До сала вже давно перестали ставитися скептично, адже в помірній кількості воно навіть корисне. У холодну пору року організм особливо потребує жирної їжі, завдяки якій виробляється енергія і легше переносяться морози. У салі ж міститься багато насичених і ненасичених кислот, вітаміни А, Е, D, F, а також селен.
А ніжне сало по-гуцульськи ще й неймовірно смачне! Закарпаття дуже пишається рецептом, за яким його готують. Моя сім’я також просто обожнює цей продукт і часто просить зробити побільше до новорічних свят. Як правило, для цієї страви потрібно сало з хорошим м’ясним прошарком. Пряним і насиченим його робить маринування в часнику і спеціях. Але найголовніше-вибрати дійсно якісний продукт.
- Сало свиняче 1 кг.
- Часник 3 зуб.
- Паприка ½ ч. л.
- Цибулиння 30 гр.
- Вода 2 л.
- Лавровий лист 3 шт.
- Коріандр за смаком
- Сіль за смаком
- Перець запашний за смаком
- Перед приготуванням сало добре промийте і розріжте на шматки розміром 5 на 10 см.
- Викладіть лушпиння і лаврове листя на дно каструлі і залийте водою. Доведіть до кипіння.
- Далі посоліть воду за смаком. Чим більше, тим краще. Адже сало візьме рівно стільки, скільки йому потрібно.
- Відправляйте шматки в киплячу воду і варіть близько 30-40 хвилин.
- Поки продукт вариться, приготуйте суміш для натирання: подрібніть часник і перемішайте з іншими спеціями. Всі приправи беріть в рівних пропорціях, крім червоного перцю. Гарненько перемішайте.
- Дістаньте сало, охолодіть і рясно натріть підготовленою сумішшю. Щільно загорніть його у фольгу.
- Приберіть сало в холодне місце мінімум на 24-36 годин. Коли промаринується, нарізайте слайсами і подавайте до столу.
Якщо дотримуватися рецепта, сало виходить ароматним і м’яким, як масло. Також пропоную ознайомитися з чудовим рецептом сала в соєвому соусі – для любителів оригінальностей — те, що треба. Приємного апетиту, друзі!