Борщ на зиму в банках без капусти — 7 простих рецептів з фото крок за кроком

Борщ без капусти на зиму в банках

Заготовити дуже смачний борщ на зиму в банках можна без капусти по кожному з кращих простих рецептів з покроковими фото.

Заготівля для борщу на зиму з цукіні

Традиційно господині роблять заготовки борщу на зиму в банках, можна скористатися простим перевіреним рецептом без капусти.

Інгредієнти:

  • буряк – 3 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • цукіні – 1 невеликий;
  • часник – 6 зубчиків;
  • перець гострий – за смаком;
  • помідори – 700 г;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • олія соняшникова – 60 мл

Приготування:

  • Овочі промиваємо і очищаємо, подрібнюємо: цибулю – дрібними кубиками, моркву – на тертці, буряк – тонкою соломкою, цукіні – кубиками.
  • На розігріту сковорідку з високими бортами наливаємо масло і викладаємо підготовлену цибулю, обсмажуємо пару хвилин.

  • До цибулі додаємо моркву і буряк, тушкуємо при періодичному перемішуванні 10-15 хвилин, закривши кришкою.

  • Цукіні додаємо до овочів, продовжуємо тушкувати ще 10 хвилин.

  • Поки овочі тушатся, нарізаємо і пюрируєм помідори і гострий перець будь-яким способом, томатну масу викладаємо на сковорідку, додаємо пластинки часнику, сіль і цукор.

  • Оцет заготівлі не додаємо, велика кількість використовуваних в рецепті помідор позбавляє від цієї необхідності.

  • Загасивши все ще 7-10 хвилин, розкладаємо гарячу заготовку для борщу по стерильним банкам, закриваємо стерильними кришками і закупорюють, як зазвичай при домашньому консервуванні. Банки закутуємо до повного охолодження, прибираємо на зберігання.

Борщ в банках на зиму без обсмаження з оцтом

В банках на зиму можна закрити заготовки для борщу без капусти по простому рецептом, додавши оцет для надійності зберігання.

Інгредієнти:

  • морква – 2 кг;
  • буряк – 2 кг;
  • цибуля – 2 кг;
  • помідори – 2 кг;
  • масло рослинне – 650 мл;
  • цукор – 200 г;
  • сіль – 130 г;
  • оцет 9% – 100 мл;
  • вода – 150 мл;
  • перець запашний – 25 горошин;
  • лавровий лист – 5 шт.

Приготування:

  • Буряк і моркву натираємо на великій тертці. Овочі по мірі підготовки складаємо в ємність відповідного об’єму. Додаємо дрібно нарізану цибулю, масло, наливаємо воду і третину кількості оцту, зазначеного в рецепті, перемішуємо.

  • Ставимо ємність на прогрівання (краще скористатися розсікачем вогню, щоб уникнути пригорання), доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь.

  • Закривши кришкою і періодично перемішуючи, тушкуємо овочі 10 хвилин, одночасно займаючись підготовкою помідорів. Їх нарізаємо довільно, подрібнюємо у блендері або пропускаємо через м’ясорубку.
  • Підготовлене томатне пюре викладаємо в ємність до наготовлюваних овочів, додаємо вогонь до максимального. Після того як вся маса закипить, додаємо сіль, цукор, спеції і тушкуємо під кришкою, збавивши вогонь до слабкого кипіння.

  • Не забуваємо періодично перемішувати. Через 30 хвилин наливаємо оцет, тушкуємо ще 5 хвилин і розкладаємо по стерильним банкам зі стерильними кришками.
  • Закупорюємо заготовки для борщу спеціальним пристосуванням для домашнього консервування або використовуємо загвинчуються кришками.

Заготівля «Борщ в банці» з квасолею

Приготувати дуже смачну заготівлю на зиму «борщ в банках» можна без капусти по простому рецептом з квасолею.

Інгредієнти:

  • буряк – 1,5 кг;
  • помідори – 1,5 кг;
  • морква – 500 г;
  • цибуля – 500 г;
  • перець болгарський – 500 г;
  • квасоля – 1 ст.;
  • масло рослинне – 250 мл;
  • цукор – 100 г;
  • сіль – 1,5 ст.;
  • оцет 9 % – 100 мл

Приготування:

  • Для більшої зручності промиваємо і очищаємо всі овочі відразу, нам залишиться тільки їх подрібнити відповідним для кожного виду чином.
  • Помідори ділимо на кілька частин і доводимо до стану пюре будь-яким способом – використовуючи м’ясорубку, кухонний комбайн або блендер.

  • Відразу ставимо томатну масу на вогонь, додаємо рослинну олію, після закипання зменшуємо вогонь.
  • Готуємо буряк – нарізаємо тонкою соломкою або натираємо на великій тертці. Бурякову нарізку викладаємо в киплячу томатну масу, налив половину оцту, вказаного в рецепті і додавши вогонь. Додаємо оцет для того, щоб буряк не втратила свій насичений колір при термообробці.

  • Тушкуємо томат з буряком 15 хвилин при слабкому кипінні під кришкою, додавши сіль і цукор і все ретельно перемішавши.
  • За цей час встигаємо натерти на тертці моркву і дрібно нарізати цибулю, відправляємо овочі до тих, що вже готуються.
  • Також додаємо в ємність з заготівлею нарізку болгарського перцю і квасоля, попередньо замочену і відварену не більше 10 хвилин.

  • На завершальному етапі все грунтовно перемішуємо і тушкуємо 20 хвилин, збавивши вогонь, додаємо решту оцет, продовживши тушкувати ще 5 хвилин.

  • Розклавши заготовку для борщу по стерильним банкам, закатуємо звичайним способом, використовуючи стерильні кришки.

Борщ в банках з маринованими овочами

По простому рецептом з покроковими фото можна приготувати заготівлю на зиму – борщ в банках з маринованих овочів.

Інгредієнти:

  • буряк – 2 кг;
  • цибуля – 1 кг;
  • морква – 1 кг;
  • томатна паста – 400 г;
  • масло рослинне – 150 мл;
  • цукор – 50 г;
  • сіль – 1 ст. л з гіркою;
  • оцет 9 % – 100 мл

Приготування:

  • Очищені овочі нарізаємо на свій розсуд, викладаємо в підходящу не ємність, що не окисляється (емальований або пластикову).

  • До овочів додаємо сіль, цукор, оцет і рослинна олія, все перемішуємо до рівномірного розподілу інгредієнтів у загальній масі.

  • Ємність накриваємо і ставимо в прохолодне місце на 12 годин (або на ніч).
  • По закінченні вказаного часу розводимо у двох літрах води приготовану томатну пасту, виливаємо в ємність до овочів.

  • Всю масу грунтовно розмішуємо і ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо 30 хвилин, збавивши вогонь до невеликого кипіння.
  • Розливаємо заготовку по стерильним банкам, закриваємо стерильними кришками, закупорюємо.

Смачна заготівля для борщу на зиму

На зиму приготуємо овочі для борщу не тільки в банках, але і іншим дуже зручним сучасним способом по простому рецептом без капусти і буряків.

Інгредієнти:

  • помідори – 1 кг;
  • морква – 1 кг;
  • цибуля – 1 кг;
  • перець солодкий – 1 кг;
  • корінь петрушки – 3-4 шт.;
  • зелень – пучок.
  • сіль для заготовок в банках – 170 г на 1 кг овочів.

Приготування:

  • З помідорів можна при бажанні зняти шкірку, обдавши їх окропом, а можна пропустити цей крок і готувати з шкіркою. Нарізаємо невеликими кубиками помідори в приготовлену простору ємність, зручну для перемішування.
  • Туди ж відправляємо натерту на тертці очищену моркву, корінь петрушки і подрібнену зелень.

  • Також додаємо в загальну овочеву масу кубики або соломку (як більше подобається) солодкого перцю, все дуже ретельно вимішуємо.
  • Частину приготовленої маси розкладаємо по невеликих пакетах, заморожуємо на зиму в морозильній камері.

  • Частину овочевої суміші зважуємо і розраховуємо необхідну кількість солі (виходячи із вказаного в рецепті). Розраховану кількість солі викладаємо овочі, знову грунтовно вимішуємо, залишаємо на 5-10 хвилин.
  • Після того як овочі пустять сік, ще раз перемішуємо їх, розкладаємо по банках, ущільнюємо, розливаємо сік.

  • Закриваємо банки з заготівлею пластмасовими кришками, прибираємо на зберігання в прохолодне місце (льох або холодильник).
  • Перед вживанням овочі промиваємо під проточною водою, потім додаємо в борщ.

Борщ в банках без стерилізації

У невеликих банках можна приготувати на зиму самий справжній борщ, тільки без капусти і м’яса по простому рецептом без стерилізації.

Інгредієнти:

  • помідори – 4 кг;
  • перець болгарський – 500 г;
  • морква – 1 кг;
  • буряк – 1 кг;
  • цибуля – 1 кг;
  • масло рослинне – 300 мл;
  • сіль – 3 ст. л.

Приготування:

  • Подрібнивши в пюре нарізані помідори, викладаємо в підходящу ємність і ставимо на вогонь для прогрівання.

  • Одночасно натираємо на тертці заздалегідь очищений буряк і моркву, а також нарізаємо цибулю і солодкий перець, як зазвичай для обжарювання.

  • У закипівше томатне пюре додаємо сіль, масло і викладаємо моркву і буряк, добре вимішуємо. Після повторного закипання овочевої маси зменшуємо вогонь, готуємо 10-15 хвилин.

  • Викладаємо до що сумують на вогні нарізку овочів цибулі і перцю, ще раз вимішуємо, доводимо до кипіння, тушкуємо 30 хвилин, збавивши вогонь.

  • Можна готувати цю овочеву суміш для борщу з оцтом (за бажанням), але вона й без нього відмінно зберігається при кімнатній температурі.
  • Використовувати заготовку можна не тільки для приготування борщу, але й інших страв, а також в якості соусу до картоплі чи м’яса.

Борщ в банках – простий рецепт

З міркувань практичності заготовляємо борщ на зиму в банках без капусти та інших наявних взимку овочів по простому рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • помідори – 5 кг;
  • перець солодкий – 1-2 кг;
  • олія – 100 мл;
  • зелень – за смаком;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • цукор – ½ ст.;
  • часник – 2 головки;
  • будь-які спеції і пряні сушені трави.

Приготування:

  1. Помідори нарізаємо і пюрируем у блендері або м’ясорубці, викладаємо в підходящу ємність. Після того як томатна маса закипить, зменшуємо вогонь і даємо їй проваритися протягом 10 хвилин.
  2. За цей час нарізаємо і подрібнюємо до кашкоподібного стану солодкий перець, додаємо до киплячої томатній масі, перемішуємо. Додаємо масло, сіль, цукор і ще раз все вимішуємо, витримуємо при слабкому кипінні 20 хвилин.
  3. Очищений і розчавлений під пресом часник, а також подрібнену зелень додаємо в самому кінці приготування, хвилин за 5 до закінчення варіння.
  4. Розкладаємо киплячий борщ по банкам, закупорюємо і вкриваємо до охолодження.

Прийнявши правильне практичне рішення про заготівлю борщу в банках на зиму, вибираємо будь-який з найкращих перевірених рецептів або готуємо відразу кілька варіантів.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що немає оцінок )
Залишити відповідь