Кекс — борошняний виріб з дріжджового або бісквітного тіста, випікається з додаванням родзинок, горіхів, фруктів, сухофруктів, джему і т.д. кекси бувають різних розмірів і форм: прямокутні, круглі, квадратні, круглі з виїмкою посередині (форма кільця), а можуть бути і зовсім довільної форми.

Як приготувати кекси

Перші кекси з’явилися ще в стародавньому Римі. Але принцип приготування був набагато простіше, ніж сьогодні. Тоді для приготування кексу досить було змішати ячмінне пюре з родзинками, горіхами і гранатом. Популярність кексів зросла з появою цукру в 16 столітті. Було помічено, що фрукти краще зберігаються при високій концентрації цукру. Так, кекси поступово поширилися по всій території Європи, правда, в рецептах приготування є відмінності, в залежності від інгредієнтів, характерних тій чи іншій місцевості.

Тісто для кексів можна приготувати декількома способами. Воно може бути бісквітним, пісочним, а іноді (рідко) і дріжджовим.

Кекси популярні ще й тому, що готувати їх нескладно. Найголовніше, щоб в тісті в міру було яєць, вершкового масла і цукру. Крім начинки, кекси часто прикрашають глазур’ю.

Є деякі секрети приготування смачних кексів:

  • замішувати тісто потрібно швидко;
  • жовтки з’єднують з борошном і маслом, змішаним з цукром;
  • білки збивають окремо від жовтків до тих пір, поки вони не перетворяться в піну;
  • вимішувати тісто потрібно у напрямку зверху вниз;
  • випікають, як правило, від 40 хвилин до 1 години, в залежності від розміру при досить високій температурі (200 градусів);
  • пересувати і перевертати кекси в духовці не рекомендується;
  • перевірити готовність кексу можна за допомогою сірника або зубочистки (якщо після проколювання дерев’яна паличка залишилася сухою, випічка готова);
  • не потрібно діставати кекс відразу після виключення духовки, добре, якщо він постоїть в духовці ще деякий час. Виймати кекс з форми бажано після повного охолодження.

Після того, як кекс повністю охолов, його можна полити глазур’ю. Приготувати її нескладно: досить збити віночком цукрову пудру з яєчним білком.

1 год 5 хв80188
У багатьох кулінарних рецептах, а особливо у випічці, використовують яйця. І дуже часто їх поділяють на жовтки і білки. Думаю, у вас теж траплялося так
45 хв60255
Хіба можна не любити деруни? У мене в родині це взагалі традиційне блюдо. Зі сметанкою або соусом відлітають зі столу за пару хвилин. Я ж вирішила піти далі.
кекси з серцем
40 хв61200
Вже зовсім скоро настане улюблене свято всіх парочок — День святого Валентина. Це час романтичних сюрпризів, подарунків і зізнань. А що може краще розповісти