Лечо з огірків — популярна закуска, яку господині готують на зиму. Пропонуємо добірку цікавих рецептів, що входять у серію «Пальчики оближеш».
Традиційний рецепт
Огірочки в консервованої закуски виходять хрусткими і солодкими. Кількість цукру можна регулювати за смаком.
Інгредієнти:
- 2,5 кг огірків;
- 2 кг помідорів;
- 1 головка часнику;
- 5 лаврових листків;
- за 7 горошин запашного і чорного перцю;
- 2 ст. л. солі;
- 1,5 склянки цукру;
- 200 мл соняшникової олії;
- 100 мл столового оцту.
Приготування:
- У помідорів видалити плодоніжку, розрізати на кілька частин.
- Часник очистити, розділити на зубчики і обполоснути.
- Оброблені овочі прокрутити через м’ясорубку. Для подрібнення ще можна використовувати кухонний комбайн або блендер. Перекласти суміш в емальований тазик.
- Огірки нарізати середньою соломкою, відправити до помідорів.
- Всипати сіль, цукор і влити олію, перемішати. Поставити на плиту, закип’ятити. Викласти спеції, варити 10 хвилин.
- В останню чергу влити оцет, закип’ятити і зняти з вогню.
- Розлити в попередньо простерилізовані банки. Герметично закатати, відразу ж поставити на кришку.
- Залишити на 2-3 години на кухонному столі. Додатково укутувати не потрібно, інакше огірки стають дуже м’якими. Прибрати на зберігання.
Простий рецепт з томатною пастою
Ще один рецепт приготування — лечо з огірків з томатною пастою. Закуска на зиму виходить смачна, просто пальчики оближеш.
Інгредієнти:
- 5 кг огірків;
- 2 ст. л. солі;
- 200 г цукру;
- 500 мл томатної пасти;
- 1 склянку 9% оцту;
- 150 мл соняшникової олії;
- 1 головка часнику.
Приготування:
- У огірків зрізати жовті і непридатні частини. Ножем розрізати на 4 частини, відправити в глибоку ємність.
- Висипати до овочу сіль і цукор. Влити рослинну олію, столовий оцет. Додати томатну пасту.
- Перемішати руками, наполягати на кухонному столі 15 хвилин.
- Перекласти в підходящу каструлю для варива, довести до кипіння і проварити 5 хвилин.
- За 1-2 хвилини до готовності викласти очищені часточки часнику.
- Розкласти по стерилізованим банкам і залити маринадом.
- Закрити кришками, перевірити на герметичність. Прибрати на зберігання після повного охолодження під ковдрою.
Для консервації можна використовувати перерослі плоди, які не придатні ні для одного салату або маринування.
Лечо з огірків без стерилізації
Лечо з огірків готується з помідорами і солодким перцем на зиму. За рецептом з фото робиться швидко і легко, а за смаком – просто пальчики оближеш.
Інгредієнти:
- 1,5 кг огірків;
- 1 кг помідорів;
- 300 г солодких перців;
- 1 чилі;
- 4 зубчики часнику;
- 50 мл соняшникової олії;
- 4 ст. л. оцту 9 %;
- 2 ст. л. цукру;
- 1,5 ст. л. солі.
Приготування:
- На помідорах зробити хрестоподібні надрізи. Залити овочі гарячою кип’яченою водою. Витримати 1-2 хвилини, злити рідину, а потім акуратно видалити шкірку.
- Розрізати на дольки, подрібнити будь-яким зручним способом (пропустити через м’ясорубку, кухонний комбайн або блендер).
- Томат перелити в підходящу каструлю (бажано використовувати з товстим дном), поставити на плиту. Варити 20 хвилин, іноді помішуючи.
- Два види перцю подрібнити аналогічно помідорів. Отриману масу викласти в каструлю, перемішати. Висипати цукор, сіль і влити олію. Розмішати, продовжити варіння ще 10 хвилин.
- Огірки промити, нашаткувати кільцями. Відправити в загальну ємність.
- Додати часник, попередньо пропустивши через прес.
- Влити столовий оцет, перемішати, прогріти 1-2 хвилини.
- Розкладати по стерильним банкам, не знімаючи з вогню. Достатньо зменшити нагрів. В іншому випадку настає перепад температур і закуска може закиснути.
- Закатати, перевернути, а після повного охолодження прибрати на зберігання в темне, прохолодне місце.
Крім зазначених спецій, в заготовку можна додати трохи сухої паприки, коріандру та інших приправ за смаком.
Лечо з огірків з цибулею
З перерослих огірків на зиму можна заготовити лечо. Цибулю і томатний сік, що входять до складу закуски, роблять її такою смачною, що пальчики оближеш.
Інгредієнти:
- 1 л томатного соку;
- 4 кг огірків;
- 1 кг ріпчастої цибулі;
- 2 склянки цукру;
- 1 ст. л. солі;
- 2 великі головки часнику;
- 5 суцвіть гвоздики;
- 15-20 шт. перцю горошком;
- ¼ Ч. л. кориці;
- 1 ч. л. перцю червоного меленого;
- 150 мл оцту 9%;
- 200 мл рослинної олії.
Приготування:
- У каструлю вилити томатний сік з м’якоттю і без солі. Всипати сіль, цукор. Встановити на середній вогонь, дочекатися закипання. Час від часу обов’язково помішувати, щоб сипучі продукти швидше розчинилися.
- Вилити олію, додати гвоздику, перець горошком, корицю, червоний мелений перець і все добре розмішати.
- Викласти цибулю і часник, заздалегідь очистивши і нарубавши середніми кубиками. Тушкувати під закритою кришкою 15-20 хвилин на повільному вогні.
- Через зазначений час влити столовий оцет.
- Огірки промити, нарізати середніми кубиками і відправити їх в каструлю. Тушкувати на середньому вогні протягом чверті години.
- Додати в закуску дрібно нарізаний кріп, петрушку. Продовжити приготування ще 5 хвилин.
- Розкласти по стерилізованим банкам, герметично закрити, перевернути. Остудити під ковдрою, а після перенести на зберігання в прохолодне місце.
- Якщо огірки сильно великі, тоді з них потрібно видалити насіння.
Лечо з огірків без перцю
Лечо з огірків на зиму можна приготувати за рецептом без солодкого перцю. Закуска виходить такий, що пальчики оближеш. Для поліпшення смаку додають хмелі-сунелі, мелений коріандр.
Інгредієнти:
- 2 кг огірків;
- 2 кг помідорів;
- 2 ст. л. солі;
- 6 ст. л. цукру;
- 10 часточок часнику;
- 80 мл оцту 9%;
- 100 мл соняшникової олії;
- ½ Ч. л. хмелі-сунелі;
- ½ Ч. л. коріандру;
- перець мелений за смаком.
Приготування:
- Помідори промити, вирізати непридатні в їжу місця. Довільно нарізати і викласти в чашу блендера. Добре подрібнити в пюре. Якщо не подобаються насіння, тоді масу додатково потрібно протерти через дрібне сито.
- Отриману томатну масу перелити в каструлю з товстим дном. Поставити на вогонь, всипати сіль, цукор, мелений перець. Додати подрібнені зубчики часнику. Після влити оцет, рослинну олію, розмішати.
- З моменту закипання прогрівати томатний соус 5 хвилин. Викласти нарізані огірки півкільцями, ретельно перемішати і довести до кипіння. Після знизити температуру нагрівання і продовжити тушкувати 20-30 хвилин.
- Тим часом банки промити, поставити їх стерилізуватися.
- За 5 хвилин до готовності висипати коріандр, хмелі-сунелі.
- Розкласти закуску, герметично закрити. Прибрати на зберігання після повного остигання.
- Смак заготовки безпосередньо залежить від якості огірків і помідорів. Якщо томати більш кислі, тоді можна збільшити кількість цукру за смаком.
Лечо з огірками і баклажанами
Поєднання інгредієнтів в рецепті дуже вдале. З огірків з перцем і баклажанами виходить дуже смачне лечо на зиму. Саме тому закуска входить в серію «Пальчики оближеш».
Інгредієнти:
- 1,4 кг баклажанів;
- 1,4 кг помідорів;
- 700 г огірків;
- 700 г болгарського перцю;
- 300 г цибулі;
- 1 ст. л. солі;
- 90 г цукру;
- 200 мл соняшникової олії;
- 70 мл столового оцту.
Приготування:
- Баклажани нарізати шматочками, відправити в глибоку тарілку і посолити. Залишити на столі на 15 хвилин. Через зазначений час злити сік, що виділився. Промити під проточною водою і добре віджати руками.
- Огірки і солодкий перець нарізати півкільцями.
- Помідори промити, вирізати непридатні в їжу частини. Використовуючи блендер, подрібнити в пюре.
- Отриману масу вилити в підходящу каструлю, поставити на середній вогонь.
- Ріпчасту цибулю нашаткувати соломкою. Відправити в томатну суміш.
- Через 5 хвилин додати огірки, перець, баклажани. Перемішати. Тушкувати під кришкою при регулярному помішуванні 20 хвилин. Потім висипати сіль, цукор і влити оцет, рослинна олія. Продовжити приготування 5 хвилин при невеликому вогні.
- Простерилізувати банки з кришками. Розкласти готову закуску, закрити герметично, перевернути і остудити під пледом. Після перенести в холодне темне місце.
Довго зберігати консервацію не рекомендується. Через рік вона може зіпсуватися навіть при правильному приготуванні.
Лечо з огірків з морквою
Варіантів приготування лечо з огірків з помідорами на зиму багато. Нижче – рецепт, до складу якого входять морква, перець чилі. Закуска виходить просто пальчики оближеш.
Інгредієнти:
- 2 кг помідорів;
- 2,5 кг огірків;
- 1 перець чілі;
- 500 г моркви;
- 8 стручків солодкого перцю;
- 3 головки часнику;
- 200 мл соняшникової олії;
- 50 мл столового оцту;
- 7 ст. л. з гіркою цукру;
- 2 ст. л. солі.
Приготування:
- Огірки і морква нарізати невеликими півкільцями.
- Болгарський перець очистити від насіннєвої коробки. Розрізати на 2 частини, а після нашаткувати дрібними півкільцями.
- Чилі дрібно порубати.
- Свіжі помідори перемолоти на м’ясорубці.
- На сковороді розігріти олію. Обсмажити моркву, солодкий перець протягом 10 хвилин до м’якості. Не забувати перемішувати, щоб овочі не підгоріли.
- У миску з томатним пюре висипати цукор, сіль. Відправити туди ж рубаний часник. Висипати огірки, розмішати.
- Викласти в каструлю до овочів обсмажений перець з морквою. Вилити залишки масла, столовий оцет. Варити під кришкою півгодини на невеликому вогні після закипання. Не забувати час від часу помішувати.
- Розкласти по банках, закатати кришками. Остудити під рушником в перевернутому вигляді. Після перенести закуску у прохолодне місце.
- Огірки виходять дуже смачними, красивими і хрусткими.
Представлені рецепти з серії «Пальчики оближеш». Лечо з огірків на зиму виходить кисло-солодкий, в міру гострий і дуже смачним. Обов’язково спробуйте заготовити кілька баночок дивовижної закуски.