Коли хочеться перекусити свіжою випічкою, а часу зовсім мало, швиденько заважаю тісто на кекси. Ванільні, шоколадні, з начинкою і без … ці ласощі довго радували мою сім’ю, поки вже зовсім не набридли. Їх замінило швидке печиво “до чаю”, яке я тепер готую через день.
Зізнатися чесно, я не відчайдушна домогосподарка. Складні рецепти випічки обходжу стороною. Навіть якщо блюдо обіцяє бути смачним, як на мене, його простіше замовити в ресторані, ніж готувати самому. А ось швидке печиво — ласощі, на яке не шкода витратити 15 хвилин часу.
- Борошно пшеничне 260 г.
- Масло вершкове 110 г.
- Яйцевий жовток 1 шт.
- Ванілін 8 г.
- Сіль за смаком
- Цукор-пісок 100 г.
- Куряче яйце 1 шт.
- Молоко коров’яче 1 ст. л.
- Розпушувач 5 г.
- У глибоку миску помістіть розм’якшене масло, яйце, цукор, ванілін і молоко. Додайте до них і дрібку солі. Спочатку перемішайте інгредієнти лопаткою, а потім — віночком.
- Борошно просійте з розпушувачем. Порційно додавайте її в миску, вимішуючи тісто лопаткою. Продовжіть вимішувати руками. Має вийти м’яке податливе тісто.
- Накрийте миску з тістом плівкою і приберіть її в холодильник на 30 хвилин. Але можна працювати з тістом і відразу. Перекладіть його на пергамент і розкачайте в пласт 6-8 мм завтовшки.
- За допомогою фігурного ножа наріжте тісто квадратиками. Жовток перемішайте пензликом. Змастіть ним кожен виріб. За допомогою вилки зробіть неглибокі борозни.
- Готуйте печиво в розігрітій до 180 °С духовці 13-15 хвилин. Як тільки вироби придбають золотистий колір і злегка підрум’яняться, діставайте їх назовні.
Готове швидке печиво “до чаю” за бажанням можете посипати цукровою пудрою. На вигляд воно досить жорстке, але за фактом легко кришиться. Особливо якщо дати йому постояти годину або дві на столі. Солодке, але не нудотне печиво готую часто. Іноді додаю в тісто родзинки. Але це зовсім не обов’язково!