Кальцоне (Calzone) – традиційна страва італійської кухні. Кальцоне є закритою піцою, сформованою у вигляді півмісяця. Назва кальцоне перекладається з італійської як «штани» або «панчохи». Кальцоне формується розміром з сендвіч або з чебурек, їх часто продають в італійських закусочних або у вуличних торговців, оскільки кальцоне дуже зручно їсти стоячи або на ходу.
Рецепт кальцоне виник у Неаполі у XVIII столітті. Традиційно кальцоне готують із солоного дріжджового тіста і начиняють салямі, шинкою або овочами, моцарелою, рикоттою та пармезаном або сиром пекорино, а також яйцем. Хоча начинка кальцоне насправді може бути різною, це залежить від регіональних особливостей. Кальцоне випікається в духовці, а не смажиться на сковороді, як панцеротті (panzerotti).
Нижче ми наводимо традиційний італійський рецепт кальцоне. Тісто для кальцону використовується те саме, що і для інших видів піци. Начинку можна покласти те, що вам подобається. Це можуть бути різні види сиру, м’яса, ковбаса, шинка, зелень чи овочі. Тут неаполітанський рецепт кальцоне – з салямі та сиром.
- Для тіста:
- Борошно пшеничне 500 гр.
- Свіжі дріжджі 2 гр.
- Олія оливкова 35 гр.
- Сіль 5 гр.
- Вода 300 мл.
- Для начинки:
- Консервовані томати Pelati 200 гр.
- салямі або пепероні 150 гр.
- Сир Моцарелла 200 гр.
- Сир Пармезан 80 гр.
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
- Яєчний жовток 1 шт.
- Молоко коров’яче або вода 1 ч. л.
- Олія оливкова 1-2 ст. л.
- У невеликій кількості води кімнатної температури розчинити дріжджі.
- У глибоку миску просіяти борошно, в центрі зробити поглиблення і влити воду з дріжджами.
- Поступово додаючи воду, почати замішувати тісто. Коли додали приблизно половину води, додати сіль. Продовжувати додавати воду, доки тісто не збереться в єдину масу.
- Влити частинами оливкову олію, продовжуючи замішувати тісто. Викласти його на робочу поверхню і добре замісити приблизно 10 хвилин.
- Покласти тісто в миску і залишити на 10 хвилин, накривши зверху харчовою плівкою.
- Після цього взяти тісто, розтягнути його трохи і згорнути, загинаючи краї з усіх боків до центру. У такий спосіб сформувати кулю.
- Покласти тісто в миску, накрити харчовою плівкою і поставити в тепле місце, поки воно не збільшиться в об’ємі в 2 рази. За часом це триває від 2 до 6 годин.
- Коли тісто збільшиться, дістати його з миски та розділити на рівні частини вагою близько 60-80 гр. Надати круглу форму кожному шматочку, загинаючи, як і раніше, краї із чотирьох сторін у центр. Накрити харчовою плівкою та прибрати в холодильник на 6-8 годин або на ніч. За цей час тісто на кальцоне має досить сильно піднятися.
- Дістати тісто на кальцоне з холодильника і залишити при кімнатній температурі приблизно на півгодини, щоб воно зігрілося.
- Очищені томати з банки (без рідини, в якій вони знаходяться) покласти в блендер і подрібнити до стану грубого пюре буквально протягом кількох секунд. Не потрібно сильно подрібнювати томати, інакше соус буде надто рідким. Додати сіль та мелений чорний перець за смаком.
- Покласти першу кульку тіста на присипану борошном робочу поверхню і розкотити в круглий коржик завтовшки близько 5 мм.
- У центр коржика покласти 1 ст. ложку томатного соусу і акуратно розподілити по поверхні тіста, залишаючи порожніми краями (близько 2-3 см).
- Поверх томатного соусу викласти шматочки моцарелли.
- Зверху покласти скибочки салямі.
- Пармезан натерти на великій тертці і покласти поверх салямі.
- Тепер акуратно скласти тісто навпіл так, щоб вийшов півмісяць, і ретельно защипнути краї. Покласти на лист, застелений пергаментним папером.
- Аналогічним чином сформувати решту кальцону і викласти їх на деко.
- У невеликій мисці змішати жовток із молоком або водою. Отриманою сумішшю змастити усі кальцоне.
- За допомогою гострого ножа зробити по два-три надрізи на кожному кальцоне. Це потрібно для того, щоб виходила пара.
- Випікати кальцоне в попередньо розігрітій до 220 °C духовці протягом приблизно 20 хвилин до появи золотистої скоринки.
- Готові кальцоне змастити оливковою олією, трохи остудити і подавати до столу.