Кростата ді крема (Crostata di crema e amarene) – традиційний італійський відкритий пиріг з фруктовою або ягідною начинкою на основі пісочного тіста.
Назва кростата походить від італійського слова crosta, що означає скоринка. Характерною деталлю кростати є прикраса у вигляді плетених грат з тіста поверх начинки. Кростата також відома під іншими назвами. Її називають Коппі (coppi) у Неаполі, у Ломбардії – Сфогліаті (sfogliate). Перші згадки про страву відносять аж до XV століття, у Неаполітанській кулінарній книзі було опубліковано рецепт під назвою Кростата де Касо (Crostata de Caso).
Кростата в Італії буває найчастішим гостем на святковому столі, у тому числі і великодньому.
Нижче ми наводимо традиційний італійський рецепт кростати з заварним кремом – кростата ді крема.
- Борошно пшеничне 350 гр.
- Куряче яйце 2 шт.
- Жовтки 4 шт.
- Масло вершкове 100 гр.
- Цукор-пісок 200 гр.
- Молоко коров’яче 400 мл.
- Вишня у сиропі 100 гр.
- Харчова сода 1 ч. л.
- Ванілін 1 щіпка
- Цукрова пудра для прикраси
- У глибоку миску просіяти 300 г борошна, додати 100 г цукру, харчову соду, ванілін, 2 яйця і вершкове масло, що розтануло при кімнатній температурі. Замісити тісто. Сформувати з нього кулю, обернути в харчову плівку та покласти в холодильник на півгодини.
- У сотейнику з’єднати 4 жовтки зі 100 гр цукру і добре перемішати. Додати 50 г борошна, ще раз добре розмішати, щоб не залишилося грудочок.
- Влити молоко. Поставити на повільний вогонь і постійно помішуючи, довести до кипіння.
- Як тільки крем закипить, зняти з вогню і відставити убік остигати, періодично помішуючи.
- Витягти тісто з холодильника, відкласти невеликий шматок для прикраси, а решту тонко розкотити. Викласти у форму діаметром 24 см. Заповнити до країв остиглим кремом. Зверху викласти вишню. Тісто, що залишилося, розкотити, нарізати на тонкі смужки і викласти поверх крему хрест-навхрест так, щоб вийшла плетінка.
- Випікати у попередньо розігрітій до 180С духовці близько 40 хвилин.
- Коли кростата буде готова, дістати з духовки, остудити і посипати цукровою пудрою зверху.