Литовський холодний борщ традиційно готується на жирному кефірі, але не всім кефір подобається. У цьому рецепті готуємо цей суп на сметані і воді. Наповнюючі інгредієнти залишаються такими ж, як для класичного литовського борщу: буряк, свіжі огірки і відварене яйце. Буряк або відварюємо, або запікаємо. Для ситності доповнимо борщ шинкою, але це за бажанням, якщо їсти будуть чоловіки.
Інгредієнти
Порції: –+
Кроки
- Буряк заздалегідь добре промиваємо і, не очищаючи від шкірки, запікаємо або відварюємо до готовності і охолоджуємо. Потім його очищаємо, подрібнюємо на великій або корейській тертці і кладемо в каструлю для супу. Буряк заливаємо 2,5 літра крутого окропу, додаємо до нього, щоб зберегти яскравий колір, сік одного лимона і залишилася шкірку, і залишаємо для охолодження.
- Потім готуємо інгредієнти для наповнення борщу. Огірки очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими шматочками довільної форми. Відварені круто яйця поділяємо на білки і жовтки. Шматок шинки і білки нарізаємо маленькими кубиками і кладемо в каструлю. Додаємо до них нашатковану зелень (зелена цибуля і кріп).
- В окремому посуді розтираємо до однорідності чотири жовтки зі сметаною і ложкою гірчиці.
- Приготовленою сумішшю заливаємо нарізку овочів з шинкою, добре перемішуємо і, прикривши посуд шматочком плівки, на 1 годину ставимо в холодильник.
- Перед подачею овочеву масу зі сметаною перекладаємо в каструлю до бурякового настою, прибравши шкірку лимона, і все ще раз перемішуємо. Борщ не солимо.
Приготований холодний литовський борщ розливаємо по тарілках, і сіль додає за смаком кожен їдець. Приємного апетиту!