Фануропіта (Fanourópita / φανουρόπιτα) – традиційна страва грецької кухні. Фануропіта являє собою кекс, який завжди містить сім, дев’ять або одинадцять інгредієнтів, залежно від міста, де він робиться. Згідно з православною традицією, фануропіта готується щорічно 27 серпня, за день до свята Агіос на згадку про матір св. Фануріуса, покровителя втрачених речей та покровителя священиків.
Спечену фануропіту приносять до церкви, де її благословляє священик парафії. Після благословення фануропіту за традицією діляться серед парафіян церкви, також можна пригостити нею друзів та сусідів. Вважається, що це приносить удачу та підвищує шанси знайти те, що втратили, зокрема людей, яких давно не бачили. Крім того, в деяких регіонах Греції самотні жінки готують пиріг на честь святого Фануріоса, щоб він знайшов їм чоловіка.
Фануріос (Phanourios) походить від грецького слова fanerono (“я розкриваю”), а pita, що означає “хліб”. Якщо ви щось втратили і просите допомоги у святого Фануріуса, потрібно приготувати фануропіту, горіховий пиріг на згадку про святого Фануріоса.
Згідно з загальноприйнятою грецькою народною традицією, фануропіта повинна складатися з дев’яти інгредієнтів:
- борошно / розпушувач / дріжджі,
- цукор,
- вода,
- родзинки,
- горіхи,
- рослинна олія,
- кориця,
- кунжут,
- мускатний горіх.
Звичайно, протягом століть рецепт фануропіти змінювався, нині додають й інші інгредієнти, включаючи бренді чи апельсинову цедру. Фануропіта часто готується під час Великого посту, тому що вона не містить яєць та молочних продуктів.
Нижче ми наводимо сучасний грецький рецепт фануропіти. Рослинну олія для приготування пирога краще брати з нейтральним запахом. Зазвичай використовують оливкову, соняшникову, рапсову або з виноградних кісточок.
- Борошно пшеничне 3 склянки
- Рослинна олія 1 склянка
- Цукор-пісок 1 склянка
- Свіжий апельсиновий сік 1 склянка
- Бренді або коньяк ¼ склянки
- Волоський горіх мелений 1 склянка
- Родзинки ½ склянки
- Розпушувач 1 ст. л.
- Кориця 2 ч. л.
- Мелена гвоздика ¼ ч. л.
- Змішати олію з цукром до однорідності.
- Додати апельсиновий сік, бренді, корицю, мускатний горіх та розпушувач. Добре перемішати.
- За допомогою лопаточки поступово додавати просіяне борошно, постійно перемішуючи, до отримання однорідного тіста.
- Додати в тісто для фануропіти горіхи та родзинки. Перемішати.
- Злегка змастити олією роз’ємну форму для випікання діаметром 25 см.
- Перекласти тісто у форму для випічки та розрівняти поверхню лопаткою.
- Випікати в попередньо розігрітій до 180°С духовці протягом 45-50 хвилин до золотистого кольору. Перевірити готовність зубочисткою.
Готову фануропіту остудити та подавати до столу.