Калорійність на 100 грам (кбжу):
5.7 г.
Білки
6.4 г.
Жири
22.0 г.
Вуглеводи
162
ккал

Гірчицю, цю популярну приправу виготовляють з насіння гірчиці. Гірчичне насіння — символу віри в євангельській притчі — відведено значне місце і в народних лікувальниках і в кулінарних книгах, завдяки його вітамінізованому складу і неповторному смаку.

Що приготувати з гірчицею

У гірчиці містяться жирна олія, білок, фосфор, Миронова кислота, калій, кальцій, магній, залізо, натрій і цинк, а також вітаміни В1, В2 і Е. Вживання гірчиці добре позначиться на роботі м’язів, серцево-судинної системи, на процесах тканинного дихання. Також гірчиця покращує регенерацію тканин, рекомендується при запорах і атонії (млявості) кишечника, для профілактики простудних захворювань, пригніченні патогенної мікрофлори і як зігріваючий засіб в холодні дні.

Гірчична олія знижує ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, тромбозу, бореться із запальними процесами і раковими захворюваннями, нормалізує обмін речовин і уповільнює старіння нашого організму.

Навряд чи знайдеться хто-небудь, чия спина не знайома з гірчичниками в простудну пору. Але не менш популярна гірчиця на нашому столі.

На чому грунтується приготування гірчиці? Приготувати гірчицю — соус з порошку нескладно. Гірчичний порошок розмішується з невеликою кількістю окропу (так, щоб масі можна було надати форму), викладається в глибоку тарілку і заливається окропом доверху. Через 10-15 годин вода зливається, додається сіль, цукор, оцет. Тепер слід розтерти масу до появи характерного гірчичного запаху – і Ваша домашня гірчиця готова.

Рецепти з гірчицею не обмежуються використанням лише порошку і соусу. У салати, тушковані і варені страви додають і гірчичне листя.
Гірчицю можна додавати майже в будь-які м’ясні та рибні, а також деякі овочеві страви. З гірчиці виходить хороший миючий засіб, також вона допоможе видалити будь-який запах зі скляної тари.

Лікуємо, чистимо і готуємо вдома з гірчицею — смачного і доброго здоров’я!

1 год 55 хв2012
Пікантні мариновані стрілки часнику – це та закуска, яку неможливо купити в магазині і щоб насолодитися цим прекрасним смаком, доведеться готувати
720 год 30 хв60174
У банку закладається лист хрону, лавровий лист, гілки кропу і помідори. Далі туди додається порошок гірчиці, перець горошком і все заливається розсолом
Хрусткі мариновані патісони «Пальчики оближеш» на зиму
1 год 15 хв10213
Патисон добре маринується, вбираючи в себе аромат спецій. Зібрати відразу багато маленьких плодів складно, тому маринуємо їх, нарізавши шматочками.
Огірки «Празькі»
35 хв60116
Яка господиня не любить експериментувати з рецептами? Звичайно, в кожній родині є свої усталені улюблені страви, але завжди хочеться внести різноманітність. Огірки “
35 хв60775
Вперше я спробувала огірки по-фінськи у своїх родичів. Вони дуже нагадували смак тих огірочків, які продавалися, коли я була маленькою. Тоді їх готували
Салат з капусти з морквою, огірком і зернами гірчиці
25 хв5057
Смачний, яскравий, ароматний, вітамінний салатик, який дуже легко готується. Свіжі соковиті овочі, заправлені оригінальним соусом, підійдуть як гарнір
17 хв40332
Ну яке ж літо без свіжих салатів з сезонних овочів? У теплу пору року потрібно набратися вітамінів стільки, щоб навіть на зиму вистачило!
Мариновані помідори черрі
40 хв40298
Від звичайних помідорів чері відрізняються не тільки своїми розмірами, але і смаком, адже вони набагато солодше. При цьому помідорчики апетитно виглядають
Як замаринувати моркву на зиму без оцту
1 год 15 хв80189
За цим рецептом виходить дійсно дуже смачна морквина. Всі спеції підібрані просто ідеально: гвоздика і чорний перчик, часник – все це дає закусці непередаваний аромат.
салат зі свіжих овочів і морської капусти
40 хв60164
Неймовірно соковитий, легкий і дуже смачний вітамінний салатик. Тут велика кількість свіжих овочів, які просто кишать корисними властивостями.
Заправка для салату з оливкової олії, гірчиці і соєвого соусу
15 хв10220
Цей соус ідеальний для руколи. Заправка виходить кисло-солодкою. А всім відомо, що солодкість і кислота поглинають гіркоту, якою так знаменита рукола.
Сирно-гірчичний соус для салатів
10 хв10380
Нереально смачний, шалено ароматний і дуже корисний в порівнянні з тим же майонезом соус. Він виходить в міру густим (це все можна регулювати) і прекрасно
Медово-гірчична заправка для салатів
10 хв10505
Смачний, ароматний кисло-садкий соус з приголомшливим післясмаком, який збережеться надовго. Солодкість меду і кислота лайма ідеально поєднуються, а кульки
Цибулевий соус для заправки салатів і свіжих овочів
20 хв10317
Цей соус підійде не тільки для заправки салатів або свіжих овочів. Ним також можна полити свіжозварену картоплю або навіть квасолю. Смак соусу безпосередньо
заправка для салату з капусти
10 хв10178
Ця заправка готується дуже швидко і просто, при цьому виходить такою смачною, що ви не захочете заправляти салат навіть найкращою рослинною олією.
салатна заправка «лимонний вінегрет»
10 хв10195
Ця заправка – ідеальний варіант для будь-якого листового салату. Яскрава, ароматна, з легким кислуватим післясмаком, який тільки підкреслить всю красу
французька заправка для салатів
5 хв10288
Смачна, ароматна, незвичайна заправка, яка змусить навіть самий банальний салатик заграти новими фарбами. Зерниста гірчиця дає неймовірний аромат і незвичайні
Соус для салату з йогурту і гірчиці з прянощами
10 хв10177
Цим соусом можна заправити абсолютно будь-який салат, починаючи від простого овочевого і закінчуючи «Олів’є». Ароматний, з яскравим насиченим смаком –
Салат з редискою і огірками
20 хв0227
Ще один простий і дуже легкий весняний салатик. Дуже добре поєднується поруч з хрусткими пружними свіжими овочами ніжні варені яйця. Окремо варто поговорити
40 хв80380
Влітку я намагаюся щодня їсти легкі салати із зеленню. Такий перекус насичує організм, при цьому не перевантажуючи шлунок. А починаючи з осені і до самої весни я готую.