Медовий Спас православні відзначають 14 серпня, оскільки в цей день пасічники збирають мед. До цього дня поспіває і мак, тому в народі це свято також називають Маковеєм. На святковому столі повинні бути страви з меду і маку. Тим, хто не знає, що приготувати, пропонуємо кілька простих і смачних рецептів з фото.
Шулики з маком
На Медовий Спас можна приготувати шуліки. Це медові коржики, залиті маковим молочком, і таке просте, але дуже смачне блюдо — традиційне для української кухні. У старовину шулики були пісними, але ми пропонуємо рецепт з фото здобної випічки на сметані, з додаванням яєць і вершкового масла.
Інгредієнти для тіста:
- 2 яйця;
- 200 г цукру;
- 100 г вершкового масла;
- 60 г меду;
- 100 мл сметани;
- 1 ч. л. соди;
- 450 г борошна.
Для заливки:
- 650 мл води;
- 150 г маку;
- 130 г цукру.
Приготування:
- У миску з яйцями висипаємо цукор і збиваємо до пишної білої маси.
- Вливаємо розтоплене масло, мед і сметану, розмішуємо до однорідності.
- Додаємо гашену оцтом соду і порційно підсипаємо борошно, замішуємо густе тісто.
- Форму змащуємо маслом, посипаємо борошном, викладаємо тісто ложкою рівномірно розподіляємо по всій поверхні.
- Відправляємо в розігріту до 180 °С духовку і випікаємо до рум’яного кольору. Готовий корж дістаємо і повністю охолодити. Остиглий корж нарізаємо на невеликі шматочки.
- Для заливки висипаємо в миску мак, заливаємо його окропом на 20 хвилин.
- З маку зливаємо воду і розтираємо його в ступці (можна скористатися блендером).
- До маку висипаємо цукор, вливаємо охолоджену воду і розмішуємо.
- В отриману заливку закладаємо шматочки коржа, акуратно перемішуємо і даємо їм час просочитися.
- Для хорошої заливки води не повинно бути багато, адже головний смаковий елемент — сік, який виділяє мак при розтиранні. А ось дізнатися, чи правильно розтертий мак, дуже просто, — маса повинна стати білого кольору.
Смачні медові кекси
На Медовий Спас необов’язково накривати ситний стіл, а можна просто випити чашечку чаю в колі сім’ї з медовими кексами. Запропонований рецепт з фото не складний, а випічка виходить в міру вологою і дуже смачною. Так що починаємо готувати.
Інгредієнти:
- 1,5-2 склянки борошна;
- 2 ст. л. меду;
- 0,5 склянки цукру;
- 7 г розпушувача;
- 1 склянку теплої води;
- 0,5 ч. л. солі.
Приготування:
- У миску з теплою водою додаємо мед і розмішуємо.
- Як тільки він повністю розчиниться, засипаємо цукор, вливаємо олію, а також підсипаємо розпушувач або соду. Все перемішуємо.
- Просіваємо борошно і замішуємо тісто. Розкладаємо його по формах.
- Випікаємо кекси 20 хвилин при температурі 180 °С.
Медовий Спас збігається з початком Успенського посту, тому такий рецепт випічки підходить тим, хто постує.
Рулет з медово-маковою начинкою
Рулет з медово-маковою начинкою – ще один простий рецепт з фото смачної випічки, яку можна приготувати на Медовий Спас. Такий десерт не потребує багато часу, так як тут використовується готове листкове тісто, що особливо підходить сучасним господиням.
Інгредієнти:
- 1 лист листкового тіста;
- 1 яєчний жовток;
- 200 г маку;
- 150 г запашного меду.
Приготування:
- Висипаємо В миску мак, заливаємо окропом і наполягаємо 10-15 хвилин, потім воду зливаємо.
- У мак додаємо мед і перемішуємо.
- Листкове тісто злегка розкачуємо і розподіляємо по всій поверхні медово-макову начинку.
- Звертаємо в щільний рулет і перекладаємо на деко з пергаментом.
- По всій поверхні рулету робимо надрізи, змащуємо збитим жовтком і відправляємо в розігріту до 180 °С духовку на 15-20 хвилин.
- З меду можна приготувати самі різні напої, наприклад, квас. Для цього кип’ятимо 5 л води, розмішуємо в ній 800 г меду, остуджуємо. Після додаємо 25 г дріжджів і сік двох лимонів. Наполягаємо квас при кімнатній температурі протягом 12 годин, потім розливаємо по пляшках і охолоджуємо.
Маковик
Маковик – смачний маковий пиріг, який можна приготувати не тільки на Медовий Спас, але і в будь-який інший день. Пропонуємо простий рецепт з фото випічки, але при бажанні його можна доповнити горіхами і родзинками, що зробить десерт більш цікавим на смак.
Інгредієнти:
- 90 г борошна;
- 150 г маку;
- 3 яйця;
- 110 р цукру;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 90 г вершкового масла.
Приготування:
- Мак запарюємо в окропі на 20-40 хвилин.
- У миску просіваємо борошно разом з содою.
- З маку зливаємо воду і подрібнюємо його в блендері.
- В окрему ємність вбиваємо яйця, збиваємо до легкої піни.
- Після порційно підсипаємо цукор і продовжуємо розмішувати до пишної маси.
- Потім також в декілька заходів вводимо борошно, перемішуємо до однорідності.
- У тісто частинами вмішуємо мак.
- В останню чергу додаємо м’яке масло і перемішуємо до однорідності.
- Відправляємо тісто в змащену маслом форму і печемо пиріг 30-40 хвилин, температура 180 °С.
- При бажанні маковик можна прикрасити сметанним кремом. Для цього просто збиваємо кисломолочний продукт з цукром і ваніліном. Щоб крем вийшов густим, додаємо желатин або загусник для сметани (вершків).
Курка у медовому маринаді
Якщо в планах накрити на Медовий Спас багатий стіл, то можна приготувати курку в медовому маринаді. У запропонованому рецепті використовується мед, що відповідає всім традиціям свята. Страва готується просто, виходить смачним і виглядає на святковому столі дуже апетитно, як на фото.
Інгредієнти:
- куряче м’ясо;
- 8 ст. л. соєвого соусу;
- 1,5 ст. л. меду;
- 4 зубчики часнику;
- 0,5 ч. л. солодкої паприки;
- 0,5 ч. л. гострого перцю;
- 2 цибулини;
- насіння кунжуту;
- зелень петрушки.
Приготування:
- Для запікання беремо курячі стегна і гомілки. Добре промиваємо, шкірку залишаємо, зрізаємо зайвий жир і просушуємо.
- Тепер готуємо маринад. Для цього в мисочку виливаємо соєвий соус і кладемо мед, розмішуємо до повного його розчинення.
- Далі підсипаємо солодку і гостру паприку, видавлюємо часник і добре все розмішуємо.
- Цибулю шаткуємо тонкими кільцями, викладаємо в маринад і перемішуємо.
- Відправляємо в маринад з цибулею куряче м’ясо, перемішуємо і залишаємо маринуватися на 1 годину, але можна залишити в холодильнику на всю ніч.
- Після перекладаємо гомілки і стегна курки в форму разом з маринадом, ставимо в духовку на 30-40 хвилин, температура 180 °С.
- Запечене м’ясо викладаємо на велике блюдо, посипаємо подрібненою петрушкою і насінням кунжуту, які можна підсушити на сухій сковороді.
Короп шматочками в медовому соусі з кунжутом
Так як Медовий спас збігається з початком посту, то готувати м’ясо не можна, але православні знають, що у свята можна приготувати рибу. Є дуже простий, але смачний рецепт з фото карпа, запеченого в медовому соусі.
Інгредієнти:
- короп;
- 3 ст. л. меду;
- 150 мл соєвого соусу;
- головка часнику;
- чорний перець за смаком;
- лимон;
- насіння кунжуту.
Приготування:
- Карпа чистимо від луски, всіх нутрощів, добре промиваємо і розрізаємо на стейки товщиною 2 див.
- Шматочки риби перчимо, поливаємо соком цитруса, перемішуємо.
- Для заливки в миску вливаємо соєвий соус, додаємо мед і пропущений через прес часник, все ретельно розмішуємо.
- Заливаємо маринадом рибу, перемішуємо і залишаємо на 20-30 хвилин.
- Після перекладаємо коропа у форму, яку застеляємо фольгою, посипаємо кунжутом і запікаємо рибу в духовці 15-20 хвилин при температурі 180 °С.
Запечені шматочки риби перекладаємо на блюдо з листям салату, прикрашаємо часточками лимона і подаємо до столу.
Яблука з медом, корицею і горіхами
Такий десерт у вигляді запечених яблук можна приготувати на Медовий, а також Горіховий або Яблучний Спас. Щоправда, подібне блюдо можна готувати в будь-який інший день, адже, як відомо, печені фрукти дуже корисні.
Інгредієнти:
- яблука;
- курага;
- цедра апельсина;
- мед;
- горіхи;
- сік лимона.
Приготування:
- З яблук відрізаємо верхню частину та з допомогою чайної ложки вирізаємо серцевину.
- Для начинки дрібно подрібнюємо курагу і будь за смаком горіхи.
- У миску відправляємо горіхи, курагу, сік лимона і корицю, все перемішуємо.
- Отриманою начинкою наповнюємо чашечки з яблук.
- Зверху додаємо цедру апельсина і накриваємо верхньою частиною фрукта.
- У форму для запікання вливаємо склянку окропу, розчиняємо цукор, кладемо цедру апельсина, паличку кориці і залишилися шматочки яблук.
- Тепер прямо в воду ставимо яблука, верхню частину змащуємо медом і відправляємо в духовку на 15-20 хвилин, температура 200 °С. В процесі запікання яблука кілька разів поливаємо сиропом.
При бажанні фрукти можна нарізати тонкими скибочками, додати до нього сік лимона, а також суміш з розтопленого вершкового масла і меду. Все перемішати і відправити у форму. Зверху присипати сумішшю з горіхів, кориці і цукру і потім запікати 15-20 хвилин при температурі 200 °С.
Листкові пампушки з медом до Медового Спасу
На Медовий Спас можна приготувати на звичайній сковороді листкові коржі, які виходять дуже м’якими і смачними та поживними.
Інгредієнти:
- 350 мл кефіру;
- 400 г борошна;
- 1 ч. л. соди;
- щіпка солі;
- 70 г вершкового масла;
- мед.
Приготування:
- У миску просіваємо борошно, робимо поглиблення, підсипаємо сіль і вливаємо кефір.
- Замішуємо тісто спочатку в мисці, а потім на столі. Тісто повинне вийти м’яким і не липнути до рук.
- Після тісто ділимо на три рівні частини, скачуємо в кульки і кладемо на присипаний борошном стіл.
- Перший колобок руками розтягуємо в коржик. Зверху щедро змащуємо м’яким вершковим маслом. Збираємо краю і загортаємо всередину.
- Знову розтягуємо колобок в коржик, змащуємо маслом, збираємо, кладемо швом вниз і розгортаємо в пампушку товщиною 5 мм
- Перекладаємо пампушку на розігріту суху сковороду, робимо надрізи ножем і смажимо на одній стороні до рум’яного кольору.
- Після перевертаємо, рум’яний верх змащуємо маслом.
- Як тільки пампушка підрум’яниться і з іншого боку, знімаємо з вогню, змащуємо маслом, поливаємо медом і відразу подаємо до столу, поки корж ще не охолола.
Медова коврижка
Медову коврижку ще називають «монастирським пирогом», так як тісто замішується без яєць, молока та інших заборонених в пост продуктів. І незважаючи на те, що пісна випічка, вона дуже смачна й ароматна.
Інгредієнти:
- 240 г борошна;
- 1 ч. л. соди;
- 12 ч. л. розпушувача;
- 1 ч. л. кориці;
- 80 г цукру;
- 120 мл меду;
- 70 мл рослинної олії;
- 180 мл води;
- 100 г родзинок.
Приготування:
- Висипаємо В миску борошно, соду і розпушувач, перемішуємо.
- У сотейник відправляємо мед, цукор і корицю. Ставимо на вогонь, при постійному помішуванні доводимо суміш до кипіння і варимо буквально хвилину.
- У медову суміш вливаємо воду і масло, перемішуємо.
- Тепер з’єднуємо рідку і суху суміш, ретельно все розмішуємо.
- В кінці додаємо родзинки, який попередньо добре промиваємо і просушуємо. Ще раз все перемішуємо.
- Відправляємо тісто в застелену пергаментом форму і печемо пиріг 30 хвилин, температура 190 °С.
- Медову коврижку дістаємо з форми на тарілку, посипаємо цукровою пудрою. При бажанні в такий пиріг можна додати не тільки ізюм, але і горіхи, і будь-які сухофрукти.
На Медовий Спас можна приготувати будь-які страви, головне, щоб на столі був мед або мак. Сподіваємося, що прості і смачні рецепти з фото вам сподобалися. Тим, хто постує, рекомендується готувати страви тільки з дозволених в пост продуктів.