Солодкі помідори з дуже смачним розсолом в літрових банках

На зиму можна заготовити дуже смачні помідори за рецептом з покроковими фото в літрових та інших банках з пряним солодким розсолом.

Помідори в солодкому розсолі з базиліком

З дуже смачним солодким розсолом зробимо заготовки помідорів на зиму в літрових і півторалітрових банках з базиліком і часником.

Інгредієнти:

  • помідори сливовидного сорту;
  • базилік свіжий;
  • часник;
  • суміш перців горошком – 12 шт. на літрову банку;
  • перець болгарський різних кольорів м’ясистий.

Для маринаду на 1 літр води (в літрову банку поміщається 700 мл маринаду):

  • сіль без гірки – 2 ст. л.;
  • цукор – 100 г;
  • гірчиця в зернах – 1 ч. л.;
  • лимонна кислота – ½ ч. л.

Приготування:

  • У підготовлені чисті півторалітрові і літрові банки розкладаємо на дно по кілька гілочок базиліка, зубчики часнику (можна цілими зубками, очищеними або неочищеними) і суміш перців горошком. При бажанні можна додати кільця цибулі і улюблені спеції.

  • Підготувавши банки, приступаємо до укладання помідорів, попередньо промивши їх і зробивши кілька проколів зубочисткою в районі «попки». Помідори укладаємо максимально щільно, вставляючи і нарізану великими поздовжніми шматочками болгарський перець в бажаному кількості.
  • Укладання виробляємо щільними шарами, кожен можна покласти частину приготованих прянощів або обмежитися укладанням їх на дно.

  • Банки з овочами заливаємо окропом, наливаючи його строго в центр, щоб не потріскалося скло, витримуємо 20 хвилин, укривши банки чим-небудь, утримує тепло, зливаємо в загальну ємність. Заміряємо кількість води, додаємо прянощі і спеції, зазначені в рецепті, кип’ятимо 2-3 хвилини.
  • Киплячий розсіл з доданими гірчицею і лимонною кислотою, знову розливаємо по банках, закочує їх з використанням пристосування або закриваємо закручуються кришками.

Банки перевертаємо, вкриваємо, залишаємо в такому вигляді до повного охолодження, прибираємо на зберігання.

Помідори в солодко-пряному розсолі з оцтом

Солодко-пряний розсіл для маринування помідорів на зиму, приготований по простому рецептом, дозволяє отримати дуже смачну закуску в літрових та інших банках.

Інгредієнти:

  • помідори з щільною м’якоттю і пружною шкіркою;
  • перець солодкий;
  • цибуля;
  • часник.

Для маринаду на 1 літр води:

  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – ¼ ст. л.;
  • оцет 9 % – 25 мл

Пряні добавки:

  • лавровий лист;
  • насіння гірчиці;
  • перець чорний горошком;
  • запашний перець;
  • кріп сухий або суміш для маринаду – 1 ч. л.

Приготування:

  • У підготовлені банки спочатку укладаємо овочеву подушку з промиті, очищені і крупно нарізаних цибулі, солодкого перцю і часнику.

  • Поверх овочів щільно укладаємо промиті помідори.
  • Знову шар овочів і помідорів, завершальним будуть крупно нарізані цибулю і перець.

  • Заливаємо банки окропом, вкриваємо щільною тканинною серветкою, залишаємо для прогрівання всіх інгредієнтів протягом 15-20 хвилин.
  • Зливаємо воду, додаємо сіль, цукор і оцет, кип’ятимо пару хвилин, розливаємо по банках.

Закручуємо кришками, перевертаємо і закутуємо до охолодження до кімнатної температури.

Солодкі помідори на зиму в літрових банках з смачним розсолом

На зиму приготуємо дуже смачні солодкі помідори в літрових банках з пряним розсолом.

Інгредієнти на 1 літрову банку:

  • помідори стиглі м’ясисті невеликого розміру – 700 г;
  • цибуля – ½ головки;
  • оцет 9 % – 20 мл;
  • вода – 700 мл;
  • цукор – 30 г;
  • сіль – щіпка;
  • спеції і пряні добавки за смаком.

Приготування:

  1. Помідори відповідного розміру для заготівлі в банках промиваємо і розкладаємо в приготовлені ємності обраного обсягу. Попередньо в кожну кладемо перець горошком і лавровий лист.
  2. Нарізану цибулю крупно розкладаємо як між шарами щільно укладених помідорів, так і заповнюючи простір між ними. Пройшов термообробку цибуля буде давати розсолу, а, отже, і помідорам, додаткову солодку нотку.
  3. Ставимо воду на прогрівання, доводимо до кипіння, обережно розливаємо по банках, залишаємо прогріватися, закривши кришкою.
  4. Через 15-20 хвилин зливаємо воду з банок, знову ставимо на вогонь, поклавши сіль і цукор. Після закипання варимо розсіл 3-4 хвилини доданих до розчинення інгредієнтів.
  5. Безпосередньо перед тим як налити розсіл в банки з розкладеними в них спеціями, додаємо оцет.
  6. Банки, повторно наповнені киплячим розсолом, закриваємо кришками (закручуються або звичайними «під машинку»), закупорюють.

Далі проводимо звичайні для домашнього консервування заходи, після чого в остившому вигляді прибираємо банки з солодкими помідорами на зберігання.

Помідори в літрових банках з солодким перцем і цибулею

Дуже смачними можна приготувати на зиму помідори в солодкому розсолі за рецептом в літрових банках з перцем і цибулею.

Інгредієнти для літрової банки:

  • помідори з пружною шкіркою, бажано вершки;
  • цибуля – 1 головка;
  • перець болгарський – 1 шт.;
  • петрушка кілька гілочок;
  • духмяний перець – 5 горошин;
  • масло рослинне – 1 ст. л.;
  • оцет 70 % – ½ ч. л (або 4 ст. л. 9 %).

Для маринаду:

  • сіль – 1 ст. л.;
  • цукор – 3 ст. л.

Приготування:

  • Напевно ми будемо закривати на зиму більше, ніж одну банку помідорів, тому робимо розрахунок всіх інгредієнтів у відповідності з бажаним кількістю заготовок. Помідори промиваємо і сортуємо, відбираючи невеликі за розміром в окрему ємність. Залишилися великі розрізаємо навпіл.
  • Цибулю нарізаємо великими півкільцями, зелень подрібнюємо, залишаємо на робочій поверхні.
  • Проводимо підготовку солодкого перцю – промиваємо, очищаємо і нарізаємо великими сегментами або квадратами.

  • Збираємо підготовлені овочі в чисті (бажано стерильні) банки, поклавши на дно запашний перець. При бажанні отримати більш пряну закуску, можна додати спеції за власним смаком.
  • Цілі помідори укладають у банки щільно, перекладаючи півкільцями цибулі і нарізаним солодким перцем.
  • У банки з нарізаними помідорами викладаємо половинки розрізом вниз, цибулю і перець кладемо вниз, зверху маємо шар зелені.

  • Розливаємо заздалегідь приготований окріп по банкам з великою обережністю, залишаємо для прогріву на 30 хвилин.
  • В маринад з злитої води додаємо розрахункова кількість солі та цукру.

  • У кожну банку, перед тим як наповнити маринадом, додаємо оцет і масло.
  • Вскипівший маринад наливаємо у банки, закупорюють.

Солодкі помідори на зиму в дуже смачному розсолі з яблучним оцтом

В літрових банках приготуємо на зиму дуже смачні солодкі помідори з використанням яблучного оцту в розсолі.

Інгредієнти:

  • помідори вершки середнього ступеня стиглості – 500 г;
  • цукор – 6 ст. л.;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • оцет яблучний 6 % – 1 ст. л.

Приготування:

  • Готуємо помідори, як зазвичай. Кожен плід наколюємо виделкою в області відірваної плодоніжки. За рецептом будемо готувати солодкі помідори без додавання будь-яких спецій – тільки смак помідорів, підкреслений сіллю, цукром і яблучним оцтом.
  • Підготовлені помідори щільно укладаємо в банки, заливаємо окропом, закриваємо кришками, закутуємо і залишаємо на 10 хвилин.

  • Воду зливаємо і виливаємо, до цього моменту у нас вже повинен бути маринад, прокип’ячений протягом 4 хвилин, приготовлений з розрахунку інгредієнтів, зазначених у рецепті на 700 мл води (саме стільки поміщається в наповнену літрову банку з помідорами).

Наливаємо в кожну ємність вказану кількість яблучного оцту і заливаємо киплячим маринадом, закупорюють.

Солодкі помідори на зиму в медовому розсолі з часником і хріном

Дуже смачні солодкі помідори можна приготувати на зиму в літрових банках з медовим розсолом.

Інгредієнти для трьох літрових банок:

  • помідори вершки – приблизно 2 кг;
  • мед – 2 ст. л.;
  • часник – пара головок;
  • гвоздика – 3 шт.;
  • перець чорний горошком – 9 шт.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • листя хрону, смородини за смаком;
  • кріп за смаком;
  • гострий перець – 1-2 шт.;
  • сіль – 3 ст. л.

Приготування:

  1. Помідори промиваємо, часник очищаємо, розбираємо на зубки, розрізаємо навпіл. На кожному помідорі робимо надріз і вставляємо по одній-двом половинкам зубки часнику.
  2. В приготовані банки розкладаємо промиті, обсушені і нарізані прянощі.
  3. Підготовлені помідори викладаємо щільними шарами, вставляючи в вільні місця кріп, листя хрону і смородини, розкладаємо залишилися зубчики часнику.
  4. Два рази заливаємо банки окропом, витримуємо по 10 хвилин, щоразу зливаючи і прогріваючи до кипіння.
  5. На третій раз готуємо з злитої води маринад, додавши мед і сіль, розливаємо по банках, закатуємо кришками, використовуючи спеціальне пристосування.

Любителі смачних домашніх помідорів в банках з розсолом, напевно, потішать свою сім’ю таким делікатесом в солодкому варіанті, приготованим за різними рецептами.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь