Чим змащувати випічку (пиріжки, булочки, пироги)?

Красиві і блискучі пиріжки або булочки, ароматні пироги з рум’яною скоринкою завжди виглядають удвічі апетитніше, тому багатьох цікавить чим їх краще змащувати до або після випікання в духовці, щоб домогтися найкращого результату. Про це і поговоримо в даному огляді, а також розглянемо, чим краще змащувати форму для випічки, щоб тісто не приклала та не пригорає до поверхні форми.

Чим можна змастити пиріжки, булочки, пироги і тісто при випічці

Щоб готова випічка апетитно блищала і мала рум’яну скоринку, перед запіканням в духовій шафі її рекомендується змащувати і для цих цілей відмінно підійдуть такі інгредієнти:

  • Куряче яйце. Свіже яйце забивають у глибоку мисочку і збивають з допомогою виделки або віночка до отримання однорідної маси, при цьому додають невелику щіпку солі. Таке мастило добре підходить для запікання пиріжків і булочок.
  • Яєчний білок. Відокремлений білок від жовтка також часто використовують для покриття випічки перед запіканням, попередньо добре збивши його виделкою або вінчиком. Завдяки яєчному білку випічка набуває легкий блиск, але при цьому стає більш крихкою.
  • Яєчний жовток з молоком або вершками. Яєчний жовток, ретельно змішаний в пропорції 1:1 з молоком або вершками, надає будь випічці насичений колір і сприяє утворення рум’яної скоринки.
  • Сметана. Відмінний варіант, як солодких, так і для несолодкої випічки, коли потрібно отримати після запікання рум’яну скоринку з глянцевою блискучою поверхнею. Використання сметани – один з кращих варіантів, коли потрібно замінити яйце для змащування випічки.
  • Молоко. Тепле молоко підходить для будь-якого типу випічки і видів тіста, їм змазують випічку за 5-10 хвилин до закінчення приготування (дістають випічку з духовки, змазують молоком за допомогою м’якого пензлика і повертають їх у духовку).
  • Олія рослинна. Звичайна соняшникова олія часто використовують для змащування будь випічки перед запіканням, при цьому воно робить скоринку більш м’якою і надає легкий блиск всій поверхні. Замість соняшникової олії також можна використовувати оливкову олію.
  • Масло вершкове. Розтоплене вершкове масло частіше використовують для змащування запіканок і пирогів (наприклад, шарлотки), щоб домогтися апетитної рум’яної скоринки.
  • Вода з цукром. У невеликій ємності розчиняємо цукор у теплій воді в співвідношенні 1:1, після чого змащуємо поверхню пиріжків, пирогів або булочок цією солодкою водою.
  • Медовий сироп. Хороший варіант мастила для солодкої випічки. Мед розводять у воді в співвідношенні 1:1 і наносять на випічку, як тільки дістають її з духовки. Випічка стає не тільки рум’яної, але і ароматною.
  • Міцний солодкий чай. Міцний чорний чай з цукром при нанесенні на солодку випічку надає їй красивий глянсовий блиск, а також трохи пом’якшує її).
  • Фруктовий сік. Завдяки нанесенню солодкого фруктового соку, випічка виходить з рум’яною скоринкою і приємним ароматом.

Зазначені вище варіанти мастила для приготування випічки можна також розділити на 2 категорії (наносяться перед запіканням в духовці або після):

  • До випічки: яйця, рослинне або вершкове масло, сметана, солодкий чай.
  • Після випічки: розтоплене вершкове масло, солодка вода, медовий сироп, молоко.

Також вибираючи, чим змащувати випічку, необхідно не забувати, який тип цієї випічки – солодка чи не солодка.

Чим змащувати форму для випічки

Деко і форми для випічки перед початком приготування також необхідно змащувати, щоб до них не приклала тісто і не пригорає в процесі приготування.

Для цих цілей краще всього використовувати звичайну соняшникову олію (з допомогою силіконового пензлика ним змазують всі форми або деко), після чого легенько посипають їх борошном (борошно виступає свого роду бар’єром між маслом і самою випічкою).

Відповіді на популярні питання по темі: чим змащувати випічку, щоб вона блищала і мала гарну рум’яну скоринку

  • Чим змастити випічку з листкового тіста? Випічка з листкового тіста частіше змащують збитим яєчним жовтком (також можна збити жовток з молоком у пропорції один до одного).
  • Чим змастити пиріг після приготування в духовці? Залежить від того, який пиріг випікається солодкий або несолодкий (для обох варіантів вище перераховані використовуються в кулінарії види змащення для випічки).
  • Коли краще змащувати пиріжки яйцем – до або після випікання в духовці? Пиріжки змащують яйцем з допомогою силіконового пензлика за 7-10 хвилин до кінця процесу запікання (пиріжки вже встигнуть практично приготується і на них починає утворюватися скоринка).
  • Чим змастити булочки, якщо немає яєць будинку? Замість яєць можна використовувати сметану, солодкий чорний чай, солодку воду або олію (всі варіанти перераховані в цьому огляді).
  • Коли краще змащувати випічку в кінці приготування? Булочки і пиріжки можна змащувати за 7-10 хвилин до кінця запікання в духовці, щоб на їх поверхні встигла утворитися ніжна рум’яна кірочка.
  • Чим можна замінити пензлик для змащування випічки? Раніше замість силіконового пензлика для змащування випічки використовували пір’я (наприклад, одне або кілька пов’язаних ниточкою між собою гусячого пір’я), також можна використовувати для цих цілей шматочок чистої марлі.
  • Потрібно змащувати алюмінієві форми для випічки? Як і багаторазові форми для випікання, алюмінієві також рекомендується змащувати.
  • Якою краще змастити олією форму для випічки? Звичайна рослинна (соняшникова) олія, трохи притрушена борошном відмінно справляється з таким завданням.

У висновку до цього огляду можна зробити висновок, що існує досить багато варіантів, чим можна змащувати випічку до і після випікання з самого різноманітного тесту, щоб в результаті отримати золотисту рум’яну скоринку з блискучою глянцевою поверхнею. Свої корисні поради та відгуки, чим змащувати пиріжки, булочки та пироги при запіканні, а також форми та противні, залишаємо у коментарях до цього огляду і ділимося ним в соціальних мережах, якщо він був Вам корисний.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь