Суп том ям знайомий багатьом мандрівникам, це національна страва Таїланду та Лаосу. А ви знали, що цю чудову страву можна повторити в домашніх умовах? За цим рецептом у вас вийде смачний том ям з мідіями.
Інгредієнти
Порції: –+
- Лайм 2 шт.
- Молоко кокосове 1 банка
- Зелень 1 пучок
- Вода 4 л.
- Гриби шиїтаке 120 гр.
- Черрі 15 шт.
- Паста том ям 1 банка
- Креветки свіжі 800 гр.
- Соус рибний 70 мл.
- Курка 1 шт.
- Восьминіг 500 гр.
- Мідії 500 гр.
- Лемонграс 50 гр.
- Листя лайма 10 шт.
- Перець чилі за смаком
- Рослинна олія для смаження
Кроки
- Морепродукти повністю розморозьте та очистіть. У каструлю викладіть курячу тушку, залийте її водою і поставте варитися на повільний вогонь.
- Креветки замаринуйте в рибному соусі та лимонному соку, поставте в холодильник.
- Креветкові панцирі опустіть в курячий бульйон, що вирує, і продовжуйте варити ще кілька хвилин. Потім бульйон процідіть і варіть ще півгодини.
- Помідори чері промийте і розріжте навпіл.
- Гриби шиїтаке очистіть, промийте, видаліть ніжки і наріжте капелюшки часточками.
- Зріжте кінчики лемонграсу та відбийте його тильною стороною ножа. Листя лайма розімніть руками. Корінь галангала наріжте платівками.
- Перець чилі очистіть від насіння.
- На сковороді розігрійте олію, викладіть пасту том ям і злегка обсмажте її.
- Потім додайте лемонграс, листя лайма та корінь галангалу, продовжуйте смажити 2-3 хвилини. Потім основу для супу перекладіть у бульйон.
- У каструлю видавіть сік одного лайма.
- Варіть суп 10 хвилин, після цього додайте перець чилі та гриби, варіть ще 2-3 хвилини.
- Далі додайте рибний соус, помідори чері та кокосове молоко.
- Через пару хвилин викладіть у суп морепродукти, варіть том ям до їхньої готовності.
- Наприкінці додайте рубану кінзу, перемішайте і знімайте каструлю з вогню.
Розлийте суп по тарілках, сервіруйте порції мідіями та подавайте на стіл.