Рецепти кексів
Кекс — борошняний виріб з дріжджового або бісквітного тіста, випікається з додаванням родзинок, горіхів, фруктів, сухофруктів, джему і т.д. кекси бувають різних розмірів і форм: прямокутні, круглі, квадратні, круглі з виїмкою посередині (форма кільця), а можуть бути і зовсім довільної форми.
Як приготувати кекси
Перші кекси з’явилися ще в стародавньому Римі. Але принцип приготування був набагато простіше, ніж сьогодні. Тоді для приготування кексу досить було змішати ячмінне пюре з родзинками, горіхами і гранатом. Популярність кексів зросла з появою цукру в 16 столітті. Було помічено, що фрукти краще зберігаються при високій концентрації цукру. Так, кекси поступово поширилися по всій території Європи, правда, в рецептах приготування є відмінності, в залежності від інгредієнтів, характерних тій чи іншій місцевості.
Тісто для кексів можна приготувати декількома способами. Воно може бути бісквітним, пісочним, а іноді (рідко) і дріжджовим.
Кекси популярні ще й тому, що готувати їх нескладно. Найголовніше, щоб в тісті в міру було яєць, вершкового масла і цукру. Крім начинки, кекси часто прикрашають глазур’ю.
Є деякі секрети приготування смачних кексів:
- замішувати тісто потрібно швидко;
- жовтки з’єднують з борошном і маслом, змішаним з цукром;
- білки збивають окремо від жовтків до тих пір, поки вони не перетворяться в піну;
- вимішувати тісто потрібно у напрямку зверху вниз;
- випікають, як правило, від 40 хвилин до 1 години, в залежності від розміру при досить високій температурі (200 градусів);
- пересувати і перевертати кекси в духовці не рекомендується;
- перевірити готовність кексу можна за допомогою сірника або зубочистки (якщо після проколювання дерев’яна паличка залишилася сухою, випічка готова);
- не потрібно діставати кекс відразу після виключення духовки, добре, якщо він постоїть в духовці ще деякий час. Виймати кекс з форми бажано після повного охолодження.
Після того, як кекс повністю охолов, його можна полити глазур’ю. Приготувати її нескладно: досить збити віночком цукрову пудру з яєчним білком.