Як смачно приготувати картопляне пюре з молоком

картопляне пюре з молоком
Час приготування: 60 хв

Як смачно приготувати картопляне пюре з молоком і маслом, щоб у ньому не було дрібних грудочок, можливо, знають не всі початківці господині. Пропонуємо простий і швидкий рецепт приготування ніжного картопляного пюре зі смаком молока. Такий корисний і смачний гарнір можна подавати до столу з м’ясними, рибними стравами, свіжими або маринованими овочами.

Яку картоплю краще вибрати для приготування

Для приготування смачного і однорідного гарніру з картоплі краще вибирати крохмалисті сорти овоча. Бульби мають округлу форму зі світлою м’якоттю всередині і світло-коричневою шкіркою.

Під час відварювання картопля крохмалистих сортів швидше розварюється, забезпечуючи ніжну і однорідну консистенцію приготованого пюре.

Бульби картоплі з червоною шкіркою не підходять для приготування гарніру. Він довше вариться, і готове пюре може вийти з дрібними грудочками.

Розглянемо найпопулярніші рецепти приготування картопляного пюре з молоком і з додаванням інших інгредієнтів.

Картопляне пюре з молоком без масла

Гарнір з картоплі, приготований за цим рецептом, виходить дуже ніжним, з приємним солодкуватим присмаком. На консистенцію готового страви ніяк не впливає відсутність вершкового масла.

Подавати готове картопляне пюре можна з м’ясними та рибними стравами або використовувати як начинку для пиріжків чи вареників.

Інгредієнти:

  • 6 бульб картоплі;
  • 1 цибулина ріпчаста;
  • сіль – за смаком;
  • 120 мілілітрів молока;
  • 1 їдальня ложка цукрового піску;
  • 5 столових ложок води.

Приготування:

  • Очистити від шкірки бульби картоплі і промити під проточною водою. Порізати шматочками середнього розміру. Викласти в каструлю, залити окропом і відварити до м’якості з додаванням солі за смаком. На приготування картоплі сягає 20-25 хвилин.
  • Злити всю рідину з каструлі і знову помістити на повільний вогонь. Додати до картоплі молоко, дочекатися кипіння вмісту каструлі. Подрібнити картоплю за допомогою товкачика, не забуваючи посолити за смаком.

  • Попередньо очищений ріпчасту цибулину порізати дрібними кубиками.
  • Розігріти сковороду на середньому вогні, додати п’ять столових ложок води, змішати з цукровим піском. Викласти підготовлену цибулю, продовжувати смажити до появи золотистого відтінку. Рідина в сковороді повинна повністю випаруватися.

  • Залишилося змішати обсмажену цибулю з картопляним пюре, приправити меленим перцем і перемішати. Подавати в гарячому вигляді.

Картопляне пюре з молоком і маслом

Смачно приготувати картопляне пюре з молоком зможе навіть початківець кулінар, оскільки для цього не потрібно володіти якимись особливими навичками. А як це правильно зробити, підкаже рецепт, представлений нижче.

Інгредієнти:

  • 1,2 кілограма картоплі;
  • 50 грам масла вершкового;
  • 200 міліграмів молока;
  • сіль кухонна – за смаком.

Приготування:

  • Очистити бульби картоплі від шкірки і гарненько промити під проточною водою.
  • Кожен бульба розрізати на чотири або шість частин. Викласти в глибоку каструлю, залити окропом.
  • Каструлю поставити на середній вогонь і дочекатися кипіння. Під час відварювання картоплі час від часу знімати піну, яка утворилася за допомогою столової ложки. Посолити за смаком і варити до готовності.

  • Злити всю рідину з каструлі, відварені картоплини розім’яти за допомогою картоплем’ялкою.
  • Попередньо розігріти молоко і ввести в пюре разом з шматочком вершкового масла.

  • Щоб добитися легкості готового гарніру, можна збити картопляне пюре за допомогою міксера протягом 2-х хвилин.

  • Калорійність готового картопляного пюре на 100 грам становить 105,5 ккал.

Картопляне пюре з молоком і яйцем

Зазвичай такий популярний гарнір готується з вершковим маслом і молоком. Ми ж пропонуємо приготувати пюре з яйцем. За рахунок цього інгредієнта готове картопляне пюре виходить більш пишним і ніжним на смак.

Інгредієнти:

  • 1,3 кг бульб картоплі;
  • 180 мл молока;
  • 2 яйця;
  • сіль – за смаком;
  • 1,5 літра води.

Приготування:

  • Попередньо очищену картоплю кілька разів промити під проточною водою. Розрізати кожен бульба на кілька частин, викласти в глибоку каструлю і залити окропом. Всі шматочки картоплі повинні бути повністю покриті рідиною.
  • Ємність з картоплею поставити на середній вогонь і дочекатися кипіння рідини. Посолити за смаком і продовжувати готувати до м’якості овочів.

  • Розбити два яйця в окрему ємність, протягом 2-х хвилин збити виделкою до отримання однорідної суміші.

  • Злити всю рідину з відвареної картоплі. Подрібнити його за допомогою товкачика. Поступово влити попередньо підігріте молоко і знову ще трохи потовкти.

  • Тепер залишилося ввести яйця, після чого збити міксером на середній швидкості. Готове картопляне пюре з молоком і яйцем подати, посипавши подрібненою зеленою цибулею.

  • Якщо у вас залишилося пюре з картоплі після обіду або вечері, використовуйте його в якості начинки для пирогів. Також з пюре можна приготувати зрази з грибами або дієтичні картопляні котлети.

Картопляне пюре з пастернаком

Такий незвичайний інгредієнт, як пастернак, додасть незвичайний смак готового гарніру. За бажанням замість сметани в картопляне пюре можна додати трохи молока за смаком.

Інгредієнти:

  • 12 середніх картоплин;
  • 180 грам жирної сметани;
  • 40 г масла вершкового;
  • 3 штуки кореня пастернаку;
  • перець мелений, сіль, мускатний горіх – за смаком.

Приготування:

  • Очистити від шкірки пастернак і картоплю. Промиті проточною водою коренеплоди порізати середніми кубиками.

  • Викласти в глибоку каструлю, залити окропом і відварити до готовності з додаванням солі за смаком.
  • Злити рідину з відварених коренеплодів, розім’яти до стану пюре за допомогою товкачика. Додати спеції за смаком, сметану та масло вершкове.

  • Продовжувати збивати протягом 2-3 хвилин до стану однорідного пюре без грудочок. Тепер можна насолодитися ніжним смаком приготованого гарніру, а подавати його можна до будь-яких м’ясних або рибних страв.

Як бачите, з представлених рецептів зробити картопляне пюре з молоком не складе великої праці навіть для початківця кулінара. Спробуйте приготувати такий гарнір в домашніх умовах і переконайтеся в тому, що його можна зробити без грудочок.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь