Піта (Pita) – традиційна страва ізраїльської, грецької, а також багатьох інших кухонь. Піта є невеликим хлібом, який за рахунок спеціальної техніки випікання має всередині порожнину, в яку кладуть начинку. Піта має різні назви залежно від країни: кмаж (kmaj) або арабський хліб – арабською, пити – болгарською мовою, Хатс піта (Hats pita) – вірменською мовою, піта (πίτα) – грецькою, піта (pitta) – на івриті, пита (pita) – на румунській або піде (pide) – по-турецьки. До речі, слово “піта” також є етимологічним коренем слова “піца”.
Піта – це грецький термін, який буквально означає “плоский”. Таким чином, крім своєї круглої та плоскої форми, основною відмінністю цього хліба є те, що він має заповнений повітрям кишеню між двома шарами тіста.
Але як саме створюється ця дивовижна кишеня, яка досить незвичайна і відрізняє піту від більшості інших видів хліба?
Хліб має два плоскі шари і дуже швидко випікається при надзвичайно високих температурах. Завдяки цьому процесу тісто швидко пропікається та відокремлюється в центрі. Це відразу створює великий повітряний міхур, як повітряна куля, яка надується, і два шари розділяються, утворюючи внутрішню кишеню між ними. Піта здувається, як тільки остигає, а кишеня залишається.
Нижче ми наводимо традиційний рецепт піти, який легко приготувати в домашніх умовах. У цьому рецепті піта готується у духовці.
- Борошно пшеничне 8 склянок
- Вода 2.5 склянки
- Олія оливкова ½ склянки
- активні сухі дріжджі 2 ст. л.
- Цукор-пісок 1 ч. л.
- Сіль 2 ч. л.
- Розчинити дріжджі у невеликій кількості теплої води та дати піднятися протягом 10 хвилин.
- Насипати борошно у велику миску, зробити поглиблення в центрі, додати дріжджі, цукор та оливкову олію.
- Замішувати, поступово додаючи теплу воду, доки вийде гладке однорідне тісто.
- Додати сіль і місити протягом 10 хвилин, доки не вийде м’яке тісто.
- Накрити ганчіркою і поставити в тепле місце на 1:00, щоб тісто піднялося.
- Викласти тісто на робочу поверхню та розділити на 18 частин.
- З кожної частини скачати кулю та дати відпочити протягом 15 хвилин.
- Кожен шматочок тіста за допомогою качалки розкотити в коржик завтовшки 1-2 см.
- Розігріти духовку до 240 С і поставити деко в духовку. Духовка та лист повинні бути дуже гарячими.
- Збризкати кожен коржик з пульверизатора теплою водою і викласти їх на деко.
- Випікати напої в духовці протягом 5-6 хвилин.
Увага:
Піта повинна набухати під час приготування. Якщо вона не набухає, це може означати, що духовка і деко недостатньо гарячі. Піта здувається, як тільки охолоне. Готовий хліб можна зберігати у поліетиленових пакетах.