Спагетті Аматричана ( Spagetti all’Amatriciana) – популярна італійська страва, різновид італійської пасти з соусом Аматричана. Спагетті Аматричана дуже часто асоціюють з Римом, хоча насправді витоки цього рецепту йдуть у місто Аматриче (Amatrice) у регіоні Лаціо (Lazio).
Аматричана – соус, приготований з томатів та бекону (гуанчіалі), а також сиру пекорино. Спочатку у старовинному рецепті соусу Аматричана був томатів, і називався він Грича (Gricia). Пізніше, наприкінці XVIII століття, до оригінального рецепту були додані помідори, внаслідок чого страва отримала свою нинішню назву – Спагетті Аматричана.
Нижче ми наводимо традиційний італійський рецепт спагетті Аматрbчана. Існують рецепти, коли до страви також додають обсмажену цибулю, але традиційний рецепт спагетті Аматричана його не передбачає.
- Спагеті 320 гр.
- Бекон 150 гр.
- Помідор протерті 500 гр.
- Пекорино або пармезан 75 гр.
- Біле вино 2-3 ст. л.
- Олія оливкова 1 ст. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
- Помідори помістити в окріп на 2 хвилини. Зняти з них шкірку і нарізати м’якоть на невеликі шматочки, видаливши серцевину з насінням. Викласти помідори на сковорідку і згасити їх приблизно 10 хвилин, поки вони не перетворяться на однорідний соус. За бажанням можна додати подрібнений часник.
- Нарізати бекон на смужки.
- У сковороду налити оливкову олію, викласти бекон і обсмажити на невеликому вогні протягом 7-8 хвилин. Важливо стежити, щоб бекон не пригорав.
- Додати вино і продовжувати смажити, поки вино не випарується.
- Коли вино випарується повністю, додати до бекону соус із помідорів, чорний перець, сіль. Тушкувати разом 2-3 хвилини.
- Відварити спагетті згідно з інструкцією на упаковці до стану аль денте.
- Злити у спагетті воду і викласти в сковорідку з соусом. Добре перемішати.
- Подавати спагетті Аматричана у гарячому вигляді, посипавши зверху тертим сиром.