Чорний хліб із часником у духовці – рецепт, який варто втілити у життя хоча б раз. Приготування просте, але затратне за часом. Для рецепту використовується закваска. Я віддаю перевагу домашній. Але її можна придбати у спеціалізованих хлібних крамницях. Такий хліб ідеально поєднується із салом та підходить до борщу.
Інгредієнти
Порції: –+
- Закваска:
- Борошно житнє обдирне 200 гр.
- Вода 160 мл.
- Закваска житня (стартер) 20 гр.
- Тісто:
- Борошно житнє обдирне 300 гр.
- Вода 200 мл.
- Часник 5 зуб.
- Сіль 9 гр.
- Кмин 9 гр.
Кроки
- Вимірюємо всі необхідні інгредієнти.
- З вечора в чашу кладемо закваску і наливаємо 160 г води. Розмішуємо до однорідності.
- До рідкої суміші кладемо 200 г житнього борошна.
- Вимішуємо компоненти до утворення в’язкої консистенції. Накриваємо плівкою та відставляємо убік на 12 годин.
- Очистивши та обполоснувши часник, дрібно кришимо.
- Через деякий час опара стане повітряною і збільшиться.
- У опару, що піднялася, наливаємо 200 грамів води. Вимішуємо дерев’яною лопаткою.
- Насипаємо борошно. Приправляємо сіллю, кмином та рубаним часником.
- Вимішуємо лопаткою, доки це можливо. Потім змочуємо долоні та швидко замішуємо тісто. Хлібну форму присипаємо борошном і формуємо хліб мокрими руками. Прикривши і залишивши на 2 години, даємо тісту піднятися.
- Включаємо духовку, виставивши на датчику максимальну температуру. Форму забираємо на 15 хвилин у гарячу духовку. Зменшуємо нагрівання до 200° С і випікаємо хліб ще півгодини.
- Перевіривши, чи випікся виріб, потім акуратно дістаємо і даємо постояти кілька хвилин. Перевертаємо хліб на ґрати та даємо повністю охолонути. Хліб ріжемо на скибочки.
Виріб виходить запашним і пористим. Використовуємо його за призначенням. Смачного!