- Варення з абрикосів без кісточок на швидку руку
- Смачне абрикосове варення — простий рецепт
- Абрикосове варення «П’ятихвилинка»
- Абрикосове варення часточки в сиропі без стерилізації
- Медове варення з абрикосів з ядерцями
- Абрикосовий джем
- Варення з абрикосів з аґрусом
- Абрикосове варення з ядерцями та мигдалем
- Абрикосове варення з апельсинами
- Абрикосове варення азербайджанське
- Варення з абрикосів і персиків
Варення з абрикосів без кісточок — смачне і ароматне ласощі, які просто обожнюють дорослі і діти. І зараз розглянемо рецепти, як можна заготовити на зиму такий улюблений багатьма десерт.
Варення з абрикосів без кісточок на швидку руку
Пропонуємо рецепт з покроковим фото варення з абрикосів без кісточок, яке можна приготувати всього за 10 хвилин на звичайній сковороді. Такий десерт можна не тільки заготовити на зиму, але і насолодитися його смаком після приготування.
Приготування:
- Вибираємо трохи недозрілі плоди абрикосів, так часточки залишаться цілими. Плоди ділимо на половинки і виймаємо кісточки.
- У глибоку сковороду висипаємо частина цукру, потім абрикоси, після знову цукор і т. д. Цукровий пісок беремо з розрахунку 450 г на 0,5 л банку плодів.
- Як тільки цукор почне танути, фрукти — давати сік, акуратно перемішуємо вміст сковороди.
- Після закипання варимо 5-7 хвилин.
- Потім гарячий десерт розкладаємо по стерилізованим банкам і закатуємо кришками.
Абрикоси чудово поєднуються з різними фруктами, ягодами і навіть овочами — гарбузом, морквою і ревенем. Так що є можливість поекспериментувати зі смаками.
Смачне абрикосове варення — простий рецепт
Навіть найпростіший рецепт дозволить насолодитися смачним і ароматним абрикосовим варенням. Плоди залишаються цілими, а сам десерт виходить красивого бурштинового кольору, як на покрокових фото.
Інгредієнти:
- 1 кг абрикосів;
- 600 г цукру.
Приготування:
- На дно ємності, в якій буде варитися варення, наливаємо трохи води.
- Потім присипаємо дно 2-3 ст. ложками цукру. Це потрібно для того, щоб абрикоси до дна не причепилися і не пригоріли.
- Плоди добре промиваємо під проточною водою, розрізаємо навпіл, видаляємо кісточки, а половинки кладемо в ємність.
- Присипаємо цукром і ставимо на самий малий вогонь. Як тільки цукровий пісок почне танути, з’явиться сироп, знімаємо з вогню, навіть якщо весь цукор ще не розплавився.
- Нічого не заважаємо, а залишаємо абрикоси на кілька годин, а потім повертаємо на вогонь і доводимо до кипіння.
- Знову знімаємо ємність з вогню і тепер вже залишаємо на 6-8 годин.
- Ставимо варення третій раз на вогонь, доводимо до кипіння, викладаємо в банки.
Варити варення можна і в четвертий раз, але тоді десерт стане темно-бурштинового кольору.
Абрикосове варення «П’ятихвилинка»
Для приготування на зиму абрикосового варення без кісточок, як правило, на 1 кг фруктів беруть 1 кг цукру. Але такий десерт виходить занадто нудотним, і не всім таке варення доводиться по смаку.
Тож пропонуємо рецепт з покроковими фото, в якому кількість цукру потрібно зменшити в 2 рази. Варення з абрикосів виходить смачною, запашною і в міру солодким.
Приготування:
- Абрикоси попередньо промиваємо, обсушуємо, потім розрізаємо вздовж навпіл, щоб витягти кісточки.
- Якщо плоди великі, то розрізаємо кожну половинку ще навпіл.
- Зважуємо фрукти, відміряємо потрібну кількість цукру і присипаємо їм абрикосові часточки.
- Фрукти з цукром накриваємо і залишаємо на 2-3 години, щоб плоди дали сік. Потім ставимо на вогонь, прогріваємо, після можна акуратно перемішати.
- Доводимо варення до кипіння, варимо 5 хвилин і розливаємо по банках.
Варити варення можна і з кісточками, але тоді плоди повинні бути великими і щільними. Інакше абрикоси розваряться, і кісточки будуть просто плавати в сиропі.
Абрикосове варення часточки в сиропі без стерилізації
Варення з абрикосів без кісточок часточками в цукровому сиропі — смачна заготівля на зиму. Готується таке ласощі швидко, стерилізувати нічого не потрібно, просто слідуємо рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- абрикоси;
- 1,5 склянки цукру;
- 800 мл води;
- 0,5 ч. лимонної кислоти.
Приготування:
- Попередньо підготовлені до варіння варення фрукти розрізаємо навпіл.
- Виймаємо кісточки і відразу часточки закладаємо в чисті стерилізовані банки.
- Фрукти в банку заливаємо окропом і залишаємо під кришкою на 10-15 хвилин.
- Після воду зливаємо і засипаємо в неї цукор і лимонну кислоту, яка виступить в ролі консерванту, а також зробить сироп не таким солодким.
- Відправляємо сироп на вогонь, доводимо до кипіння, а потім відразу заливаємо вміст банок і закручуємо кришками.
Лимонну кислоту можна замінити соком самого цитруса, який збереже смакові якості варення.
Медове варення з абрикосів з ядерцями
Деякі господині кісточки від абрикосів не викидають, а дістають з них ядерця і додають в варення. Звичайно, для приготування такого десерту потрібно час, але результат того коштує, тому обов’язково візьміть запропонований рецепт з покроковими фото на замітку.
Приготування:
- Бажано щоб плоди були великі і щільні, добре промиваємо. Ділимо на половинки і виймаємо кісточки.
- Фруктові скибочки присипаємо цукром і залишаємо на всю ніч. За цей час абрикоси повинні дати сік, а цукор розтанути. Якщо так все й сталося, то акуратно фрукти перемішуємо і ставимо на вогонь.
- Доводимо до кипіння на самому малому вогні, але не кип’ятимо. Прибираємо з вогню на 20-30 хвилин.
- Після абрикоси повертаємо на плиту, але вже на сильний вогонь, чекаємо закипання і прибираємо на 20 хвилин.
- В останній раз ставимо фрукти на сильний вогонь. Після закипання варимо 5-7 хвилин і на цьому етапі кладемо від кісточок ядерця.
- Готове варення розкладаємо по банках.
Очистити ядерця можна різними способами, наприклад, покласти в мікрохвильовку. Як тільки з’явиться запах горіхів, дістати і очистимо. Можна просто спробувати розбити шкаралупу молоточком або розчавити оріхоколом.
Абрикосовий джем
Якщо абрикоси вже перезріли, то зварити варення з цільними часточками не вийти, але зате з них на зиму можна заготовити смачний і густий джем. Представлений рецепт з покроковими фото подобається багатьом господиням, так як джем — не просто десерт, а ще і смачна начинка для пиріжків, пирогів та іншої випічки.
Інгредієнти:
- 2 кг абрикосів;
- 1 кг цукру;
- 50 мл лимонного соку;
- 50 мл води;
- 20 г агар-агару.
Приготування:
- Для початку змішуємо воду з агар-агаром, відставляємо в сторону набухати.
- В цей час беремо стиглі, можна навіть перезрілі солодкі абрикоси і виймаємо з них кісточки.
- Фрукти разом з цукром перекладаємо в каструлю, вливаємо лимонний сік і пробиваємо блендером.
- Каструлю з абрикосовим пюре відправляємо на плиту і прогріваємо до кипіння, а потім варимо на маленькому вогні 5 хвилин.
- У пюре додаємо набряклий агар-агар, розмішуємо, знову чекаємо кипіння і варимо 3-4 хвилини.
- Розливаємо готовий джем по банкам і щільно закорковуємо кришками.
Уварювати пюре не варто, інакше воно набуде темно-карамельний відтінок. І не варто боятися, що джем може вийти рідким, по мірі охолодження він буде густіти, але при цьому залишиться таким же ніжним і м’яким.
Варення з абрикосів з аґрусом
Для тих, хто хоче відкрити для себе варення з новим смаком, пропонуємо спробувати таке поєднання, як абрикоси і агрус. В результаті виходить дуже смачна заготівля на зиму.
Інгредієнти:
- 1,5 кг абрикосів;
- 1 кг агрусу;
- 1,2 кг цукру.
Приготування:
- Абрикоси і агрус добре промиваємо, а потім відправляємо фрукти вже без кісточок разом з ягодами в каструлю.
- Пересипаємо цукром-піском і залишаємо на 1 годину.
- Ставимо на плиту, включаємо середній вогонь і чекаємо закипання. Варимо 20 хвилин.
- Готове варення розкладаємо по банках і герметично закриваємо кришками.
Щоб варення не перетворилося на кашу, в процесі варіння фрукти з ягодами не перемішуємо, а лише акуратно відкладаємо від стінок посуду.
Абрикосове варення з ядерцями та мигдалем
Пропонуємо спробувати ще один рецепт абрикосового варення — з ядерцями абрикоса і мигдалевими горіхами. Запевняємо вас, такий десерт нікого не залишить байдужим.
Інгредієнти:
- 1 кг абрикосів;
- 700 г цукру;
- 300 мл води;
- 200 г мигдалевого горіха (сирого).
Приготування:
- Абрикоси ділимо на шматочки, виймаємо кісточки і складаємо в каструлю.
- Кісточки розбиваємо молоточком, виймаємо ядерця, промиваємо, і разом з сирим мигдалем відправляємо в загальну ємність.
- У сотейник вливаємо воду, засипаємо цукор і варимо сироп.
- Заливаємо гарячим сиропом абрикоси з горіхами і залишаємо на 24 години.
- Після закінчення доби зливаємо сироп, доводимо до кипіння, заливаємо ним абрикоси з горішками і знову залишаємо на 24 години.
- На наступний день вже нічого не зливаємо, а відправляємо варення на вогонь. Після закипання варимо на самому малому протягом години.
- Готовий десерт розкладаємо по банках і щільно закручуємо кришками.
Мигдаль можна замінити волоськими горіхами, з ними теж десерт виходить у незвичний на смак.
Абрикосове варення з апельсинами
Абрикоси чудово поєднуються і з цитрусовими, тому можна зварити абрикосове варення з апельсинами. Багато господинь вже оцінили такий рецепт і запевняють, що десерт виходить дуже смачним і ароматним.
Інгредієнти:
- 500 г абрикос;
- 1 апельсин;
- 600 г цукру.
Приготування:
- Абрикоси поділяємо на половинки, виймаємо кісточки.
- На дно каструлі наливаємо трохи води, щоб фрукти не пригоріли і викладаємо половинки в ємність частинами, пересипаючи їх цукром.
- Тепер черга за апельсином, спочатку натираємо цедру, відправляємо до фруктів.
- Потім цитрус очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими шматочками.
- Додаємо до абрикосів апельсин, присипаємо цукром, накриваємо і залишаємо на 3 години.
- Фрукти відправляємо на вогонь, доводимо до кипіння, знімаємо піну і залишаємо на всю ніч.
- На наступний день варення ще раз доводимо до кипіння і вже готовий десерт розкладаємо по банках.
Апельсин можна спробувати замінити лимоном, теж вийде дуже цікаве поєднання смаків.
Абрикосове варення азербайджанське
Дуже незвичайне варення з абрикосів виходить азербайджанське. А ось в чому його особливість, ви дізнаєтеся із запропонованої рецепту з покроковими фото.
Інгредієнти:
- 1 кг абрикосів;
- 600 г цукру;
- половинка лимона.
Для замочування:
- 1 л води;
- 1 ст. л. соди.
Приготування:
- Абрикоси промиваємо і тонким шаром зчищаємо з них шкірку.
- У ємності з водою розчиняємо соду і відправляємо сюди очищені фрукти, залишаємо на 2 години.
- Потім абрикоси замочуємо в чистій холодній воді на 3-4 хвилини.
- Не руйнуючи цілісність плоду, виймаємо кісточки, можна дерев’яною паличкою. Кісточки не викидаємо, вони ще знадобляться.
- Після абрикоси засипаємо цукром і забуваємо про них на 8-10 годин.
- Потім ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, додаємо ядерця, які попередньо дістаємо з кісточок. Варимо на самому малому вогні приблизно 1 годину.
- Тепер вливаємо сік половини лимона, варимо 20 хвилин, після знімаємо піну і розкладаємо готове варення по банках.
Содовий розчин не дозволить фруктів розваритися — вони залишаться цілими. Якщо абрикоси добре промити, то ні смаку, ні запаху соди відчуватися не буде.
Варення з абрикосів і персиків
Абрикос і персик — «солодка парочка», з них виходить джем — просто казка. Обов’язково спробуйте заготовити на зиму такий смачний, ароматний і густий десерт.
Інгредієнти:
- 600 г абрикосів;
- 600 г персиків;
- 3-4 г вершкового масла;
- 1/3 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування:
- З персиків і абрикосів виймаємо кісточки, ріжемо фрукти більш дрібними шматочками.
- Перекладаємо нарізку в каструлю, присипаємо цукром і, щоб вони пустили сік, залишаємо на кілька годин.
- Як тільки абрикоси з персиками настоятися і цукор розчиниться, відправляємо на вогонь і доводимо до кипіння.
- У процесі варіння варення завжди утворюється багато піни, тому додаємо зовсім небагато вершкового масла і через хвилину піна зникне.
- Через 5 хвилин нагрівання вимикаємо і залишаємо джем до повного охолодження.
- Приблизно через 10 годин варимо варення другий раз вже протягом 10-12 хвилин з додаванням лимонної кислоти.
- Потім фрукти трохи розминаємо товкачиком, перевіряємо сироп на щільність. Для цього крапельку капаємо на тарілку, і якщо він не розтікається, значить, джем готовий, можна розкладати по банках.
Важливо вибирати хороші плоди для варення. Деякі господині вважають, що тривалий процес варіння все виправить. Але така думка хибна — варення може вийти несмачним або швидко скисне.
Ось такі прості рецепти дозволять заготовити на зиму варення з абрикос без кісточок. А щоб ласощі дійсно вийшло смачним, варто використовувати культурні сорти, а не дичку. Дикі види не такі солодкі, вони дрібні, мають неприємні на смак жорсткі прошарки біля кісточок, так і варення з них виходить не таким ароматним.