Смачні рецепти пісних котлет з гречки

котлети з гречки
Час приготування: 45 хв

Деяким здається, що пісне меню, і особливо котлети, не можуть бути смачними. Але насправді є дуже багато смачних страв. Котлети з гречки можна приготувати по самому простому рецептом, і вони сподобаються всім.

Гречані котлети з грибами

Щоб пісні котлети з гречки були поживними, їх готують з грибами. Виходить відмінне доповнення до різних страв. Домочадці залишаться задоволені.

Інгредієнти:

  • гречка – 1 склянка;
  • ріпчаста цибуля – 3 штуки;
  • печериці – 700 грам;
  • рослинна олія – 3 столових ложки;
  • томатний кетчуп – 1 столова ложка;
  • борошно – 2 столові ложки;
  • сіль і перець – за смаком.

Приготування:

  • Стакан гречки відправити в каструлю. Залити двома склянками окропу, присмачити сіллю і відварити протягом 10 хвилин на невеликому вогні. Після закінчення цього часу прикрити кришкою і дати крупі настоятися.
  • Цибуля очистити, вимити і нарізати якомога дрібніше. Те ж відноситься і до грибів.

  • У сковорідку вилити пару столових ложок рослинної олії. Підсмажити цибулю до прозорого стану.

  • Внести гриби, додати солі і перцю, інших спецій за бажанням. Тушкувати протягом 15 хвилин.
  • Як тільки гриби з цибулею дійдуть до готовності, відправити їх в блендер. Подрібнити.

  • Змішати гречану крупу, грибну масу і борошно.

  • Вистелити деко фольгою і змастити рослинною олією. З отриманої суміші зліпити котлети довільної форми і покласти на деко. Помазати зверху кетчупом.

  • Випікати котлети при температурі 180 градусів протягом 20 хвилин. По готовності дати їм трохи охолонути, після чого можна подавати.

Котлети з гречки з грибами в томатному соусі

Ще один варіант приготування пісних котлет з гречки з грибами передбачає використання томатного соусу. Рецепт з фото дуже простий, а готову страву неймовірно смачне.

Інгредієнти:

  • гречка – 200 грам;
  • печериці – 150 грам;
  • ріпчаста цибуля – 2 штуки;
  • пшеничне борошно – 4 столові ложки;
  • часник – 3 зубчики;
  • томатний сік – 300 мілілітрів;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • лавровий лист – 2 штуки;
  • сіль і цукор – за смаком;
  • перець мелений – за смаком.

Приготування:

  • Добре гречку промити і залити її парою склянок води. Відправити на плиту і дочекатися кипіння. Варити крупу 10 хвилин. По готовності, відкинути на сито.

  • Цибулю вимити і почистити, подрібнити. Гриби промити і нарізати невеликими шматочками.

  • Вилити в сковорідку 2 столові ложки олії і підсмажити цибулю. На це знадобиться близько 5 хвилин.
  • Потім внести в сковорідку гриби. Готувати, поки не випарується вся рідина.

  • Часник почистити і подрібнити за допомогою преса.
  • В одній посуді змішати гречку, гриби і цибулю, часник і 2 столові ложки борошна. Приправити сіллю і перцем, а потім ретельно змішати.

  • Отриману суміш обробити блендером. Також можна подрібнити на м’ясорубці.

  • Зробити з маси котлети у формі невеликих кульок. Кожен кульку обваляти в борошні, струшуючи зайву.

  • Підсмажити на сковорідці з усіх боків. Потім залити томатним соком, додати солі і перцю, трохи цукру, лаврові листи.

  • Закрити сковороду кришкою і тушкувати котлети протягом 7 хвилин.

Гречані котлети з опеньками

Як приготувати пісні котлети з гречки так, щоб вони сподобалися всій родині? Допоможе цей рецепт з покроковими фото. Котлети виходять соковитими і дуже апетитними.

Інгредієнти:

  • гречка варена – 200 грам;
  • опеньки варені – 100 грам;
  • ріпчаста цибуля – 1 штука;
  • крохмаль – 1 столова ложка;
  • сіль – за смаком;
  • борошно для панірування;
  • соняшникова олія – для смаження.

Приготування:

  • Цибулю з грибами нарізати дуже маленькими шматочками. Змішати разом з вареною гречкою. Довести до стану фаршу блендером або м’ясорубкою.

  • В отриману масу покласти крохмаль і сіль. Довести все до однорідності.
  • З фаршу зробити котлети і обваляти їх у борошні.

  • Підготовлені котлети підсмажити з двох сторін на соняшниковій олії.

Пісні гречані котлети з картоплею

Великою популярністю користується рецепт пісних котлет з гречки з додаванням картоплі. Їх можна поєднувати як з салатами, так і з будь-якими іншими пісними стравами.

Інгредієнти:

  • гречка – 1 склянка;
  • вода – 2 склянки;
  • сіль – за смаком;
  • картопля – 4 штуки;
  • рослинна олія – 30 мілілітрів;
  • зелень – за смаком.

Приготування:

  • Гречку зварити в зазначеній кількості води з додаванням солі за смаком.
  • Картоплю почистити і вимити. Пропустити крізь дрібну тертку. Віджати від соку руками.
  • Перемішати гречку і картопляну масу. Додати трохи солі і зелені. Обробити товкачиком, повинна вийти пластична суміш.

  • Зволожити руки і зліпити з гречаної маси котлети довільної форми.

  • Підігріти на сковорідці олію і підсмажити котлети протягом 4 хвилин на маленькому вогні. Потім перевернути на іншу сторону і смажити ще стільки ж.

Котлети з гречки з горохом

Як приготувати незвичайні пісні котлети з гречки з горохом? Цей спосіб допоможе тим, хто вже втомився від звичного меню. Виходять ніжні і смачні котлетки.

Інгредієнти:

  • жовтий горох – 200 грам;
  • зелена гречка – 70 грам;
  • цибуля – 1 штука;
  • часник – 1 зубчик;
  • зелень – 1 пучок;
  • манка – за необхідності;
  • сіль – за смаком;
  • рослинна олія – по необхідності.

Приготування:

  • Горох замочити на 5 годин. Якщо є можливість, то залишити на ніч.
  • Після горох подрібнити блендером, додавши трохи води. Має вийти однорідне пюре.

  • Гречку довести до готовності. Цибулю і часник порізати як можна дрібніше. Зелень теж порубати на невеликі шматочки.

  • Підготовлений горох перемішати з гречаною крупою, овочами. Посолити.
  • Готова маса повинна бути досить соковитою. Покласти манки – стільки, щоб фарш дійшов до кондиції. Довести масу до однорідності.

  • Зробити з фаршу котлети. Вони повинні добре зберігати надану їм форму.
  • Прогріти на сковорідці масло і відправити туди котлети. Підсмажити до красивої скоринки з обох сторін.

Класичний рецепт котлет гречаних

Даний покроковий рецепт з фото розповідає, як приготувати класичні пісні котлети з гречки. Краще всього подавати їх з яким-небудь смачним соусом.

Інгредієнти:

  • варена гречка – 1 склянка;
  • сира картопля – 1 штука;
  • рослинна олія – 2 столових ложки;
  • сіль і перець – за смаком.

Приготування:

  • Кашу бажано відварити напередодні, вона повинна бути вчорашньої.
  • Відправити гречку в чашу блендера. Встановити найбільшу потужність і довести крупу до стану крихти.

  • Картоплю почистити і промити, дати висохнути. Пропустити крізь середню терку.
  • В одній посуді змішати картоплю, гречану масу. Посолити за смаком, можна покласти і інших спецій. Добре перемішати, злегка перетираючи компоненти.

  • Зробити з фаршу котлети довільної форми та розміру, але не занадто товсті. Розігріти на сковороді рослинну олію, покласти туди заготовки.
  • Підсмажити на невеликому вогні. На кожну сторону потрібно за 4 хвилини. Потім можна поставити в духовку, прогріту до 180 градусів, на 10 хвилин. Відразу подавати на стіл.

Гречані котлети з овочами

Існує і варіант, як приготувати пісні котлети з гречки з овочами. Покроковий рецепт з фото наочно ілюструє процес, роблячи його простим і зрозумілим.

Інгредієнти:

  • гречка подрібнена – 140 грам;
  • вода – 300 мілілітрів;
  • ріпчаста цибуля – 100 грам;
  • фіолетова цибуля – 80 грам;
  • морква – 100 грам;
  • часник – 4 зубчики;
  • пшеничне борошно – 3 столові ложки;
  • сіль і перець мелений – за смаком;
  • сушений кріп – ½ чайної ложки;
  • сушена петрушка – ½ чайної ложки;
  • майоран сушений – за смаком;
  • рослинна олія – для смаження;
  • панірувальні сухарі – 70 грам.

Приготування:

  • Ретельно промити гречку і відправити в каструлю. Залити водою і довести до готовності на середньому вогні. Рідина повинна повністю википіти. Дати готової крупі трохи охолонути.
  • Почистити і помити цибулю, після чого нашаткувати довільним чином. Підсмажити до пом’якшення.
  • Вимити і почистити моркву і пропустити через тертку. Змішати з цибулею і продовжувати підготовку вже до м’якості моркви. Дуже важливо періодично помішувати овочі.

  • Відправити інгредієнти в блендер або м’ясорубку разом з гречкою. Довести до стану пасти.
  • Почистити фіолетова цибуля і часник. Теж пропустити крізь м’ясорубку або обробити блендером. Змішати з гречкою, додати борошно. Довести до однорідності.
  • Додати спеції за смаком. Можна використовувати не тільки ті, що вказані в рецепті. Знову все ретельно перемішати, щоб маса вийшла щільною.

  • Сформувати з суміші котлети і обваляти в панірувальних сухарях.

  • Розігріти в сковороді олію і викласти туди котлети. Довести на середньому вогні до скоринки з обох сторін.

Готові котлети викласти на паперовий рушник, щоб видалити зайвий жир, і подати на стіл, доповнивши сметаною.

Котлети з гречки, картоплі та моркви

Смак цих гречаних котлет буде дуже близьким до м’ясних. Вони подобаються і дорослим, і дітям. До того ж для приготування завжди можна використовувати залишки недоїденої каші.

Інгредієнти:

  • варена гречка – 1 склянка;
  • картопля – 2-3 штуки;
  • морква – 1 штука;
  • ріпчаста цибуля – 1 штука;
  • часник – 2 зубчики;
  • зелень – 1 пучок;
  • вода – 70 мілілітрів;
  • рослинна олія – для смаження;
  • сіль і перець – за смаком.

Приготування:

  • Картоплю очистити і зварити до готовності. На це буде потрібно близько 20 хвилин.
  • Цибулю помити й очистити. Нарізати кубиками. Очищену моркву подрібнити за допомогою терки. Обсмажити овочі на соняшниковій олії до пом’якшення.

  • Подрібнити зелень і перемішати з обсмаженими овочами. Ввести гречку і нарізану картоплю, часник.

  • Опрацювати масу блендером. Суміш повинна бути в’язкою і без грудок. Долити трохи води. Маса повинна нагадувати тісто для оладок.

  • Розігріти сковорідку з олією і викласти на нього котлети. Підсмажити з двох сторін до красивої скориночки. На це потрібно буквально 2-3 хвилини.

Гречані котлети з грибами і морквою

Гречка з грибами – досить популярне блюдо, тому її можна обіграти у формі котлет. Навіть без додавання яйця котлети виходять смачними і соковитими.

Інгредієнти:

  • гречка варена – 1 стакан;
  • гливи – 500 грам;
  • морква – 2 штуки;
  • цибуля – 1 штука;
  • часник – 4 зубчики;
  • петрушка – 1 пучок;
  • борошно – 4 столові ложки;
  • рослинна олія – для смаження;
  • сіль і перець – за смаком.

Приготування:

  • Моркву почистити і нарізати шматками довільних розмірів. Також подрібнити очищені цибулю і часник.
  • Підсмажити цибулю, моркву і часник на рослинній олії. Овочі повинні стати золотистими.

  • Промити гливи і наріжте їх пластинками. Змішати з овочами і тушкувати разом, поки не випарується рідина.

  • Отриману масу пропустити через м’ясорубку.
  • Подрібнити зелень і додати до гречаної маси. Внести сіль і перець за смаком, інші спеції.

  • Зробити з гречки котлети невеликого розміру. Щоб продукт не прилипав, можна трохи зволожити руки. Обваляти котлети в борошні.

  • Підсмажити з обох боків в рослинній олії. Подавати або зі свіжими овочами, або з пісним салатом.

Котлети з гречки, картоплі і цибулі

Цей рецепт дозволяє швидко і просто приготувати смачні пісні гречані котлети. Цибуля додається за смаком.

Інгредієнти:

  • гречка – 300 грам;
  • картопля – 1 штука;
  • цибуля ріпчаста – половинка;
  • рослинна олія – для смаження;
  • сіль – за смаком;
  • борошно – 1 столова ложка.

Приготування:

  1. Відварити гречку до готовності і дати їй трохи охолонути.
  2. Картоплю почистити і пропустити через тертку. Змішати з гречаною крупою і посолити за бажанням.
  3. Цибулю дрібно нарізати і покласти в гречану масу. Зручно перемішувати компоненти руками.
  4. Покласти столову ложку борошна і добре все змішати, поки фарш не дійде до потрібної кондиції.
  5. Сформувати з отриманої маси котлетки невеликих розмірів і підсмажити з обох сторін на сковороді з рослинною олією. Подавати можна і в гарячому, і в холодному вигляді.

Знаючи, як приготувати пісні котлети з гречки, будь-яка господарка зможе порадувати близьких смачними стравами. Покрокові рецепти з фото дуже прості і наочні, тому безперечно варто взяти їх на замітку.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь