Абсолютно точно: оладки повинні бути пишними. Що з ними тільки не роблять, щоб цього домогтися! І часом навіть іноді переборщують з кількістю розпушувача і соди. Однак пишні оладки на молоці виходять високими зовсім не завдяки цьому. Секрет полягає в білках і самому методі приготування.
По-перше, замішувати тісто потрібно з уже збитими щільними білками. Тільки тоді вони не будуть здуватися і збережуть свою форму. По-друге, вони краще піднімуться, якщо готувати їх на пару, під кришкою. А про третій нюанс пропонуємо Вам дізнатися вже з самого рецепта.
- Куряче яйце 3 шт.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Ванільний цукор 10 гр.
- Борошно пшеничне 160 гр.
- Молоко коров’яче 100 мл.
- Розпушувач 1 ч. л.
- Олія соняшникова 3 ст. л.
- Вода 3 ст. л.
- Сіль за смаком
- Найважливіше — ретельно відокремити білки від жовтків. Потім збийте перші з дрібкою солі до утворення піни. Всипте цукор і збивайте до тих пір, поки не вийдуть стійкі білі піки.
- Окремо збийте жовтки з молоком і ложкою соняшникової олії.
- Потроху всипте борошно з розпушувачем в молочну суміш, замісіть напіврідке тісто. Після цього акуратно перемішайте його з білками. Бажано додавати білок по чуть-чуть, ложками.
- Розігрійте сковороду з соняшниковою олією і викладіть по ложці тіста на сковороду. Коли оладки трохи схопляться зверху, викладіть ще один шар.
- Додайте в сковороду воду, накрийте кришкою і готуйте на повільному вогні ще пару хвилин. Зніміть кришку, переверніть оладки і підсмажте до рум’янцю з іншого боку. Готово!
Оладки на збитих білках іноді називають японськими. Молоко нерідко замінюють кефіром, щоб домогтися ще більшої висоти. Головне — підтримувати легку консистенцію тіста, щоб оладки не вийшли забитими. Коли пристосуєтеся готувати їх в два шари, обов’язково спробуйте додати дрібно нарізані яблука або курагу — так ще смачніше.