Заготовити дуже смачний борщ на зиму в банках можна без капусти по кожному з кращих простих рецептів з покроковими фото.
Заготівля для борщу на зиму з цукіні
Традиційно господині роблять заготовки борщу на зиму в банках, можна скористатися простим перевіреним рецептом без капусти.
Інгредієнти:
- буряк – 3 шт.;
- морква – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- цукіні – 1 невеликий;
- часник – 6 зубчиків;
- перець гострий – за смаком;
- помідори – 700 г;
- сіль – 1 ст. л.;
- цукор – 1 ст. л.;
- олія соняшникова – 60 мл
Приготування:
- Овочі промиваємо і очищаємо, подрібнюємо: цибулю – дрібними кубиками, моркву – на тертці, буряк – тонкою соломкою, цукіні – кубиками.
- На розігріту сковорідку з високими бортами наливаємо масло і викладаємо підготовлену цибулю, обсмажуємо пару хвилин.
- До цибулі додаємо моркву і буряк, тушкуємо при періодичному перемішуванні 10-15 хвилин, закривши кришкою.
- Цукіні додаємо до овочів, продовжуємо тушкувати ще 10 хвилин.
- Поки овочі тушатся, нарізаємо і пюрируєм помідори і гострий перець будь-яким способом, томатну масу викладаємо на сковорідку, додаємо пластинки часнику, сіль і цукор.
- Оцет заготівлі не додаємо, велика кількість використовуваних в рецепті помідор позбавляє від цієї необхідності.
- Загасивши все ще 7-10 хвилин, розкладаємо гарячу заготовку для борщу по стерильним банкам, закриваємо стерильними кришками і закупорюють, як зазвичай при домашньому консервуванні. Банки закутуємо до повного охолодження, прибираємо на зберігання.
Борщ в банках на зиму без обсмаження з оцтом
В банках на зиму можна закрити заготовки для борщу без капусти по простому рецептом, додавши оцет для надійності зберігання.
Інгредієнти:
- морква – 2 кг;
- буряк – 2 кг;
- цибуля – 2 кг;
- помідори – 2 кг;
- масло рослинне – 650 мл;
- цукор – 200 г;
- сіль – 130 г;
- оцет 9% – 100 мл;
- вода – 150 мл;
- перець запашний – 25 горошин;
- лавровий лист – 5 шт.
Приготування:
- Буряк і моркву натираємо на великій тертці. Овочі по мірі підготовки складаємо в ємність відповідного об’єму. Додаємо дрібно нарізану цибулю, масло, наливаємо воду і третину кількості оцту, зазначеного в рецепті, перемішуємо.
- Ставимо ємність на прогрівання (краще скористатися розсікачем вогню, щоб уникнути пригорання), доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь.
- Закривши кришкою і періодично перемішуючи, тушкуємо овочі 10 хвилин, одночасно займаючись підготовкою помідорів. Їх нарізаємо довільно, подрібнюємо у блендері або пропускаємо через м’ясорубку.
- Підготовлене томатне пюре викладаємо в ємність до наготовлюваних овочів, додаємо вогонь до максимального. Після того як вся маса закипить, додаємо сіль, цукор, спеції і тушкуємо під кришкою, збавивши вогонь до слабкого кипіння.
- Не забуваємо періодично перемішувати. Через 30 хвилин наливаємо оцет, тушкуємо ще 5 хвилин і розкладаємо по стерильним банкам зі стерильними кришками.
- Закупорюємо заготовки для борщу спеціальним пристосуванням для домашнього консервування або використовуємо загвинчуються кришками.
Заготівля «Борщ в банці» з квасолею
Приготувати дуже смачну заготівлю на зиму «борщ в банках» можна без капусти по простому рецептом з квасолею.
Інгредієнти:
- буряк – 1,5 кг;
- помідори – 1,5 кг;
- морква – 500 г;
- цибуля – 500 г;
- перець болгарський – 500 г;
- квасоля – 1 ст.;
- масло рослинне – 250 мл;
- цукор – 100 г;
- сіль – 1,5 ст.;
- оцет 9 % – 100 мл
Приготування:
- Для більшої зручності промиваємо і очищаємо всі овочі відразу, нам залишиться тільки їх подрібнити відповідним для кожного виду чином.
- Помідори ділимо на кілька частин і доводимо до стану пюре будь-яким способом – використовуючи м’ясорубку, кухонний комбайн або блендер.
- Відразу ставимо томатну масу на вогонь, додаємо рослинну олію, після закипання зменшуємо вогонь.
- Готуємо буряк – нарізаємо тонкою соломкою або натираємо на великій тертці. Бурякову нарізку викладаємо в киплячу томатну масу, налив половину оцту, вказаного в рецепті і додавши вогонь. Додаємо оцет для того, щоб буряк не втратила свій насичений колір при термообробці.
- Тушкуємо томат з буряком 15 хвилин при слабкому кипінні під кришкою, додавши сіль і цукор і все ретельно перемішавши.
- За цей час встигаємо натерти на тертці моркву і дрібно нарізати цибулю, відправляємо овочі до тих, що вже готуються.
- Також додаємо в ємність з заготівлею нарізку болгарського перцю і квасоля, попередньо замочену і відварену не більше 10 хвилин.
- На завершальному етапі все грунтовно перемішуємо і тушкуємо 20 хвилин, збавивши вогонь, додаємо решту оцет, продовживши тушкувати ще 5 хвилин.
- Розклавши заготовку для борщу по стерильним банкам, закатуємо звичайним способом, використовуючи стерильні кришки.
Борщ в банках з маринованими овочами
По простому рецептом з покроковими фото можна приготувати заготівлю на зиму – борщ в банках з маринованих овочів.
Інгредієнти:
- буряк – 2 кг;
- цибуля – 1 кг;
- морква – 1 кг;
- томатна паста – 400 г;
- масло рослинне – 150 мл;
- цукор – 50 г;
- сіль – 1 ст. л з гіркою;
- оцет 9 % – 100 мл
Приготування:
- Очищені овочі нарізаємо на свій розсуд, викладаємо в підходящу не ємність, що не окисляється (емальований або пластикову).
- До овочів додаємо сіль, цукор, оцет і рослинна олія, все перемішуємо до рівномірного розподілу інгредієнтів у загальній масі.
- Ємність накриваємо і ставимо в прохолодне місце на 12 годин (або на ніч).
- По закінченні вказаного часу розводимо у двох літрах води приготовану томатну пасту, виливаємо в ємність до овочів.
- Всю масу грунтовно розмішуємо і ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо 30 хвилин, збавивши вогонь до невеликого кипіння.
- Розливаємо заготовку по стерильним банкам, закриваємо стерильними кришками, закупорюємо.
Смачна заготівля для борщу на зиму
На зиму приготуємо овочі для борщу не тільки в банках, але і іншим дуже зручним сучасним способом по простому рецептом без капусти і буряків.
Інгредієнти:
- помідори – 1 кг;
- морква – 1 кг;
- цибуля – 1 кг;
- перець солодкий – 1 кг;
- корінь петрушки – 3-4 шт.;
- зелень – пучок.
- сіль для заготовок в банках – 170 г на 1 кг овочів.
Приготування:
- З помідорів можна при бажанні зняти шкірку, обдавши їх окропом, а можна пропустити цей крок і готувати з шкіркою. Нарізаємо невеликими кубиками помідори в приготовлену простору ємність, зручну для перемішування.
- Туди ж відправляємо натерту на тертці очищену моркву, корінь петрушки і подрібнену зелень.
- Також додаємо в загальну овочеву масу кубики або соломку (як більше подобається) солодкого перцю, все дуже ретельно вимішуємо.
- Частину приготовленої маси розкладаємо по невеликих пакетах, заморожуємо на зиму в морозильній камері.
- Частину овочевої суміші зважуємо і розраховуємо необхідну кількість солі (виходячи із вказаного в рецепті). Розраховану кількість солі викладаємо овочі, знову грунтовно вимішуємо, залишаємо на 5-10 хвилин.
- Після того як овочі пустять сік, ще раз перемішуємо їх, розкладаємо по банках, ущільнюємо, розливаємо сік.
- Закриваємо банки з заготівлею пластмасовими кришками, прибираємо на зберігання в прохолодне місце (льох або холодильник).
- Перед вживанням овочі промиваємо під проточною водою, потім додаємо в борщ.
Борщ в банках без стерилізації
У невеликих банках можна приготувати на зиму самий справжній борщ, тільки без капусти і м’яса по простому рецептом без стерилізації.
Інгредієнти:
- помідори – 4 кг;
- перець болгарський – 500 г;
- морква – 1 кг;
- буряк – 1 кг;
- цибуля – 1 кг;
- масло рослинне – 300 мл;
- сіль – 3 ст. л.
Приготування:
- Подрібнивши в пюре нарізані помідори, викладаємо в підходящу ємність і ставимо на вогонь для прогрівання.
- Одночасно натираємо на тертці заздалегідь очищений буряк і моркву, а також нарізаємо цибулю і солодкий перець, як зазвичай для обжарювання.
- У закипівше томатне пюре додаємо сіль, масло і викладаємо моркву і буряк, добре вимішуємо. Після повторного закипання овочевої маси зменшуємо вогонь, готуємо 10-15 хвилин.
- Викладаємо до що сумують на вогні нарізку овочів цибулі і перцю, ще раз вимішуємо, доводимо до кипіння, тушкуємо 30 хвилин, збавивши вогонь.
- Можна готувати цю овочеву суміш для борщу з оцтом (за бажанням), але вона й без нього відмінно зберігається при кімнатній температурі.
- Використовувати заготовку можна не тільки для приготування борщу, але й інших страв, а також в якості соусу до картоплі чи м’яса.
Борщ в банках – простий рецепт
З міркувань практичності заготовляємо борщ на зиму в банках без капусти та інших наявних взимку овочів по простому рецептом з покроковими фото.
Інгредієнти:
- помідори – 5 кг;
- перець солодкий – 1-2 кг;
- олія – 100 мл;
- зелень – за смаком;
- сіль – 2 ст. л.;
- цукор – ½ ст.;
- часник – 2 головки;
- будь-які спеції і пряні сушені трави.
Приготування:
- Помідори нарізаємо і пюрируем у блендері або м’ясорубці, викладаємо в підходящу ємність. Після того як томатна маса закипить, зменшуємо вогонь і даємо їй проваритися протягом 10 хвилин.
- За цей час нарізаємо і подрібнюємо до кашкоподібного стану солодкий перець, додаємо до киплячої томатній масі, перемішуємо. Додаємо масло, сіль, цукор і ще раз все вимішуємо, витримуємо при слабкому кипінні 20 хвилин.
- Очищений і розчавлений під пресом часник, а також подрібнену зелень додаємо в самому кінці приготування, хвилин за 5 до закінчення варіння.
- Розкладаємо киплячий борщ по банкам, закупорюємо і вкриваємо до охолодження.
Прийнявши правильне практичне рішення про заготівлю борщу в банках на зиму, вибираємо будь-який з найкращих перевірених рецептів або готуємо відразу кілька варіантів.