Кожен грибник знає, наскільки смачна закуска виходить з рижиків. Ми зараз розповімо, як в домашніх умовах швидко і смачно засолити цей благородний гриб.
Сухе засолення
Сухий засолення – це простий спосіб, завдяки якому можна швидко і смачно засолити на зиму гриби в домашніх умовах. Для процесу краще взяти велику і широку ємність, так як солитись гриби мають під гнітом, а ось вже готовий продукт можна зберігати в банках.
Запропонований покроковий рецепт з фото передбачає найпростіший набір інгредієнтів – це самі рижики і сіль. На 1 кг грибів потрібно 50 г солі.
Приготування:
- Рижиків відносять до благородних видів, тому в термічній обробці вони особливо не потребують. Але гриби потрібно почистити від лісового сміття, а якщо вони дуже брудні, тоді промити і обов’язково добре просушити. Це важливо, щоб гриби під час посолу не віддавали багато вологи, тоді вони зможуть зберегти свій натуральний смак.
- Підготовлені гриби кладемо в ємність капелюшками вниз, кожен шар посипаємо сіллю.
- Після зверху кладемо тарілку, на яку ставимо гніт. Солимо рижиків в прохолодному місці мінімум тиждень.
Важливо дотримуватися пропорції грибів і солі. Багато хто вважає, що рижики візьмуть солі стільки, скільки потрібно. Це абсолютно не так, і гриби можна пересолити, тоді навіть ніяке вимочування у воді не допоможе.
Гарячим способом
В домашніх умовах швидко і смачно можна засолити рижики на зиму гарячим способом. Закуска виходить не тільки смачним, але і з приємним лісовим ароматом. А сам рецепт дуже простий, якщо слідувати покроковим фото.
Для засолювання не варто використовувати оцинковану, алюмінієву або пластикову тару, так як при окисленні вони можуть виділяти токсичні речовини.
Інгредієнти:
- рижики;
- сіль;
- часник;
- лавровий лист;
- зерна гірчиці (за бажанням).
Приготування:
- Гриби перебираємо. Якщо капелюшки великі, то розрізаємо їх на 2-4 частини, а якщо маленькі, то залишаємо цілими. Заливаємо холодною водою і залишаємо на 3 години.
- Каструлю з водою ставимо на вогонь і після закипання засипаємо рижики.
- Знову доводимо до кипіння, гриби варимо 3 хвилини. У процесі теплової обробки знімаємо піну. Важливо рижиків не переварити, інакше вони втратять свій особливий лісовий аромат.
- Потім гриби відкидаємо на сито, промиваємо під проточною водою і даємо їм час повністю охолонути.
- Далі в підходящу ємність викладаємо рижиків шарами, при цьому кожен шар посипаємо подрібненим часником, сіллю, розкришеним на шматочки лавровим листом і за бажанням зернами гірчиці.
- Прикриваємо гриби марлею, зверху кладемо тарілку, ставимо вантаж і прибираємо рижиков в холодильник.
- Через 2 тижні пробуємо гриби на смак. Солоних рижиків можна зберігати в банках в холодильнику до 3-х місяців.
- Солоні рижики особливо люблять прихильники вегетаріанської кухні, адже в таких грибах великий вміст рослинного білка.
Холодним способом
Засолити рижики в банках на зиму можна холодним способом. Такий рецепт знають багато господинь і з задоволенням діляться своїми фото з покроковим приготуванням. Тим, хто вперше збирається солити гриби в домашніх умовах без теплової обробки, варто запам’ятати, що до рижикам потрібно обов’язково додавати листя хрону.
Така зелень не тільки надає пікантний смак закуски, але і запобігає розвитку небезпечних бактерій.
Інгредієнти:
- 6 кг рижиків;
- 180 г часнику;
- 300 г солі;
- 3-4 листків хрону.
Приготування:
- Гриби і листя хрону добре промиваємо, а часник просто очищаємо від лушпиння.
- На дно широкої ємності кладемо листя хрону, а поверх зелені розкладаємо зубчики часнику.
- Далі на часник самі викладаємо гриби капелюшками вниз і щедро присипаємо сіллю, на 1 шар – 2 ст. ложки солі.
- Поверх солі знову розкладаємо часник, а далі повторюємо шари у такій же послідовності.
- На верхній шар ставимо миску меншого діаметра, а у неї поміщаємо вантаж. Для цього можна взяти банку і наповнити її водою.
- Накриваємо миску з усім її вмістом рушником і залишаємо в приміщенні на 24 години.
- За цей час виділиться сік, і рижики повинні бути обов’язково повністю в нього занурені. Через добу переносимо гриби в прохолодне місце і залишаємо там вже на 2 тижні.
- Після гриби розкладаємо по банках і зберігати при низьких температурах.
- Якщо для засолювання грибів використовується дерев’яна діжка або бочка, то її потрібно обов’язково обробити – добре промити, пропарити окропом і розчином соди, а також бажано окур сіркою, щоб вбити всі шкідливі організми.
Засолювання рижиків – найсмачніший рецепт
Швидко і смачно засолити рижики в банках на зиму в домашніх умовах можна холодним способом, який дозволить зберегти їх корисні властивості. Але такий спосіб більше підходить для досвідчених любителів «тихого полювання», в інших випадках гриби краще попередньо відварити.
Вся справа в тому, що у кошику з благородним грибом можуть виявитися «помилкові» рижики, які отруйні. У процесі варіння небезпечні гриби розкладаються.
Інгредієнти:
- рижики;
- сіль;
- часник;
- листя чорної смородини;
- перець горошком;
- рослинна олія;
- кріп.
Приготування:
- Гриби очищають від бруду і лісового сміття, промиваємо, складаємо в каструлю, заливаємо водою, підсипаємо трохи солі і після закипання варимо 10 хвилин. У процесі варіння знімаємо піну.
- Після рижиків відкидаємо на сито і залишаємо до повного охолодження.
- До остигшим грибам додаємо кріп: можна використовувати не тільки одну зелень, але і насіння. А ще подрібнений часник, сіль і перець горошком.
- Гриби з прянощами перемішуємо і викладаємо в банку, добре утрамбовуємо, щоб між рижики не залишилося просвітів.
- Зверху грибів кладемо листя чорної смородини, вливаємо олію і закручуємо кришкою. Солимо рижиків мінімум тиждень в прохолодному місці.
- З солоних рижиків можна зварити дуже смачний суп. Їх кладуть у суп замість солоних огірків, а для більш багатого смаку і аромату також додають розсіл, в якому гриби солились.
У вині
Щоб засолити рижики, потрібно як мінімум один тиждень, але є незвичайний покроковий рецепт з фото, завдяки якому вже через 2 години смачна закуска буде на столі. І здивувати близьких або гостей можна, якщо знати, як в домашніх умовах солити гриби на зиму у вині.
Інгредієнти:
- 1 кг рижиків;
- 100 мл оливкової олії;
- 90 мл червоного вина (сухого);
- 20 г солі;
- 15 г цукру;
- 20 мл французької гірчиці;
- 1 цибулина;
- 5 горошин запашного перцю;
- 5 лаврових листочків.
Приготування:
- У киплячу підсолену воду кладемо вже очищені і промиті гриби, бланшируєм 5 хвилин.
- Після гриби ще раз промиваємо і якщо капелюшки великі, то ріжемо їх на шматочки.
- Кільцями шаткуємо цибулю, відразу відправляємо в каструлю, куди додаємо вино, гірчицю, сіль, цукор і оливкову олію.
- Доводимо суміш до кипіння і додаємо в неї гриби, варимо 5 хвилин.
- Як тільки гриби трохи охолонуть, перекладаємо в банки і залишаємо на 2 години на нижній полиці холодильника.
- Викладаємо гриби на красиву тарілку, посипаємо горошинами пряного перцю, прикрашаємо лавровим листом і подаємо до столу.
- Для засолювання ідеально підходять рижики з капелюшками в діаметрі 5 див. Такі гриби навіть після термічної обробки зберігають свою цілісність і дуже красиво виглядають на столі.
З дубовим листям
Засолити рижики на зиму в домашніх умовах можна з дубовим листям. Це перевірений десятиліттями покроковий рецепт з фото, завдяки якому можна швидко і смачно отримати неперевершену грибну закуску.
Інгредієнти:
- 5 кг рижиків;
- 250 г солі;
- 200 г листя дуба;
- 200 г листя чорної смородини;
- 10 горошин чорного перцю;
- 200 г свіжого кропу;
- 200 г капустяного листя.
Приготування:
- На дно глибокої ємності висипаємо сіль, а зверху кладемо підготовлені до засолюванні гриби капелюшками вниз.
- Кожен шар грибів присолюємо, посипаємо горошинами перцю, а також кладемо дубове листя та листя чорної смородини.
- Останній шар злегка придавлюємо тарілкою і зверху ставимо гніт.
- Залишаємо гриби солитись на тиждень. Через 7 днів виступив зливаємо розсіл, а зверху кладемо капустяне листя.
- Солоні гриби зберігаємо в банках. Для цього ємності стерилізуємо, кладемо в них рижики і заливаємо розсолом з води і солі (на 5 л води – 100 г солі).
- Баночки з грибами герметично закорковуємо кришками і зберігати закуску при кімнатній температурі.
Про правильному зберіганні грибів скаже колір розсолу. Якщо він став сірим або навіть чорним, значить рижики почали псуватися, і їх потрібно обов’язково викинути. Розсіл повинен бути насиченого коричневого кольору.
З корицею
Засолити рижики в банках можна з корицею. Це незвичайний покроковий рецепт з фото засолювання грибів, але закуска дійсно виходить дуже смачною і ароматною.
Інгредієнти:
- 1 кг рижиків;
- 5 л води;
- 5 горошин чорного перцю;
- 5 горошин запашного перцю;
- 2 бутона гвоздики;
- 2 лаврових листа;
- 2 листочки смородини;
- 15 г солі;
- 1 паличка кориці.
Приготування:
- Рижики зачищаємо від бруду, добре промиваємо і просушуємо.
- Воду доводимо до кипіння, після додаємо сіль за смаком, кладемо гриби і варимо 15 хвилин з моменту закипання.
- Відкидаємо грибочки на друшляк і залишаємо на той час, поки з них не стече вся рідина.
- Поки будь-яким способом стерилізуємо банки і кип’ятимо кришки.
- Готуємо розсіл. Для цього кип’ятимо воду, всипаємо в неї сіль, горошини перцю, кладемо лавровий лист і чорної смородини, а також паличку кориці.
- Як тільки сіль повністю розчиниться, закладаємо рижики і варимо 5 хвилин.
- Гриби разом з розсолом розкладаємо по банках, закатуємо кришками і після охолодження переносимо на зберігання в прохолодне місце.
- Отримати смачну грибну закуску можна всього за 2 години, правда, зберігати її можна всього кілька днів. Для цього гриби кладемо в ємність, щедро присипаємо сіллю і залишаємо на 2 години. З грибів зливаємо сік, що виділився, промиваємо, викладаємо на тарілку, поливаємо олією, посипаємо зеленню і подаємо до столу.
Якщо вам пощастило зустріти в лісі рижиків, то обов’язково приготуйте з них смачну закуску. Адже, як виявилося, засолити гриби в домашніх умовах можна швидко і просто. Але якщо вам не дуже подобаються солоні гриби, то їх можна замаринувати, приготувавши розсіл з додаванням прянощів і оцту.