- Картопля насправді з Південної Америки.
Багато людей у всьому світі помилково вважають Ірландію джерелом цієї неймовірно універсальної бульби.
Хоча Ірландія, можливо, допомогла картоплі здобути міжнародну популярність, на цьому участь країни припиняється.
Картопля була фактично одомашнена з дикої рослини в регіоні, яка включає північний захід Болівії та південь Перу.
Вона був повністю невідомий решті світу до завоювання Іспанією Америки у 1600-х роках.
Вона був привезена до Європи іспанськими конкістадорами приблизно наприкінці 16 століття і спочатку розглядавлася з деякими коливаннями.
- Люди вирощують картоплю не менше 7000 років!
Як уже згадувалося, картопля була приручена в деяких частинах Болівії та Перу.
Хоча ми знаємо, що це сталося десь. між 8000 і 5000 роками до нашої ери перші археологічні свідчення з’явилися набагато пізніше.
Ці свідчення походять з Анкона, одного з найбільших доіспанських археологічних пам’яток у Перу, датованих 2500 роком до нашої ери. Серед незліченних інших неймовірно важливих археологічних артефактів були заховані залишки бульби картоплі, яка датується приблизно 4500 років тому!
- Усього існує близько 4000 різних видів картоплі!
Якщо ви увімкнете некомерційні різновиди, тобто.
В цей список входить велика кількість картоплі, вирощеної в Південній Америці, яка дуже схожа на картоплю, яку було привезено до Європи у 1600-х роках.
Решта списку включає всі різні сорти картоплі, які були виведені приблизно за 400 років з тих пір.
Хоча існують тисячі різних видів картоплі, як правило, тільки жменька буде доступна в межах одного регіону.
- Різна картопля підходить для різних страв.
Люди, які кажуть, що не вся картопля народжується рівною, просто не знають, як правильно використовувати картоплю.
Справа в тому, що в кожному різновиді картоплі, крім іншого, різна кількість крохмалю.
Картопля з більш високим вмістом крохмалю, така як рум’яна, вважається більш борошняною і краще підходить для смаження у формі картоплі фрі або або запікання в духовці. Нижчий рівень крохмалю в картоплі надає їй воскового вигляду, що робить її набагато більш придатною для вживання повністю в салатах і тушкованих стравах. Якщо сумніваєтеся, використовуйте більш універсальну картоплю, таку як Yukon Gold, яка цілком підходить для більшості цілей, таких як варіння, смаження та запікання!
- Картопля належить до тієї ж родини, що й тютюн.
Більшість людей були б здивовані, дізнавшись, що картопля належить до тієї ж сім’ї, що й тютюн і смертоносний паслін.
Виявляється, сімейство пасльонових дуже, дуже широке і включає безліч рослин, які ми не можемо собі уявити.
До цього списку входять їстівні сорти рослин, такі як картопля, помідори та баклажани.
Він також включає курильні різновиди, такі як тютюн, і досить багато токсичних різновидів, таких як смертоносний паслін.
- Не їжте позеленілу картоплю!
Самі по собі зелені шматочки не обов’язково шкідливі для вас.
Коли картопля позеленіла, це просто означає, що під час зберігання вона піддавалася занадто сильній дії сонця.
Потім стегенця перетворює це сонячне світло на хлорофіл (це хімічна речовина, яка робить рослини зеленими). Якщо на картоплі з’явилося кілька зелених плям, це також ознака того, що вона почала намагатися захистити себе від голодних тварин, виробляючи нейротоксин під назвою соланін.
Однак ця не означає, що ви обов’язково повинні викидати картоплю, на якій утворилася одна або дві зелені плями.
Невеликі плями можна очистити або зрізати, але, ймовірно, вам слід просто викинути картоплю, якщо є більші длянки.
Щоб дати вам уявлення, якщо дорослий з’їсть лише одну зелену картоплю, у нього почнеться нудота і почнуться головні болі, які можуть перерости в щось серйозніше!
- У правильних умовах картоплю можна зберігати до року!
Проте не чекайте, що вона так довго протримається вдома. Для такого тривалого зберігання картоплі потрібне досить добре налаштоване обладнання та комерційний склад.
Такий тривалий термін служби досягається за рахунок зберігання картоплі за температури 39°F (4°C). При цьому її не просто кидають у холодильник! По-перше, картоплі треба дати добре просохнути, щоб запобігти гниттю. Потім її повільно охолоджують протягом тривалого часу, щоб дати картоплі належним чином заклеїтися до температури, зазначеної вище.
Коли настав час винести картоплю зі сховища, її потрібно повільно довести до кімнатної температури!
- Картопля була першим овочом, вирощеним у космосі!
Університет Вісконсіна працював із НАСА над створенням цього неймовірно унікального сільськогосподарського об’єкту, вперше у світі, ще 1995 року.
Команда , яка створила цей видатний подвиг, взяла обрізки картопляної рослини і відправила половину з них у космос на борту космічного корабля «Колумбія».
Інша половина залишилася на Землі як контроль, щоб побачити різницю між картоплею, вирощеною в космосі, і картоплею, вирощеною на землі.
Експеримент пройшов успішно, і помітних відмінностей між двома піддослідними не було!
Не важливо, чи любите ви варити її, розім’яти чи готувати в якомусь іншому вигляді з тушкованим м’ясом, картопля – воістину фантастична їжа.
З огляду на її універсальність, не дивно, що мільйони людей у всьому світі поділяють любов до цієї скромної маленької бульби.