Печінкова ковбаса в кишці в домашніх умовах – це домашня страва, приготовлена зі свинячої або яловичої печінки, а також інших інгредієнтів, які перемелюються у фарш і потім наповнюються тонкою свинячою або яловичою кишкою. Ця страва має м’який і насичений смак із пряними відтінками завдяки додаванню цибулі, часнику та спецій. З часом цей рецепт став класичною спадщиною сімейних кухонь, що з’єднує людей і приносить радість на кожному святковому столі.
Використовуйте свіжу та якісну печінку (свинячу або яловичу) та жирну грудинку. Якість продуктів значно впливає на смак страви.
Якщо у вас немає свіжої печінки, ви можете використати заморожену печінку. Перед приготуванням розморозьте її, але не розігрійте до повної м’якості, щоб зберегти легкість нарізування та перемелювання.
Насміліться експериментувати з різними спеціями, такими як мускатний горіх, кардамон, куркума або мелений перець, щоб надати ковбасі унікального аромату та смаку.
Щоб зробити фарш більш щільним і запобігти витоку соку під час приготування, можна додати трохи хлібних крихт або панірування у фарш.
Якщо у вас залишилася недоїдена ковбаса, зберігайте її в холодильнику у закритому контейнері. При підігріванні зазвичай краще використовувати пару або водяну баню, щоб зберегти м’якість та текстуру страви.
Не бійтеся експериментувати з інгредієнтами та способами приготування. Ви можете додати улюблені спеції, овочі або інші інгредієнти, щоб надати страві свою унікальну нотку і здивувати своїх гостей.
- Свиняча печінка (або яловича) 500 гр.
- Свинячий підгрудок 200 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник 3-4 зуб.
- Молоко коров’яче 120 мл.
- Куряче яйце 2 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Мускатний горіх 1 щіпка
- Візьміть 500 гр. печінки, вимийте, очистіть її від плівок, жовчних проток і наріжте невеликими шматочками.
- Потім візьміть 200 гр. свинячої грудинки, також вимийте її і наріжте шматочками.
- Далі візьміть 1 велику цибулину, 3-4 зубчики часнику, очистіть їх і натріть за допомогою великої тертки.
- Тепер візьміть велику миску і змішайте в ній нарізану печінку, грудинку, натерту цибулю та часник.
- Наступним кроком пропустіть всі інгредієнти через м’ясорубку або блендер для отримання однорідного фаршу.
- Потім до отриманого фаршу додайте 120 мл молока, 2 курячі яйця і ретельно все перемішайте до утворення однорідної маси.
- Далі посоліть, поперчіть, додайте дрібку мускатного горіха і знову добре перемішайте.
- Тепер, якщо у вас є суха кишка, замочіть її в теплій воді на 30-40 хвилин, щоб зняти солоність і олію.
- Потім добре промийте кишку у холодній воді, простягнувши воду через неї кілька разів.
- Наступним кроком переверніть кишку навиворіт і промийте її знову.
- Далі закріпіть один кінець кишки, надягнувши його на голку, і наповніть кишку приготованим фаршем, заповнюючи її рівномірно, але не перекручуючи або не перетягуючи.
- Коли вся кишка заповнена фаршем, залиште невеликий хвіст на іншому кінці і зав’яжіть його вузлом, щоб не випливав фарш.
- Тепер візьміть каструлю з водою, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
- Як тільки вода закипить, зменшіть вогонь і варіть ковбасу близько 1,5-2 години під кришкою, перевертаючи її час від часу. Порада: якщо у вас є пароварка, ви можете приготувати ковбасу, поклавши її на гриль і варити протягом 1-1,5 годин.
- Коли приготується ковбаса, перекладіть її на тарілку і остудіть при кімнатній температурі. Порада: готовність ковбаси можна перевірити, проткнувши її гострим ножем. Якщо сік прозорим, а не кривавим, значить, вона готова.
Готову ковбасу подавайте нарізаною тонкими кільцями як самостійну страву або як компонент холодних закусок. Можна додати свіжі овочі, зелень чи гірчицю для покращення смаку. З цієї кількості інгредієнтів вийде близько 4-6 порцій. Готуйте із задоволенням. Смачного!