Будь-які страви, приготовані з додаванням чорної горобини, вважаються мало не лікувальними у багатьох куточках нашої країни. Ягоди містять величезну кількість вітамінів і мікроелементів, яких більше немає в жодній іншій ягоді, що росте в нашому кліматі. А у поєднанні з яблуками можна приготувати не тільки корисний десерт, але ще й дуже смачний.
Інгредієнти
Порції: –+
- Яблуко ранет 500 гр.
- Горобина чорноплідна 1 кг.
- Цукор-пісок 1.5 кг.
- Вода 500 мл.
- Лимонна кислота ½ ч. л.
Кроки
- Готувати варення з ранеток та чорноплодки на зиму просто! Горобину ретельно перебираємо, залишаючи тільки цілі та щільні плоди, прибираємо листочки та гілочки. Добірну ягоду промиваємо і відкидаємо на друшляк, прямо в такому вигляді опускаємо в каструлю з окропом і залишаємо на 4-6 хвилин. Потім виймаємо та опускаємо в дуже холодну воду до повного остигання.
- Воду, в якій бланшувалась чорноплідка – не виливаємо, а готуємо з неї сироп. У відвар всипаємо півкілограми цукрового піску, ретельно перемішуємо і на повільному вогні доводимо до кипіння.
- У киплячий сироп додаємо ягоди і варимо не більше 4-5 хвилин, потім знімаємо з плити і залишаємо мінімум на 10 годин.
- Після закінчення часу повертаємо тару на вогонь, додаємо ще кілограм цукру і доводимо до кипіння.
- Ранетки промиваємо, знімаємо шкірку і вирізаємо серцевину разом із насінням, нарізаємо невеликими кубиками.
- У посуд з горобиною додаємо підготовлені яблука та акуратно перемішуємо.
- Після того, як маса закипить, уварюємо до бажаної консистенції (від 15 до 30 хвилин). За кілька хвилин до вимкнення вогню додаємо лимонку і ще раз все розмішуємо.
- Гаряче варення розливаємо заздалегідь простерилізованим банкам і закручуємо. Зберігаємо у темному та сухому місці без потрапляння прямих сонячних променів.
Смачного!