Я дуже люблю пекти різні пироги. Особливо з яблуками. Більшість рецептів вимагають певних сортів, конкретного ступеня солодощі і соковитості. В кінці зими домашні яблука часто втрачають частину своїх властивостей, стають млявими. Я все думала, що приготувати з цих ватних фруктів. І знайшла чудовий яблучний пиріг-перевертень.
Для нього підійдуть абсолютно будь-які яблука. А результат завжди один-приголомшливий смак, а випічка м’яка і соковита. Пиріг ще називають “бурштиновим” за його красивий колір. Зверніть увагу, що бісквітне тісто під час випічки піднімається. Якщо форма буде занадто маленькою, воно просто витече. Простежте, щоб тісто, залите в форму, не доходило до краю мінімум на 1 см.
- Яблуко 1.3 кг.
- Масло вершкове 50 г.
- Борошно пшеничне 80 г.
- Розпушувач ½ ч. л.
- Цукор-пісок 280 г.
- Куряче яйце 3 шт.
- Сіль 1 щіп.
- Ванільний цукор 15 г.
- Помийте яблука, розріжте їх на 3-4 частини і видаліть серцевину. Шкірку чистити не потрібно.
- Візьміть нероз’ємну форму діаметром 24-26 см. рясно змастіть її маслом, а те, що залишилося розріжте на шматочки і розкладіть по дну. Всю форму посипте цукром (100 г).
- Викладіть один щільний шар яблук вниз шкіркою. Посипте фрукти 100 г цукру, потім викладіть інші яблука. Нічого, якщо вони будуть підніматися над формою.
- Розігрійте духовку до 200 градусів. Помістіть яблука на рівень трохи нижче середини духовки і запікайте протягом 50-60 хвилин. Дайте їм повністю охолонути.
- Збийте яйця з дрібкою солі в пишну піну. Поступово введіть цукор і ванільний цукор, продовжуючи збивати до тих пір, поки маса не стане більш щільною.
- Змішайте борошно з розпушувачем і просійте в миску з яєчною масою. Акуратно перемішайте віночком рухом знизу вгору до однорідності.
- Залийте яблука тістом. Злегка струсіть форму, щоб воно змогло пройти крізь яблука нижче. Поверніть пиріг в духовку ще на 20 хвилин при тій же температурі. Коли пиріг охолоне, накрийте його тарілкою і переверніть. Приберіть в холодильник на 1 годину.
Сироп, що утворився при запіканні яблук, після охолодження буде нагадувати мармелад. За цей час бісквіт добре просочиться соком. Пиріг більше схожий на яблучний десерт. Тіста в ньому зовсім мало, суцільна начинка. А смак словами не передати, краще приготувати і спробувати. А враженнями діліться в коментарях.