Кекс — борошняний виріб з дріжджового або бісквітного тіста, випікається з додаванням родзинок, горіхів, фруктів, сухофруктів, джему і т.д. кекси бувають різних розмірів і форм: прямокутні, круглі, квадратні, круглі з виїмкою посередині (форма кільця), а можуть бути і зовсім довільної форми.

Як приготувати кекси

Перші кекси з’явилися ще в стародавньому Римі. Але принцип приготування був набагато простіше, ніж сьогодні. Тоді для приготування кексу досить було змішати ячмінне пюре з родзинками, горіхами і гранатом. Популярність кексів зросла з появою цукру в 16 столітті. Було помічено, що фрукти краще зберігаються при високій концентрації цукру. Так, кекси поступово поширилися по всій території Європи, правда, в рецептах приготування є відмінності, в залежності від інгредієнтів, характерних тій чи іншій місцевості.

Тісто для кексів можна приготувати декількома способами. Воно може бути бісквітним, пісочним, а іноді (рідко) і дріжджовим.

Кекси популярні ще й тому, що готувати їх нескладно. Найголовніше, щоб в тісті в міру було яєць, вершкового масла і цукру. Крім начинки, кекси часто прикрашають глазур’ю.

Є деякі секрети приготування смачних кексів:

  • замішувати тісто потрібно швидко;
  • жовтки з’єднують з борошном і маслом, змішаним з цукром;
  • білки збивають окремо від жовтків до тих пір, поки вони не перетворяться в піну;
  • вимішувати тісто потрібно у напрямку зверху вниз;
  • випікають, як правило, від 40 хвилин до 1 години, в залежності від розміру при досить високій температурі (200 градусів);
  • пересувати і перевертати кекси в духовці не рекомендується;
  • перевірити готовність кексу можна за допомогою сірника або зубочистки (якщо після проколювання дерев’яна паличка залишилася сухою, випічка готова);
  • не потрібно діставати кекс відразу після виключення духовки, добре, якщо він постоїть в духовці ще деякий час. Виймати кекс з форми бажано після повного охолодження.

Після того, як кекс повністю охолов, його можна полити глазур’ю. Приготувати її нескладно: досить збити віночком цукрову пудру з яєчним білком.

60 хв6
Італійські кекси готуються на основі картопляного пюре. Начинка може бути різна – гриби, солоний лосось, шинка, овочі. Картопляне пюре є оболонкою, а всередині тільки те, що ви виберете.
2 год 5 хв3
Різдвяний кекс (Christmas cake) – фруктовий кекс, який подається на Різдво. Різдвяні кекси – це англійська традиція, що виникла зі сливової каші. Традиційний англійський різдвяний пиріг готується із.
Гарбузовий кекс до чаю
60 хв5
Пізній вечір, ароматний гарячий чай та теплий плед. Уявили? Додайте ще до цього повітряний гарбузовий кекс і ідеальний пазл склався. Скористайтеся дарами осені та порадуйте себе смачною випічкою.
Бананові кекси без яєць
30 хв6
Пісні страви можуть бути різноманітними і оригінальними! Можете в цьому навіть не сумніватися. Більш того, приготувати смачну випічку, не використовуючи при цьому заборонені в пост
1 год 5 хв8
У багатьох кулінарних рецептах, а особливо у випічці, використовують яйця. І дуже часто їх поділяють на жовтки і білки. Думаю, у вас теж траплялося так, що після приготування...
45 хв6
Хіба можна не любити деруни? У мене в родині це взагалі традиційне блюдо. Зі сметанкою або соусом відлітають зі столу за пару хвилин. Я ж вирішила піти далі...
кекси з серцем
40 хв6
Вже зовсім скоро настане улюблене свято всіх парочок — День святого Валентина. Це час романтичних сюрпризів, подарунків і зізнань. А що може краще розповісти про ваші почуття, як...