15 цікавих фактів про редис

Хрусткий і соковитий, гострий і солодкий редис доводиться близьким родичем капусті (деяка схожість є навіть у смаку). Хоч нинішній квітень погодою особливо не балує, зате ми вже щосили кришимо ці малинові корінці в ароматні весняні салати – ось і правильно! Адже серед усіх ранніх овочів редис є головним зберігачем вітаміну С, тому активно сприяє відновленню імунітету після довгої зими. А що цікавого можна розповісти про редис? Виявляється, чимало!

  1. Редис – різновид редьки, а ще він родич ріпи, капусти і навіть гірчиці. Тобто це абсолютно унікальний овоч, який об’єднує кілька видів.
  2. В Європу редис завіз Марко Поло, привізши з Китаю насіння редису. Відбувалося це в кінці 8 століття, але в Україні коренеплід з’явився тільки в 17 столітті.
  3. Французькі страви готуються не тільки з використанням коренеплодів, а й листя редису. Він настільки популярний у Франції, що в інших країнах його називають «французькою редькою».
  4. Ефірні (гірчичні) олії дають характерний смак редисці і можуть допомогти очистити організм від вірусів і бактерій.
  5. Овоч має захисні властивості і може підвищити стійкість клітин до шкідливих впливів зовнішнього середовища, за що він дуже любим людьми, які працюють на шкідливих виробництвах.
  6. Цей низькокалорійний овоч: на 100 г редиски припадає 28 кілокалорій. Крім мікроелементів і вітамінів в редисі міститься рослинний білок, який легко засвоюється організмом. Ще він містить рафаноль-речовина, що рятує організм від шлаків. Але варто враховувати, що редис підвищує апетит.
  7. Цей весняний овоч нутриціологи радять їсти під час авітамінозу: 250 г коренеплоду доставлять денну норму вітаміну C в організм.
  8. Є редис витягнутої, овальної, круглої форми. А верхня шкірка може бути не тільки звичного червоного кольору, але і білою, жовтою, фіолетовою, бордовою і малиновою. Зараз на піку популярності знаходиться «Кавуновий редис». Він має світло-зелений колір шкірки і червону внутрішність. Крім того, він зовні гіркий, а всередині солодкий. Має розмір звичайного редису, жорсткий, росте в нашому регіоні і дуже любимий шеф-кухарями за нетривіальний зовнішній вигляд.
  9. У нас прийнято їсти редиску сирою, але у Франції з неї готують святковий суп. Її відварюють з цибулею-пореєм і двома сортами м’яса в щільно закритій каструлі 2 години. Крім того, редис можна смажити і додавати в теплі салати або подавати як гарнір.
  10. Листя редиски можна вживати сирими в салаті і вареними в супах. Але спочатку листя треба обшпарити окропом або замочити в холодній воді на 15 хвилин, щоб видалити гіркоту.
  11. Редис містить йод, що дуже актуально для більшості населення нашої країни. Йод може допомогти покращити увагу та пам’ять.
  12. Народна медицина говорить: вичавивши сік редису на серветку і приклавши до забитого місця, можна позбутися від синців.
  13. Коренеплід можна цілий рік вирощувати на підвіконні. Редис вирощують навіть у космосі. Рослина чудово росте в невагомості і балує космонавтів «живими» вітамінами.
  14. У місті Оаксакі (Мексика) 23 грудня проводиться грандіозне свято «ніч редису», що відраховує свій початок з 16 століття – тоді ченці вперше завезли коренеплід в Мексику і для залучення уваги до нового овочу, вирізали з нього фігурки. Зараз всі приїжджі і навколишні фермери змагаються в виробах з редису – це справжні композиційні картини і статуї, іноді величезного розміру. Спеціально для цього свята вирощують гігантські плоди редису, щедро забезпечуючи їх добривами. Їсти такі плоди не можна, а ось милуватися – будь ласка. Переможець “скульптор” редисового шедевра отримує захоплення всіх присутніх і 1300 доларів.
  15. Звичайна редиска має діаметр близько 2 см і важить близько 20-30 грам. А Ніссану Таміру, ізраїльському фермеру, вдалося виростити редис вагою 10 кг! Це на сьогоднішній день – найбільша редиска, і вона занесена в Книгу рекордів Гіннеса.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь