Фейжао тропейро (Feijão tropeiro) – традиційна бразильська страва

Фейжао тропейро (Feijão tropeiro) – традиційна бразильська страва, яка складається з квасолі, змішаної з борошном маніоки, ковбасками, яйцями, часником, цибулею та іншими інгредієнтами. Рецепт фейжао тропейро з’явився ще в XVII столітті, коли в Бразилії колоніального періоду з’явилися тропейроси, погоничі мулів та віслюків, які перевозили здобуте золото, каву та інші товари ближче до портових міст для відправлення до Європи. Їли тропейроси в дорозі, в основному, в’ялене м’ясо з вареною квасолею та подрібненим маніоком чи зернами кукурудзи, які перетирали у ступці.

Оскільки рецепт фейжао тропейро швидко поширився і набрав популярності на території всієї Бразилії, багато кухарів придумали свої власні інтерпретації, використовуючи різні види квасолі та м’яса або додаючи інші інгредієнти. Якщо якісь конкретні інгредієнти, наприклад, маніок, правильний вид квасолі, капусти або ковбаси, складно знайти поза Бразилією, їх можна замінити аналогічними.

Подають фейжао тропейро традиційно з білим рисом, свинячими шкварками (torresmos) та яєчнею.

Нижче ми наводимо традиційний бразильський рецепт фейжао тропейро. Найавтентичнішим для цієї страви видом квасолі вважається квасоля пінто (carioca beans) або плямиста квасоля. Але також можна взяти червону чи чорну квасолю. Маніочне борошно можна замінити на манку або кукурудзяне борошно грубого помелу.

Інгредієнти
Порції: +2
Кроки
2 год 30 хвДрук
  • Квасолю промити і замочити щонайменше на годину в чистій холодній воді. Потім цю воду злити, квасолю промити і залити в каструлі свіжою водою. Додати лавровий лист і довести до кипіння на середньому вогні. Потім зменшити вогонь, додати сіль за смаком і варити до стану аль денте від 1 до 3 годин, при необхідності додаючи воду.
  • Коли квасоля буде готова, воду злити. А квасолю перекласти у чисту миску.
  • Видалити тверді стебла листової капусти. Потім скласти листя один на одного, згорнути його в трубочку та нарізати листя на тонкі смужки.
  • У великій товстостінній сковороді розігріти 2 ст. ложки олії.
  • Покласти нарізаний кубиками бекон і обсмажити до золотистого кольору близько 3 хвилин.
  • Потім додати дрібно нарізану цибулю та часник. Смажити ще близько 3 хвилин, поки цибуля не набуває золотистого кольору. Перекласти бекон з цибулею та часником у велику чисту миску, залишивши олію у сковороді.
  • У сковороду додати ще трохи олії та розбити туди яйця. Швидко обсмажити їх, постійно помішуючи вилкою. Перекласти готові яйця у миску.
  • Додати ще 1 ст. ложку оливкової олії. Покласти нарізане листя і обсмажити протягом декількох хвилин до м’якості. Листя має при цьому придбати красивий яскраво-зелений колір. Не варто їх тримати на вогні надто довго. Готове листя перекласти у миску.
  • У цю ж сковороду налити ще 1 ст. ложку олії та покласти нарізані ковбаски. Обсмажити до хрусткої скоринки близько 5 хвилин. Перекласти у миску.
  • У сковороду всипати муку маніока (або манку) і обсмажити протягом декількох хвилин, постійно помішуючи. Борошно або манка при цьому вбере весь жир і частинки їжі, що залишилися в сковороді.
  • Потім додати всі обсмажені інгредієнти з миски та варену квасолю. Перемішати і смажити ще буквально протягом хвилини-двох, щоб квасоля нагрілася і ввібрала всі аромати. Додати перець та сіль за смаком.
  • Зняти сковороду з вогню, розкласти по тарілках і посипати дрібно нарізаною петрушкою та зеленою цибулею.

Подавати фейжао тропейро у гарячому вигляді з відвареним білим рисом.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь