Помідор (томат) – це ягода, овоч чи фрукт?

помідор це фрукт чи овоч

Сучасна наука піднімає безліч цікавих питань, серед яких один з найбільш животрепетних для простих людей, а саме – помідор – це ягода або овоч, і до якого класу плодів його слід відносити?

Насправді, помідор – це овоч, ягода або фрукт?

Багато людей стверджують, що помідор є ягодою, і частково вони мають рацію. Помідор, він же томат, з точки зору ботаніки є ягодою, оскільки володіє соковитим і м’ясистим плодом з тонкою шкіркою і великою кількістю насіння.

Слід згадати, що його можна сміливо відносити і до овочів. Ними називають більшість культур, що вирощуються на землі, і мають певні їстівні частини. З точки зору правил посадки і збору врожаю він вважається овочем. Його можна вживати в їжу як в сирому, так і в обробленому вигляді, що також характерно для овочів.

Коли заходить мова про те, чим же конкретно є помідор, не можна забувати і про таке поняття, як фрукт. Тематичне визначення терміна позначає будь-який плід, що виріс на рослині або дереві, має великі розміри і соковиту м’якоть. Тому з точки зору лінгвістики його сміливо можна називати ягодою, овочем і фруктом.

Цікаві факти про помідори

А ви знали, що:

  • Італійською мовою назва плоду означає “золоте яблуко”;
  • Вперше помідори з’явилися в Європі в 16 столітті, але при цьому вважалися отруйними, а тому вирощувалися виключно як декоративні рослини;
  • Один з найбільших томатів у світі був вирощений в Америці і його вага становила приблизно три кілограми;
  • В Україні існує пам’ятник томату, що розташований у місті Кам’янка-Дніпровська;
  • Кількість сучасних сортів томатів налічує понад десять тисяч культур;
  • Помідори можуть мати не тільки червоний і рожевий колір, але і жовтий і навіть чорний;
  • Щороку на планеті вирощується приблизно 70 мільйонів тон помідорів;
  • Склад томата більше ніж на 90% складається з води.

У цій статті ми розповіли, що томат – це овоч, ягода і фрукт одночасно. А як вважаєте ви і до якої з теорій схиляєтеся ближче? Розкажіть про це своїм друзям!

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь