Як смачно приготувати картопляне пюре з молоком і маслом, щоб у ньому не було дрібних грудочок, можливо, знають не всі початківці господині. Пропонуємо простий і швидкий рецепт приготування ніжного картопляного пюре зі смаком молока. Такий корисний і смачний гарнір можна подавати до столу з м’ясними, рибними стравами, свіжими або маринованими овочами.
Яку картоплю краще вибрати для приготування
Для приготування смачного і однорідного гарніру з картоплі краще вибирати крохмалисті сорти овоча. Бульби мають округлу форму зі світлою м’якоттю всередині і світло-коричневою шкіркою.
Під час відварювання картопля крохмалистих сортів швидше розварюється, забезпечуючи ніжну і однорідну консистенцію приготованого пюре.
Бульби картоплі з червоною шкіркою не підходять для приготування гарніру. Він довше вариться, і готове пюре може вийти з дрібними грудочками.
Розглянемо найпопулярніші рецепти приготування картопляного пюре з молоком і з додаванням інших інгредієнтів.
Картопляне пюре з молоком без масла
Гарнір з картоплі, приготований за цим рецептом, виходить дуже ніжним, з приємним солодкуватим присмаком. На консистенцію готового страви ніяк не впливає відсутність вершкового масла.
Подавати готове картопляне пюре можна з м’ясними та рибними стравами або використовувати як начинку для пиріжків чи вареників.
Інгредієнти:
- 6 бульб картоплі;
- 1 цибулина ріпчаста;
- сіль – за смаком;
- 120 мілілітрів молока;
- 1 їдальня ложка цукрового піску;
- 5 столових ложок води.
Приготування:
- Очистити від шкірки бульби картоплі і промити під проточною водою. Порізати шматочками середнього розміру. Викласти в каструлю, залити окропом і відварити до м’якості з додаванням солі за смаком. На приготування картоплі сягає 20-25 хвилин.
- Злити всю рідину з каструлі і знову помістити на повільний вогонь. Додати до картоплі молоко, дочекатися кипіння вмісту каструлі. Подрібнити картоплю за допомогою товкачика, не забуваючи посолити за смаком.
- Попередньо очищений ріпчасту цибулину порізати дрібними кубиками.
- Розігріти сковороду на середньому вогні, додати п’ять столових ложок води, змішати з цукровим піском. Викласти підготовлену цибулю, продовжувати смажити до появи золотистого відтінку. Рідина в сковороді повинна повністю випаруватися.
- Залишилося змішати обсмажену цибулю з картопляним пюре, приправити меленим перцем і перемішати. Подавати в гарячому вигляді.
Картопляне пюре з молоком і маслом
Смачно приготувати картопляне пюре з молоком зможе навіть початківець кулінар, оскільки для цього не потрібно володіти якимись особливими навичками. А як це правильно зробити, підкаже рецепт, представлений нижче.
Інгредієнти:
- 1,2 кілограма картоплі;
- 50 грам масла вершкового;
- 200 міліграмів молока;
- сіль кухонна – за смаком.
Приготування:
- Очистити бульби картоплі від шкірки і гарненько промити під проточною водою.
- Кожен бульба розрізати на чотири або шість частин. Викласти в глибоку каструлю, залити окропом.
- Каструлю поставити на середній вогонь і дочекатися кипіння. Під час відварювання картоплі час від часу знімати піну, яка утворилася за допомогою столової ложки. Посолити за смаком і варити до готовності.
- Злити всю рідину з каструлі, відварені картоплини розім’яти за допомогою картоплем’ялкою.
- Попередньо розігріти молоко і ввести в пюре разом з шматочком вершкового масла.
- Щоб добитися легкості готового гарніру, можна збити картопляне пюре за допомогою міксера протягом 2-х хвилин.
- Калорійність готового картопляного пюре на 100 грам становить 105,5 ккал.
Картопляне пюре з молоком і яйцем
Зазвичай такий популярний гарнір готується з вершковим маслом і молоком. Ми ж пропонуємо приготувати пюре з яйцем. За рахунок цього інгредієнта готове картопляне пюре виходить більш пишним і ніжним на смак.
Інгредієнти:
- 1,3 кг бульб картоплі;
- 180 мл молока;
- 2 яйця;
- сіль – за смаком;
- 1,5 літра води.
Приготування:
- Попередньо очищену картоплю кілька разів промити під проточною водою. Розрізати кожен бульба на кілька частин, викласти в глибоку каструлю і залити окропом. Всі шматочки картоплі повинні бути повністю покриті рідиною.
- Ємність з картоплею поставити на середній вогонь і дочекатися кипіння рідини. Посолити за смаком і продовжувати готувати до м’якості овочів.
- Розбити два яйця в окрему ємність, протягом 2-х хвилин збити виделкою до отримання однорідної суміші.
- Злити всю рідину з відвареної картоплі. Подрібнити його за допомогою товкачика. Поступово влити попередньо підігріте молоко і знову ще трохи потовкти.
- Тепер залишилося ввести яйця, після чого збити міксером на середній швидкості. Готове картопляне пюре з молоком і яйцем подати, посипавши подрібненою зеленою цибулею.
- Якщо у вас залишилося пюре з картоплі після обіду або вечері, використовуйте його в якості начинки для пирогів. Також з пюре можна приготувати зрази з грибами або дієтичні картопляні котлети.
Картопляне пюре з пастернаком
Такий незвичайний інгредієнт, як пастернак, додасть незвичайний смак готового гарніру. За бажанням замість сметани в картопляне пюре можна додати трохи молока за смаком.
Інгредієнти:
- 12 середніх картоплин;
- 180 грам жирної сметани;
- 40 г масла вершкового;
- 3 штуки кореня пастернаку;
- перець мелений, сіль, мускатний горіх – за смаком.
Приготування:
- Очистити від шкірки пастернак і картоплю. Промиті проточною водою коренеплоди порізати середніми кубиками.
- Викласти в глибоку каструлю, залити окропом і відварити до готовності з додаванням солі за смаком.
- Злити рідину з відварених коренеплодів, розім’яти до стану пюре за допомогою товкачика. Додати спеції за смаком, сметану та масло вершкове.
- Продовжувати збивати протягом 2-3 хвилин до стану однорідного пюре без грудочок. Тепер можна насолодитися ніжним смаком приготованого гарніру, а подавати його можна до будь-яких м’ясних або рибних страв.
Як бачите, з представлених рецептів зробити картопляне пюре з молоком не складе великої праці навіть для початківця кулінара. Спробуйте приготувати такий гарнір в домашніх умовах і переконайтеся в тому, що його можна зробити без грудочок.