Чим змащувати деко для випічки піци і чи потрібно?

При приготуванні випічки і запіканні різних продуктів в духовці на деко, останній потребує додаткового покриття, щоб їжа до нього не пригоріла і надалі воно легко чистилося, тому в даному огляді детально розглянемо, як і чим найкраще змащувати деко і як його захистити від пригорання їжі.

Чи потрібно змащувати деко і чому?

При випічці в духовій шафі будь-яких продуктів і виробів з тіста завжди потрібно використовувати додаткові підкладки (пергамент, фольгу) або змащувати маслом деко або тваринними жирами, щоб уникнути прилипання і пригорання продуктів до листу.

На замітку: практично в кожному рецепті завжди вказують, що найкраще використовувати для змащування деко, тому краще дотримуватися порад самого автора рецепта, який вже має досвід запікання в духовці і знає, пригорає їжа при такому способі запікання чи ні.

Хороша альтернатива змазування деко – використовувати додатковий «захист» від пригорання їжі, а саме:

  • Пергаментний папір. Пергамент (пергаментний папір) рекомендується використовувати при випіканні виробів з тіста (будь-яких видів випічки), так як після неї деко залишається чистим і випічка до нього не пригорає.
  • Фольга. Кулінарна фольга не менш ефективний спосіб уникнути пригорання, при цьому її використовують для готування випічки, для запікання м’яса та інших продуктів.
  • Силіконові підкладки (килимки) і форми. Сучасна альтернатива попереднім видам «підкладок» на деко, які не потрібно нічим змащувати і вони прості в експлуатації.

Розглянемо далі більш докладно, чим і як змащувати деко, що до нього ніщо не пригорає при готуванні в духовій шафі.

Чим можна змастити деко, щоб нічого не пригоріло?

Якщо не використовувати додаткові «підкладки», деко в обов’язковому порядку потрібно змащувати і для цієї мети відмінно підійдуть:

  • Рослинну олію. Найпоширеніший варіант змазування деко – рослинною олією, яку наноситься на внутрішню поверхню тонким шаром за допомогою кулінарного силіконового пензлика. Краще використовувати рафіновану олія (без запаху і більш прозору), яка не вплине на смак та аромат готової випічки. Рослинну олію можна використовувати при запіканні будь-яких пиріжків, пирогів з листкового і дріжджового тіста, пасок, печива, хліба, кексів, бісквітів, піци, при запіканні риби, м’яса та інших продуктів в духовці.
  • Вершкове масло. При запіканні солодкої (і не тільки) випічки для змазування деко часто рекомендують використовувати вершкове масло, завдяки якому випічка не пригорає і має яскравий відтінок. Для змазування краще вибирати вершкове масло підвищеної жирності (від 72.5%), в якому мінімум рідини і більше жирів.
  • Маргарин. Маргарин найчастіше використовують як замінник вершкового масла (дешевший), при цьому він володіє схожими властивостями.
  • Свинячий смалець. Жир з розтопленого сала – відмінний захист від пригорання випічки до деко, але при готуванні солодкої випічки використовувати його не бажано (може вплинути на смак). Замість смальцю не рідко деко змащують від звичайних шматочком свіжого сала (можна і солоного), наприклад: перед випічкою домашнього хліба або при запіканні пиріжків з м’ясом або грибами.
  • Бджолиний віск. Більш рідкий компонент на кухні, але не менш ефективний. Бджолиний віск може надійно захистити випічку під час запікання в духовці, досить змастити деко шматочком воску всередині і можна не переживати про пригорання і прилипання випічки.

На замітку: при використанні рослинної олії багато господинь додатково посипають деко тонким шаром борошна після змазування його олією, щоб випічка не ввібрала в себе під час готування надлишок олії.

Саме деко можна змащувати за допомогою силіконового пензля, пера звичайного (по-старому), або руками, залежить від обраного «змащення». Наприклад, рослинну олію найзручніше змащувати силіконовим пензлем або пером, а більш тверді «мастила» (вершкове масло, сало, маргарин) можна надіти на вилку і змащувати ними деко або робити це вручну (взявши в руки шматочок, при цьому можна використовувати рукавички, щоб довго не вимивати руки після подібної процедури).

Висновок: для змазування деко краще всього використовувати соняшникову (рослинну) олію і свинячий смалець, при цьому хорошим варіантом буде використання додаткової прокладки між випічкою і листом (фольги або пергаменту), багато залежить від того, що буде запікатися.

Відповіді на популярні питання по змазування листів

  • Чи треба змащувати деко, коли запікаєш у фользі? При запіканні продуктів у фользі (або на фользі) змащувати деко чим-небудь під нею не потрібно.
  • Чи потрібно змащувати деко, коли запікаєш в рукаві в духовці? Якщо запікати продукти в рукаві в духовці (наприклад, свинину, курку або рибу), змащувати форму не потрібно.
  • Чи потрібно змащувати деко під пергаментом? Як і при використанні рукави і фольги, під пергаментом деко змащувати не потрібно.
  • Яким краще змащувати маслом деко? Найбільш популярний і універсальне рішення для змазування деко – використання рослинної рафінованої олії.
  • Чи потрібно розтоплювати вершкове масло перед змазування деко? Розтоплювати вершкове масло не обов’язково, можна змастити деко «твердим» шматочком масла.

У висновку до цього огляду можна зробити висновок, що надалі у Вас не виникне проблем при запіканні будь випічки або продуктів в духовці, якщо будете знати, чим і як правильно змащувати деко і захищати його від нагару. Свої корисні поради та відгуки, що найкраще використовувати для змащування листів перед запіканням, залишаємо у коментарях до цього огляду і ділимося ним в соціальних мережах, якщо він був Вам корисний.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь