Класика холодного литовського борщу, або “шалтиборщая”, передбачає основою супу кефір, відварений, запечений або маринований буряк і додавання свіжого огірка, яєць і зелені. Всі інгредієнти змішуються, заправляються кефіром і обов’язково суп перед подачею охолоджується або інгредієнти беруться холодними. Суп вийде легким, низькокалорійним і одночасно ситним. До такого борщу окремо подають відварену або смажену картоплю.
Інгредієнти
Порції: –+
- Буряк 4 шт.
- Кефір 1.2 л.
- Огірок 3 шт.
- Куряче яйце 4 шт.
- Кріп ½ пучка
- Цибуля зелена 1 пучок
- Сметана 30% 300 мл.
- Сіль за смаком
Кроки
- Згідно з рецептом і потрібної Вам кількості порцій відразу готуються всі продукти. Буряк і яйця відварюються заздалегідь і охолоджуються.
- Огірки очищаються від шкірки і подрібнюються або невеликими шматочками, або на великій тертці.
- Пір’я зеленої цибулі промиваються холодною водою, серветкою обсушуються і нарізаються невеликими шматочками.
- У посуд для борщу перекладається нарізка огірка, до неї додається цибульна нарізка і все посипається сіллю. Огірок з цибулею ложкою добре перемішуються.
- Відварені круто курячі яйця очищаються від шкаралупи і нарізаються кубиками.
- Яйця перекладаються в ту ж посуд, і до них додається дрібно нарізаний кріп.
- Відварений буряк очищається від шкірки і нарізається тонкою соломкою. У посуд перекладається бурякова нарізка, кладеться жирна сметана і все трохи перемішується. Потім наливається кефір, і борщ ще раз перемішується. Знімається проба і коригується смак.
- Шалтиборщай, або холодний литовський борщ, приготований за класичним рецептом, розливається по тарілках і подається до обіду. У кожну тарілку можна додати половинки яйця.
Приємного апетиту!