Каруру (Caruru) – бразильське блюдо з цибулі, бамії, креветок, пальмової олії та підсмажених горіхів.
Каруру вважається однією з перших африканських страв, яка з’явилася в бразильській кухні. Близько 1600 року привезені сюди португальцями африканські раби привнесли з бразильську культуру цю страву. Особливо популярна карура в північно-східному штаті Байя, де в кожному інгредієнті та методі приготування їжі відчувається сильний африканський вплив. Також каруру або дуже схожі страви можна знайти у Західній Африці, країнах Карибського басейну та на півдні США.
Каруру зазвичай подають з акараже, традиційною бразильською булочкою з коров’ячого гороху.
Інгредієнти
Порції: –+
- Бамія 900 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник 2 зубці
- Імбир мелений 1 ст. л.
- Сушені дрібні креветки 450 гр.
- Кеш’ю 200 гр.
- Лайм 1 шт.
- Олія пальмова ¾ склянки
- Сіль за смаком
Кроки
- Цибулю дрібно нарізати. Сушені креветки подрібнити на кухонному комбайні.
- Кешью обсмажити на сухій сковороді, а потім подрібнити на кухонному комбайні.
- У великій товстостінній каструлі розігріти пальмову олію. Покласти цибулю, часник і обсмажити до м’якості. Додати мелений імбир і смажити ще 1-2 хвилини.
- Додати бамію і продовжувати смажити, періодично помішуючи, доки бамія не стане м’якою.
- Додати мелені креветки та кешью. Смажити ще близько 5 хвилин.
- Додати гарячу воду стільки, щоб вода накрила всі продукти. Тушкувати на повільному вогні. Якщо страва стає дуже густою, додати сік лайма. Тушкувати близько 15 хвилин або до тих пір, поки насіння бамії не змінить колір з білого до рожевого.
Подавати гарячим.