Як смачно і швидко замаринувати цибулю для салату

як замаринувати цибулю для салату
Час приготування: 15 хв

Цибуля – невід’ємний компонент в приготуванні багатьох страв. Розглянемо, як швидко і смачно замаринувати його для салату різними способами, в тому числі в гарячій воді з оцтом і без.

Простий спосіб з додаванням оцту

Заготовку можна додавати в гарячі страви і подавати як самостійну закуску.

Інгредієнти:

  • цибуля (білий чи червоний) – 4 головки;
  • вода – 250 мл;
  • оцет столовий 9 % – 60 мл;
  • цукровий пісок – 3 ст. л.;
  • сіль – ½ ст. л.

Приготування:

  • Підготувавши все необхідне, приступаємо до процесу. Очищаємо цибулю, промиваємо під проточною водою, просушуємо на паперовому рушнику. Ріжемо півкільцями.

  • У сотейнику кип’ятимо воду, додаємо потрібну кількість сипучих компонентів, після повного їх розчинення вливаємо оцет, кип’ятимо маринад протягом однієї хвилини, знімаємо з вогню і заливаємо їм овоч. Залишаємо до повного охолодження. На це йде приблизно годину.

  • Цей рецепт варто узяти на замітку тим, хто не знав, як замаринувати цибулю для салату в гарячій воді з додаванням оцту. Виходить досить швидко і дуже смачно.

Швидкий спосіб в мікрохвильовці

Після вживання цибулі залишається різкий запах, тому часто люди дозволяють собі його вживання зрідка і в обмежених кількостях виключно після робочого дня.

Перевага цього рецепту в тому, що цибуля після приготування не змінює колір, залишається хрустким, але абсолютно не має різкого запаху.

Інгредієнти:

  • цибулини середнього розміру – 2 шт.;
  • вода – 250 мл;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • оцет (есенція) – 1 ч. л.

Приготування:

  • Очищаємо, промиваємо цибулю нарізаємо кільцями або півкільцями, кому як більше подобається.

  • Складаємо в ємність, придатну для використання в мікрохвильовій печі.

  • Шляхом змішування води, оцту і солі готуємо маринад. Заливаємо цибуля (рідина повинна покрити його повністю).
  • Відправляємо миску з заготівлею в мікрохвильовку, в режимі самої максимальної потужності готуємо 5 хвилин.

  • За цей час лук закипить, виймаємо його, відкидаємо овоч на друшляк, покласти в миску з холодною водою, остуджуємо, даємо стекти воді.

  • Все готово. Таким чином можна замаринувати будь цибуля – червоний і синій.

Для салату – варіант перший

З-за різкого смаку цибулі господині кладуть його в свіжому вигляді в мінімальних кількостях, а то й зовсім виключають з рецепту. Насправді позбутися гіркоти і різкого запаху легко. Не знаєте як? Просто замаринувати цибулю в оцті. Виходить швидко і смачно, після його можна додавати в салати.

Інгредієнти:

  • цибуля – 2 шт.;
  • оцет 9 % – 3 ст. л.;
  • гаряча вода – 250 мл;
  • цукровий пісок – 0,5 ч. л.;
  • сіль – 1 ч. л.

Приготування:

  • Головний продукт готуємо (очищаємо, промиваємо), дрібно нарізаємо кубиками, складаємо в миску.
  • Додаємо сіль і цукор. Вливаємо оцет і гарячу воду, все ретельно перемішуємо для рівномірного розподілу компонентів.

  • Залишаємо цибулю настоюватися в маринаді на чверть години. За цей час сипучі речовини повністю розчиняться.
  • Рідину зціджуємо через сито. Цибулю перекладаємо в суху ємність і використовуємо за призначенням.

Для салату – варіант другий

Для тих, хто не любить оцет, замаринуєм цибулю для салату без нього, замінивши лимонним соком. Виходить швидко і смачно. Докладніше про те, як це зробити.

Інгредієнти:

  • цибулю білий і червоний – по 2 шт. великого розміру;
  • лимон – 2 шт.;
  • цукровий пісок і сушений кріп – по 1 ст. л.;
  • тепла кип’ячена вода – 40 мл

Приготування:

  • Нарізаємо півкільцями очищений, промитий червоний і білий лук, розкладаємо по різних ємностях.
  • Вичавлюємо сік з лимонів, змішати з цукром, кропом і водою.

  • Цибулю різних сортів розкладаємо по банках, заливаємо маринадом, щільно закриваємо і на добу прибираємо в холодильник. Після закінчення часу продукт повністю готовий до вживання.

Цей спосіб нітрохи не складніше попереднього, цибулю виходить не менш смачним, хрустким. Його можна їсти просто з хлібом або додавати в салати.

Закуска з апельсином

Цибуля відмінно справляється з простудними захворюваннями і дизентерію. Незвичайність технології в додаванні цитрусового соку, причому не лимона, а апельсина.

Інгредієнти:

  • цибуля – 2 шт.;
  • сіль та цукровий пісок – по 1 ч. л.;
  • апельсин (можна замінити грейпфрутом або лимоном) – 0,5 шт.;
  • оцтова есенція 9% – 1 ст. л;
  • вода – 50 мл;
  • кріп, якщо свіжий пара гілочок, сушеного – 20 р.

Приготування:

  1. Підготовлену цибулю нарізаємо півкільцями.
  2. Попередньо помивши цитрус, розрізаємо навпіл, з однієї половини видавлюємо сік безпосередньо в овоч.
  3. У теплу кип’ячену воду додаємо сипучі компоненти (цукор, сіль і зелень), перемішуємо, додаємо оцет, заливаємо маринадом цибулю.
  4. Накривши кришкою – наполягаємо одну годину, після чого зливаємо рідину.

Перед вживанням за смаком можна додати трохи олії і дрібно нарізаної свіжої зелені.

Маринування цибулі до шашлику

В готуванні будемо використовувати відразу два сорти – білий і червоний. Комбіноване поєднання додасть страві особливі смакові нотки.

Інгредієнти:

  • цибуля червоний і білий – по 1 шт.;
  • вода – 250 мл;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • оцет 9 % – 3 ст. л.;
  • мелений перець, кріп сушений і рослинна олія – за смаком.

Приготування:

  • Кип’ятимо воду, даємо трохи охолонути, додаємо в неї сіль і цукор – перемішуємо до повного розчинення сипучих продуктів.

  • Вливаємо оцет, перчимо, додаємо зелень. Пробуємо на смак, за необхідності додаємо сіль.

  • Очищаємо, промиваємо цибулю нарізаємо кільцями або півкільцями.

  • Овоч заливаємо маринадом, накриваємо харчовою плівкою. На годину ставимо в холодильник.
  • Зливаємо рідину, викладаємо на тарілку, заправляємо рослинною олією.

Із зернами гірчиці

Маринований лук підійде до перших страв, запеченої риби, приготованої на вогнищі, в салати і в якості самостійної закуски.

Інгредієнти:

  • ріпчасту цибулю (білий чи червоний) – 2-3 шт.;
  • зерна гірчиці – 1 ч. л.;
  • перець чорний горошком – 0,5 ч. л.;
  • зерна коріандру – 1 ч. л.

Для маринаду:

  • холодна кип’ячена вода – 250 мл;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • цукровий пісок – 1 ст. л.;
  • оцет 9 % – 4-5 ст. л.

Приготування:

  • Цибулю, попередньо очистивши і промивши, нарізаємо півкільцями. Щоб він не убрався, маринувати його будемо в різних ємностях. Але можна і в одній.

  • Спеції, перемішуємо. У скляну банку закладаємо цибулю, пересипаємо спеціями. Наповнюємо тару до кінця, викладаючи компоненти шарами у такій же послідовності.
  • Все для маринаду змішуємо, заливаємо отриманою рідиною цибулю.
  • Через 20 хвилин закуска готова до вживання.

Надалі зберігати продукт потрібно в холодильнику.

У медовому маринаді

У приготуванні лука немає нічого складного. Кожна господиня за лічені хвилини впорається з поставленим завданням.

Інгредієнти:

  • цибуля ріпчаста (червоний) – 360 г;
  • мед натуральний – 2 ст. л.;
  • оцет 9 % – 2 ст. л.;
  • сумах мелений і перець чорний мелений – по ½ ч. л.;
  • сіль – 0,5 ч. л.

Приготування:

  • Ріжемо півкільцями цибулю, попередньо почищений і промитий під проточною водою, викладаємо в миску.
  • Додаємо сіль, перець, спеції і мед, акуратно, щоб не порушити цілісність цибулевих шматочків, все перемішуємо.

  • Накриваємо Миску плівкою або тарілочкою, залишаємо на півгодини, щоб страва просякла маринадом.

  • Смачна закуска готова до подачі на стіл.

Для тих, кому раніше не доводилося маринувати цибулю, рекомендуємо спробувати різні способи, щоб вибрати для себе найкращі.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь