Яєчне масло або мунавой (munavoi) – традиційна страва фінської, карельської та естонської кухонь. Мунавой є намазкою зі зварених круто яєць, змішаних з вершковим маслом. У фінській та карельській кухні яєчне масло намазують на свіжоспечені традиційні карельські пиріжки (karjalanpiirakat). В естонській кухні мунавой подають із житнім хлібом. Такий варіант закуски є частиною традиційного естонського великоднього обіду.
Нижче ми наводимо традиційний базовий рецепт яєчного масла. Також є сучасні варіації яєчного масла, коли замість вершкового масла яйця змішують із майонезом та гірчицею.
- Куряче яйце 4 шт.
- Масло вершкове 40 гр.
- Сіль 1 щіпка
- У невелику миску покласти вершкове масло, попередньо розрізавши на кілька шматків. Відкласти в сторону.
- Яйця вимити і покласти в каструлю з окропом. Варити 8-10 хвилин.
- Вимкнути вогонь та перекласти яйця в холодну воду на 1 хвилину.
- Очистити від шкаралупи та дрібно нарізати зварені яйця.
- Нарізані яйця відразу, поки вони теплі, перекласти в миску з вершковим маслом. Додати сіль і добре перемішати. Вершкове масло повинне розтопитися від тепла яєць.
- Готове яєчне масло намазати на скибочки житнього хліба або карельські пироги з житнього тіста. Посипати дрібно нарізаною зеленню і відразу подавати до столу.
Яєчне масло можна перекласти в скляну ємність, що герметично закривається, і зберігати в холодильнику протягом декількох днів.