Сирники на сковороді з рисового борошна – простий варіант смачного та корисного сніданку. У ресторанній сфері переважно намагаються використовувати сир оптимальної жирності близько 10% (9-15 максимум). Найбільш оптимальна кількість вмісту вологи та щільності, за рахунок чого маса матиме необхідну консистенцію, т.к. при надмірній вологості – вам буде необхідно регулювати консистенцію борошном/крохмалем/манкою і може вийде в’язка гумова текстура. Також не можна перестаратися із цукром, т.к. при обсмажуванні буде прискорено процес карамелізації (горіння цукрів) і ви отримаєте чорну скоринку, що згоріла раніше, ніж приготується ваша страва. За бажання – сир можна замінити на італійський сир «рікотта» схожий за своїми якостями.
Звичне пшеничне борошно краще замінити на рисове, т.к. воно має менш яскравий «борошняний» смак і зберігає сирники при обсмажуванні світлішими і рум’янішими без ознак гару та чорної кірки, що перегоріла. Так само є правило, що на 0.5 кг сиру достатньо лише 1 курячого яйця. А перед приготуванням сирної маси – сир бажано пробити у блендері до однорідної пасти. Якщо під час цього процесу утворюється і відшарується велика кількість рідини (сироватки) – краще її злити, залишивши тільки густу масу.
Як приготувати сирники з рисового борошна на сковороді
- Кисломолочний сир 9% 450 гр.
- Куряче яйце 1 шт.
- Цукор-пісок або Цукрова пудра 60 гр.
- Борошно рисове 75 гр.
- Ванілін на кінчику ножа
- Сіль 1 щіпка
- Рослинна олія для змащування
- Сир занурюємо в блендер і пробиваємо до однорідної пасти. За відсутності блендера – дуже добре розім’яти «товкушкою» для пюре або вилкою. Повинна вийде густа однорідна паста з мінімальним вмістом помітних великих частинок.
- Додати цукор чи пудру, куряче яйце 1шт і вимішати ложкою кілька хвилин до однорідної маси.
- У сирно-яєчну суміш через сито всипати рисове борошно (сито наситить борошно киснем і додасть пишність готовій страві), ванілін, щіпку солі.
- Замішати усі інгредієнти до однорідної маси.
- Розігріти сковороду з товстим дном із додаванням олії, сформувати шайби з тіста в кількості 50-60гр. (1 столова ложка з гіркою) для оптимального розміру, таким чином ваші сирники будуть мати оптимальний час приготування та рівномірно пропікатися.
- Обваляти в рисовому борошні, за бажанням з двох сторін зробити ножем насічки і обсмажувати на середньому вогні з 2-х сторін по 1-2 хвилини з кожної сторони до утворення золотистої кірки.
- Після обсмажування – зменшити вогонь до мінімального, прикрити кришкою та смажити до готовності протягом 4-6 хвилин
- Готові сирники викласти на паперові рушники, щоб видалити надлишки олії на 1 хвилину, після чого викласти на порційну тарілку.
За бажанням сирники декорувати цукровою пудрою, джемами, корицею, м’ятою, топінгами.
За бажанням в тісто для сирників можна додати сушені родзинки або курагу, попередньо подрібнивши їх. Так само готову масу краще потримати в холодильнику близько 10-20 хвилин, за цей час тісто стане більш щільним, набухне клейковина, що міститься в борошні і маса буде піддатлива для формування ваших виробів. Найкращий варіант використовувати чавунну сковороду або сковорідку з товстим дном. Це допоможе рівномірно готувати вашу страву без ризику, що вона підгорить. При необхідності – запановані, але не обсмажені сирники ви можете викласти на лист і заморозити, а після заморозки скласти в контейнер. Таким чином, для сніданку у вас завжди будуть під рукою власні вироби.