Дзадзикі (Tzatziki / Τζατζίκι) – традиційна страва грецької кухні. Дзадзикі є соусом на основі йогурту, з додаванням часнику, огірків, оливкової олії, солі та зелені (зазвичай кріп або м’ята). Соус дзадзикі з’явився на грецькій кухні під впливом османського холодного супу джаджик. Зараз дзадзикі зазвичай подається у складі традиційних грецьких мезе (закусок).
Нижче ми наводимо традиційний грецький рецепт дзадзикі. Кількість зелені або часнику в соусі можна регулювати на свій власний смак. При цьому для отримання ідеального дзадзикі важливо дотримуватись кроків, описаних у рецепті. По-перше, переконайтеся, що натертий на тертці огірок добре віджатий. Якщо у вас є час, можна залишити натертий огірок у ситі на ніч, щоб стекла вся вода. По-друге, чим довше часник знаходиться в йогурті, тим менш гострим та гармонійним буде підсумковий смак дзадзикі. Тому для досягнення найкращого результату краще змішати всі інгредієнти, окрім огірка та кропу, та залишити на ніч у холодильнику. Кріп краще додавати в останній момент, безпосередньо перед подачею, щоб він не перебив загальний смак соусу.
- Жирний грецький йогурт 300 мл.
- Огірок великий 1 шт.
- Часник 2-3 зуб.
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Оцет столовий 9% 1 ст. л.
- Кріп подрібнений 1 ст. л.
- Сіль ½ ч. л.
- Натерти огірок на дрібній тертці та віджати або перекласти на дрібне сито та залишити на ніч у холодильнику.
- Змішати йогурт, подрібнений часник, оливкова олія, оцет та сіль у великій мисці. Накрити кришкою та поставити в холодильник на ніч.
- Перекласти натертий огірок і подрібнений свіжий кріп в йогуртову суміш і перемішати.
Подавати готовий дзадзики в охолодженому вигляді з пітою або як соус до овочів або м’яса.