Цукати з червоної горобини, чорноплідної горобини та сливи (так зване сухе варення) здивує вас своїм оригінальним смаком та простотою у приготуванні. Ці зацукровані ягідки та шматочки фруктів, можна їсти замість цукерок уприкуску з чаєм або використовувати їх для прикраси домашніх тортів та тістечок.
Інгредієнти
Порції: –+
- Горобина 300 гр.
- Горобина чорноплідна 300 гр.
- Слива 300 гр.
- Цукор-пісок 400 гр.
- Цукрова пудра 100 гр.
- Вода 300 мл.
- Бутони гвоздики 5-6 шт.
Кроки
- Червону горобину потрібно підготувати заздалегідь: очистити від плодоніжок та гілочок, зіпсованих плодів, а потім добре промити та обсушити.
- Сухі ягоди горобини пересипати в целофановий пакет, герметично закупорити та помістити в морозильну камеру для глибокого заморожування на 3 дні.
- Горобину чорноплідну промити і очистити від плодоніжок та сміття безпосередньо перед приготуванням. Відкинути на друшляк, давши воді стекти.
- Сливу синю або жовту добре вимити, розділити на половинки та видалити кісточки.
- З води та цукру зварити сироп у ємності для варіння варення, довівши його до кипіння.
- У киплячий сироп помістити шматочки сливи та ягоди горобини двох видів, а також бутони гвоздики. Варіть разом 5 хвилин після закипання, помішуючи і видаляючи пінку. Через 5 хвилин вогонь вимкніть. Дайте ягодам та сливі настоятися в сиропі не менше 4-6 годин. Повторіть крок №6-7 ще двічі-тричі. У результаті у вас повинні вийти добре зацукровані ягідки та шматочки сливи, які зберегли свою форму, але набули красивого напівпрозорого темно-бурштинового відтінку.
- Після останнього варіння, ягоди та сливу з сиропу вийняти шумівкою і дати їм стекти на ситі. Солодкий сироп для приготування цукатів вам не знадобиться, зберіть його в окрему ємність і використовуйте для іншої мети, наприклад, для приготування компоту.
- Коли ягоди та шматочки сливи повністю стічуть від залишків сиропу, викладіть їх на деко, застелене папером для випічки, і посипте цукровою пудрою.
- Деко помістіть у духовку, розігріту до 80-100 градусів, і сушіть цукати 1,5-2 години. Слідкуйте, щоб цукати лише підвіялися, а не пересохли, інакше вони будуть несмачними.
- Готові цукати, що охолонули, перекладете в сухі скляні банки, зберігайте їх під щільно прилеглими скляними або капроновими кришками.
Смачного!
Порада: якщо у вас немає готової цукрової пудри, її можна зробити самостійно, подрібнивши цукор-пісок у чаші блендера або в кавомолці.