Цибуля – невід’ємний компонент в приготуванні багатьох страв. Розглянемо, як швидко і смачно замаринувати його для салату різними способами, в тому числі в гарячій воді з оцтом і без.
Простий спосіб з додаванням оцту
Заготовку можна додавати в гарячі страви і подавати як самостійну закуску.
Інгредієнти:
- цибуля (білий чи червоний) – 4 головки;
- вода – 250 мл;
- оцет столовий 9 % – 60 мл;
- цукровий пісок – 3 ст. л.;
- сіль – ½ ст. л.
Приготування:
- Підготувавши все необхідне, приступаємо до процесу. Очищаємо цибулю, промиваємо під проточною водою, просушуємо на паперовому рушнику. Ріжемо півкільцями.
- У сотейнику кип’ятимо воду, додаємо потрібну кількість сипучих компонентів, після повного їх розчинення вливаємо оцет, кип’ятимо маринад протягом однієї хвилини, знімаємо з вогню і заливаємо їм овоч. Залишаємо до повного охолодження. На це йде приблизно годину.
- Цей рецепт варто узяти на замітку тим, хто не знав, як замаринувати цибулю для салату в гарячій воді з додаванням оцту. Виходить досить швидко і дуже смачно.
Швидкий спосіб в мікрохвильовці
Після вживання цибулі залишається різкий запах, тому часто люди дозволяють собі його вживання зрідка і в обмежених кількостях виключно після робочого дня.
Перевага цього рецепту в тому, що цибуля після приготування не змінює колір, залишається хрустким, але абсолютно не має різкого запаху.
Інгредієнти:
- цибулини середнього розміру – 2 шт.;
- вода – 250 мл;
- сіль – 1 ч. л.;
- оцет (есенція) – 1 ч. л.
Приготування:
- Очищаємо, промиваємо цибулю нарізаємо кільцями або півкільцями, кому як більше подобається.
- Складаємо в ємність, придатну для використання в мікрохвильовій печі.
- Шляхом змішування води, оцту і солі готуємо маринад. Заливаємо цибуля (рідина повинна покрити його повністю).
- Відправляємо миску з заготівлею в мікрохвильовку, в режимі самої максимальної потужності готуємо 5 хвилин.
- За цей час лук закипить, виймаємо його, відкидаємо овоч на друшляк, покласти в миску з холодною водою, остуджуємо, даємо стекти воді.
- Все готово. Таким чином можна замаринувати будь цибуля – червоний і синій.
Для салату – варіант перший
З-за різкого смаку цибулі господині кладуть його в свіжому вигляді в мінімальних кількостях, а то й зовсім виключають з рецепту. Насправді позбутися гіркоти і різкого запаху легко. Не знаєте як? Просто замаринувати цибулю в оцті. Виходить швидко і смачно, після його можна додавати в салати.
Інгредієнти:
- цибуля – 2 шт.;
- оцет 9 % – 3 ст. л.;
- гаряча вода – 250 мл;
- цукровий пісок – 0,5 ч. л.;
- сіль – 1 ч. л.
Приготування:
- Головний продукт готуємо (очищаємо, промиваємо), дрібно нарізаємо кубиками, складаємо в миску.
- Додаємо сіль і цукор. Вливаємо оцет і гарячу воду, все ретельно перемішуємо для рівномірного розподілу компонентів.
- Залишаємо цибулю настоюватися в маринаді на чверть години. За цей час сипучі речовини повністю розчиняться.
- Рідину зціджуємо через сито. Цибулю перекладаємо в суху ємність і використовуємо за призначенням.
Для салату – варіант другий
Для тих, хто не любить оцет, замаринуєм цибулю для салату без нього, замінивши лимонним соком. Виходить швидко і смачно. Докладніше про те, як це зробити.
Інгредієнти:
- цибулю білий і червоний – по 2 шт. великого розміру;
- лимон – 2 шт.;
- цукровий пісок і сушений кріп – по 1 ст. л.;
- тепла кип’ячена вода – 40 мл
Приготування:
- Нарізаємо півкільцями очищений, промитий червоний і білий лук, розкладаємо по різних ємностях.
- Вичавлюємо сік з лимонів, змішати з цукром, кропом і водою.
- Цибулю різних сортів розкладаємо по банках, заливаємо маринадом, щільно закриваємо і на добу прибираємо в холодильник. Після закінчення часу продукт повністю готовий до вживання.
Цей спосіб нітрохи не складніше попереднього, цибулю виходить не менш смачним, хрустким. Його можна їсти просто з хлібом або додавати в салати.
Закуска з апельсином
Цибуля відмінно справляється з простудними захворюваннями і дизентерію. Незвичайність технології в додаванні цитрусового соку, причому не лимона, а апельсина.
Інгредієнти:
- цибуля – 2 шт.;
- сіль та цукровий пісок – по 1 ч. л.;
- апельсин (можна замінити грейпфрутом або лимоном) – 0,5 шт.;
- оцтова есенція 9% – 1 ст. л;
- вода – 50 мл;
- кріп, якщо свіжий пара гілочок, сушеного – 20 р.
Приготування:
- Підготовлену цибулю нарізаємо півкільцями.
- Попередньо помивши цитрус, розрізаємо навпіл, з однієї половини видавлюємо сік безпосередньо в овоч.
- У теплу кип’ячену воду додаємо сипучі компоненти (цукор, сіль і зелень), перемішуємо, додаємо оцет, заливаємо маринадом цибулю.
- Накривши кришкою – наполягаємо одну годину, після чого зливаємо рідину.
Перед вживанням за смаком можна додати трохи олії і дрібно нарізаної свіжої зелені.
Маринування цибулі до шашлику
В готуванні будемо використовувати відразу два сорти – білий і червоний. Комбіноване поєднання додасть страві особливі смакові нотки.
Інгредієнти:
- цибуля червоний і білий – по 1 шт.;
- вода – 250 мл;
- цукор – 3 ст. л.;
- сіль – 1 ст. л.;
- оцет 9 % – 3 ст. л.;
- мелений перець, кріп сушений і рослинна олія – за смаком.
Приготування:
- Кип’ятимо воду, даємо трохи охолонути, додаємо в неї сіль і цукор – перемішуємо до повного розчинення сипучих продуктів.
- Вливаємо оцет, перчимо, додаємо зелень. Пробуємо на смак, за необхідності додаємо сіль.
- Очищаємо, промиваємо цибулю нарізаємо кільцями або півкільцями.
- Овоч заливаємо маринадом, накриваємо харчовою плівкою. На годину ставимо в холодильник.
- Зливаємо рідину, викладаємо на тарілку, заправляємо рослинною олією.
Із зернами гірчиці
Маринований лук підійде до перших страв, запеченої риби, приготованої на вогнищі, в салати і в якості самостійної закуски.
Інгредієнти:
- ріпчасту цибулю (білий чи червоний) – 2-3 шт.;
- зерна гірчиці – 1 ч. л.;
- перець чорний горошком – 0,5 ч. л.;
- зерна коріандру – 1 ч. л.
Для маринаду:
- холодна кип’ячена вода – 250 мл;
- сіль – 1 ч. л.;
- цукровий пісок – 1 ст. л.;
- оцет 9 % – 4-5 ст. л.
Приготування:
- Цибулю, попередньо очистивши і промивши, нарізаємо півкільцями. Щоб він не убрався, маринувати його будемо в різних ємностях. Але можна і в одній.
- Спеції, перемішуємо. У скляну банку закладаємо цибулю, пересипаємо спеціями. Наповнюємо тару до кінця, викладаючи компоненти шарами у такій же послідовності.
- Все для маринаду змішуємо, заливаємо отриманою рідиною цибулю.
- Через 20 хвилин закуска готова до вживання.
Надалі зберігати продукт потрібно в холодильнику.
У медовому маринаді
У приготуванні лука немає нічого складного. Кожна господиня за лічені хвилини впорається з поставленим завданням.
Інгредієнти:
- цибуля ріпчаста (червоний) – 360 г;
- мед натуральний – 2 ст. л.;
- оцет 9 % – 2 ст. л.;
- сумах мелений і перець чорний мелений – по ½ ч. л.;
- сіль – 0,5 ч. л.
Приготування:
- Ріжемо півкільцями цибулю, попередньо почищений і промитий під проточною водою, викладаємо в миску.
- Додаємо сіль, перець, спеції і мед, акуратно, щоб не порушити цілісність цибулевих шматочків, все перемішуємо.
- Накриваємо Миску плівкою або тарілочкою, залишаємо на півгодини, щоб страва просякла маринадом.
- Смачна закуска готова до подачі на стіл.
Для тих, кому раніше не доводилося маринувати цибулю, рекомендуємо спробувати різні способи, щоб вибрати для себе найкращі.