільшується, шматочки рідкого тіста починають шипіти, утворюючи так звані гілки. Один шакотис може готуватись протягом п’яти або більше годин.
- Готовий шакотис зняти з рожна та акуратно розрізати в центрі на дві частини.
Шакотіс подають у охолодженому вигляді. Також шакотис можна прикрасити, наприклад, шоколадною глазур’ю та цукровими квітами.